Hbo-opleiding Leraar Economie

Studenten van Leraar Economie werken aan een groepsopdracht en de docent kijkt toe.
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

De opleiding start 1 september 2024

Kijk om je heen en je ziet economie: de productie van je sneakers, een reclame of een bericht over inflatie. En dat maakt het juist zo’n boeiend vak! Heb jij feeling met economische vraagstukken en wil je je hier nog meer in verdiepen? Dan is de Lerarenopleiding Economie een goede keuze.

Waarom Leraar Economie voltijd aan de HAN?

Dit is een Topopleiding!

Leraar Economie is in de Keuzegids hbo 2018 t/m 2023 benoemd tot Topopleiding. Daarmee behoort Leraar Economie tot de beste opleidingen van Nederland. In het oordeel 'Elsevier de Beste Studies 2022' ontving deze studie een bronzen medaille!

465824 Topopleiding 2023 kwaliteitszegel

Actueel en innovatief

Economie is een vakgebied dat leeft en het onderwijs is een werkveld dat continu beweegt. Ons onderwijs is toekomstproof. Je leert kritisch denken over nieuwe economische modellen en actuele vraagstukken én je leert hoe je dit kunt vertalen naar eigentijds onderwijs.

30366 Studenten voor kaart van Nederland PO

SV Pontifex

Studievereniging Pontifex is de studievereniging voor studenten aan de lerarenopleidingen Aardrijkskunde, Economie en Geschiedenis.

ingezoomd op twee studenten

Leren door te doen

Bij deze opleiding komt het vak Drama aan bod, wat is bedoeld om de plezier en kennis te ontwikkelen om voor een groep te staan en te spreken. Je ontwikkelt je presentatievaardigheden waaronder je houding, mimiek en stemgebruik.

492234 Fotoshoot maakdagen drama 2022

Klein en persoonlijk

De opleiding is kleinschalig: iedereen kent elkaar. Als student heb je veel contact met betrokken begeleiders. Dit heeft al voordeel dat er volop ruimte is voor jou als student om je te ontwikkelen op de manier die bij jou past.

Docent controleert groepsopdracht

Docenten met praktijkervaring

Onze docenten weten wat het is om in het voortgezet onderwijs en mbo te werken. Sterker: vaak werken ze er nog steeds.

twee studenten en docent met laptop

Goede baankansen

Er is een tekort aan goed opgeleide docenten. De kans is groot dat je een baan zult vinden na de opleiding docent economie.

Twee studenten lezen een boek LS

Bevoegdheid

Na het behalen van je bachelordiploma kun je gaan werken als leraar algemene economie.

Student schijft op whiteboard veraf LS

Meteen voor de klas

Wat je tijdens je studie leert, oefen je direct in de praktijk. In elk jaar van je opleiding loop je stage.

Docent voor de klas

Snel naar

Bezoek de Open Dag

Past deze opleiding echt bij jou? Ontdek het tijdens de volgende Open Dagen. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

324600 Nijmegen, Kappitelweg 35, bord, siging, branding, logo, woordmerk, close up, boekenvorm

Toelatingsinformatie

Heb je mbo, havo of vwo gedaan, een buitenlands diploma op zak of ben je 21+ jaar? En wil je een studie beginnen? Bekijk de toelatingsvoowaarden hier.

28693 studenten lachen

Jouw 1e jaar

In je 1e jaar van Leraar Economie krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Wil je meer weten over hoe jouw eerste jaar eruitziet?

30479 Twee studenten werken samen achter de laptop in het I/O gebouw en kijken lachend naar het scherm.

Chat met een student van Leraar Economie

Wil jij van een student van de Lerarenopleiding Economie horen hoe hij of zij de opleiding én het studentenleven in Nijmegen ervaart? Chat dan met een van onze studenten!

246703 Stockfoto thuiswerken laptop, hrm, human resource management

Jouw aanmelding

Je hebt een studie gekozen en wilt je aanmelden. Maar wat moet je daarvoor regelen? Lees hier meer over hoe jij je gemakkelijk kunt aanmelden in 5 stappen.

387945 aanmelden voltijd hbo-opleiding laptop
Wat doet een docent Economie?
 

Baankansen na Leraar Economie voltijd

Als leraar economie in het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs heb je veel verschillende rollen. De ene dag ben je meer een pedagoog, de volgende dag ben je meer vakinhoudelijk bezig. Je weet leerlingen te activeren en te interesseren voor jouw vak. Daarnaast kun je mentor worden waarin je je nog meer bezig houdt met de ontwikkeling van je leerlingen en je contact hebt met ouders en collega's.

