Routes

Je wilt natuurlijk weten waar je aan begint als je kiest voor een lerarenopleiding in voltijd of deeltijd. Welke route kun je nemen? Dat heeft te maken met verschillende factoren. Wellicht zit je al in het onderwijs of maak je juist een switch. Ook je vooropleiding speelt hier in mee. Verder zijn er mogelijkheden voor het aanvragen van een beurs of regeling. Bekijk jouw mogelijkheden op deze pagina.

Master studenten Leraar Engels overleggen over iets wat in het schrift staat.

Animatievideo

Kiezen voor onderwijs aan de HAN

Wil je leraar worden? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een educatieve opleiding aan de HAN? Bekijk dan snel video.

»
Kan je zomaar leraar worden?
 

Routes naar het leraarschap

Je wilt natuurlijk weten waar je aan begint als je kiest voor een lerarenopleiding in voltijd of deeltijd. We hebben de routes voor je op een rijtje gezet in een handige infographic. 

Overzicht met verschillende routes aan de HAN die leiden naar het leraarschap.
Leraar voortgezet onderwijs
 

Wat is het verschil tussen 1e-graads en 2e-graads?

Een hbo-bachelor leidt je op tot 2e-graads docent in een bepaald vakgebied. Dat betekent dat je na het afronden van de verkorte lerarenopleiding mag gaan lesgeven in het mbo, vmbo en de onderbouw van havo en vwo.

Wil je je 1e-graads bevoegdheid halen? Kies dan voor een Master Leraar Nederlands, Wiskunde, Economie of Engels bij de HAN. Met je bachelordiploma kun je meteen doorstromen naar de master. Met je mastertitel mag jij lesgeven in de bovenbouw havo, vwo en vavo of op het mbo en hbo.

Docent en student kijken naar een andere student aan de tafel die iets uitlegt.
Financiëringsmogelijkheden
 

Lerarenbeurs en meer

Als je kiest voor een deeltijdstudie, komt de vraag om de hoek kijken hoe je deze betaalt. Financier je de opleiding zelf? Of betaalt je werkgever (een deel van) je opleiding?

Een van de mogelijkheden is de Lerarenbeurs. Deze is bedoeld voor iedereen die al een lerarenbevoegdheid heeft en een bachelor- of master-opleiding wil gaan volgen. Wil jij dit ook om je professionele niveau te verhogen, je vakkennis te verbreden of juist te specialiseren? De Lerarenbeurs helpt je verder. Je kunt 'm van april t/m juni aanvragen.

Drie vrouwen overleggen aan de tafel met een kop koffie.

Omscholen naar het onderwijs

Het onderwijs heeft mensen nodig! Heb jij er altijd van gedroomd om voor de klas te staan, maar heb je nog geen ervaring? Bij de HAN kun je deze droom realiseren. Afhankelijk van jouw achtergrond en vooropleiding ga je lesgeven in het basisonderwijs, middelbaar onderwijs of beroepsonderwijs.

Juf geeft uitleg aan kind
draw-cta-title

Tweede bevoegdheid halen

Ben jij al in het bezit van een tweedegraadsbevoegdheid en wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs of wil je je huidige werk een nieuwe boost geven?

Met een flexibel verkort traject kun je bij de HAN een tweede bevoegdheid halen voor een ander vak!

Docent op het Citadel College loopt door het klaslokaal om vragen van de leerlingen te beantwoorden die de vinger in de lucht hebben.
Haal meer uit je studie!
 

Slim Studies Combineren

Slim Studies Combineren: Wil je leraar worden en vind je meerdere vakken leuk? Of lijkt het je leuk om zowel met jongere als oudere kinderen te werken? Houd je opties open! Door slim 2 studies te combineren kun jij straks werken in het primair én voortgezet onderwijs óf 2 vakken geven op een middelbare school! De HAN biedt ook een combinatie van de pabo en ALO aan.

Bachelor én Master in 5 jaar: Wil en kun jij meer? Wil jij jonge mensen enthousiast maken voor je favoriete schoolvak? Zie jij jezelf al voor de klas staan? Word leraar en geef straks les in de onder- én bovenbouw! In 5 jaar tijd kun jij je bachelor én master halen.

Docent geeft uitleg aan een tafel waar haar twee leerlingen aandachtig naar haar luisteren.