Studenten Leraar Wiskunde tikken een som in op de rekenmachine.
Meer dan voor de klas staan
 

Dit ga je leren als Leraar Economie

De Lerarenopleiding Economie draait om vakinhoud en didactiek. Oftewel: je leert alles over algemene economie en bedrijfseconomie én je ontdekt hoe je deze kennis op een doeltreffende manier overdraagt. Hoe bouw je een les op? Hoe ontwikkelen leerlingen zich? Hoe leg je iets uit? Tijdens verschillende stages sta je voor de klas en ervaar je het vak in de praktijk.

Je leert:

 • veel over de aspecten van algemene- en bedrijfseconomie;
 • duidelijk en gestructureerd lesgeven; 
 • omgaan met kinderen met veelzijdige problematiek;
 • leerlingen stimuleren en motiveren; 
 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's;
 • meedenken over onderwijsontwikkeling. 
Docent geeft uitleg aan haar studenten over een groepsopdracht voor de opleiding Leraar Economie.
Maak kennis met Lois

Een dag uit het leven van een student Leraar Economie

Alumna Moniek aan het woord 
 

Een kleinschalige opleiding waar je iedereen kent

Al toen ze kind was, wist Moniek dat ze voor de klas wilde staan. In eerste instantie wilde ze Pabo gaan doen. Op de havo kwam ze erachter dat ze liever aan een oudere doelgroep les wilde geven. “Ik wilde graag leerlingen helpen met wiskunde of economie. Uiteindelijk is het economie geworden."

Portretfoto van Moniek van Erp voor de testimonial voor Leraar Economie.
#AskAStudent

Waarom koos jij voor de Lerarenopleiding Economie?

Bachelor én Master Leraar Economie in 5 jaar

Extra uitdaging voor vwo'ers
 

Wil en kun jij meer? Wil jij jonge mensen enthousiast maken voor je favoriete schoolvak? Zie jij jezelf al voor de klas staan? Word leraar en geef straks les in de onder- én bovenbouw! In 5 jaar tijd kun jij je bachelor én master halen. Met je dubbele bevoegdheid ben je zeer breed inzetbaar, je hebt dus veel meer carrièremogelijkheden! Dit bachelormaster-traject is alleen toegankelijk voor vwo’ers.

boek op tafel
Opleidingen vergelijken
 

Opleiding Leraar Economie in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de opleiding docent Economie bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee studenten zitten in de mediatheek en kijken lachend naar de laptop die voor hun staat.

Anderen bekeken ook

Leraar Geschiedenis

Voltijd Bachelor opleiding

Bij de lerarenopleiding Geschiedenis gaat het niet alleen om het leren van feiten, maar vooral om het interpreteren ervan. Je leert historische achtergronden en verschillende perspectieven meenemen in discussies en meningsvorming. Deze vaardigheden breng je graag op anderen over.

docent wijst naar beeldscherm

Leraar Aardrijkskunde

Voltijd Bachelor opleiding

Klimaatverandering, migratie, globalisering: ben jij gefascineerd door de processen op onze planeet? Ben je graag buiten? En hou je van de interactie met jongeren? Dan ben jij de ideale docent aardrijkskunde in spé. De opleiding Leraar Aardrijkskunde bereidt je voor op dit mooie vak.

twee studenten lezen atlas

Leraar Nederlands

Voltijd Bachelor opleiding

Mooie zinnen en heldere communicatie: jij brengt je liefde voor het Nederlands graag over op jongeren. Gewapend met aanstekelijk enthousiasme stimuleer je hun ontwikkeling. De opleiding Leraar Nederlands geeft je de benodigde vaardigheden. En de markt staat te springen om gemotiveerde leraren!

Twee studeten lezen boek mediatheek

Leraar Wiskunde

Voltijd Bachelor opleiding

Is de stelling van Pythagoras voor jou gesneden koek? En hou je ervan om te puzzelen met ingewikkelde formules? Vind je het ook nog eens leuk om sommen en vraagstukken uit te leggen? Verdiep je dan snel in de lerarenopleiding Wiskunde aan de HAN.

studenten maken papieren ster

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij dol op cijfers? Hou je van overzicht? Als business controller overzie je alle geld- en informatiestromen van een bedrijf. Jij weet hoe de organisatie er financieel voor staat. Je adviseert de directie wat beter kan. Hou je van rekenen en puzzelen dan is deze opleiding iets voor jou!

532135 Finance and Control, klas, studenten, 2023

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Jouw toekomst na de opleiding Leraar Economie

Een baan als docent economie of ga je nog doorstuderen? Zeg het maar! 

groepsopdracht met docent