Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

Dit is je studie Leraar Economie

Theorie en praktijk gaan hand in hand tijdens de opleiding docent economie. Of je nu graag met je neus in de boeken zit of voor de klas wilt staan: de studie biedt voor ieder wat wils. Je weet precies wat je iedere periode te wachten staat en wat er van jou verwacht wordt.

Studenten van Leraar Economie werken aan een groepsopdracht en de docent kijkt toe.

Je krijgt verstand van zaken
 

Opbouw van je studie Leraar Economie

In het begin van de opleiding tot docent economie is er vooral veel aandacht voor vakinhoud, onderwijskunde en vakdidactiek. In de hoofdfase ga je je verdiepen in deze onderdelen. Je maakt belangrijke stappen op het gebied van vakkennis en lesgeven, zeker doordat je de theorie direct in de praktijk brengt. De laatste fase van je opleiding staat in het teken van de eindstage (LIO stage) en je afstudeeronderzoek.  

  Semester 1 Semester 2
Jaar 1 propedeuse / stage propedeuse / stage
Jaar 2 verdiepen verdiepen / stage
Jaar 3 verdiepen / stage minor 
Jaar 4 eindstage eindstage

 

Studenten van Leraar Economie werken aan een groepsopdracht en de docent kijkt toe.
#AskAStudent

Welke vakken krijg je tijdens de Lerarenopleiding Economie?

drie studenten lopen trap af

Je propedeuse Leraar Economie

Alles begint met een goed fundament! Tijdens je propedeusejaar leg je de basis voor de rest van je studie en carrière. Je leert veel over algemene economie, bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie. Ook maak je kennis met het lesgeven. De colleges zijn interactief en vaak in de vorm van rollenspelen, simulaties en discussies. Tijdens een oriënterende stage proef je aan het docentschap.

Jaar 1: Leren lesgeven

Hoe druk jij je verbaal en non-verbaal uit? En wat voor een effect heeft dat op een groep? Je leert lesgeven in een groep, onder meer met behulp van drama en logopedie (stemgebruik). Ook ga je onderwerpen uitleggen aan je eigen klasgenoten, zo kun je in een veilige omgeving oefenen en klaar bent voor je stage. 

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Drama

Als docent is het belangrijk om jezelf en je vak te kunnen presenteren. Drama is bedoeld om plezier en kennis te ontwikkelen om voor een groep te staan en te spreken. Bij Drama binnen de lerarenopleiding Economie, komen verschillende sociaal-maatschappelijke thema’s aan bod m.b.t. de samenleving en de economie. Er wordt ingespeeld op je creativiteit, waarmee je problemen op een nieuwe manier leer oplossen. Je maakt gebruik van creatieve werkvormen en zet die op een praktische manier in, bijvoorbeeld: hoe leer je met geld omgaan? 

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding wil je hebben?  

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Deze SLB'er zie je je gehele studie wekelijks. Aan het eind van het jaar kun je dan ook een goed onderbouwde keuze maken. Past de lerarenopleiding Economie echt bij jou? 

Docent geeft presentatie LS

Hoofdfase Lerarenopleiding Economie

De hoofdfase gaat verder op de basis die je in het propedeusejaar gelegd hebt.

Jaar 2: De diepte in

Het is tijd voor verdieping en uitbreiding. Op het programma staan vakken als Management - en Financial Accounting, Corporate Finance, Jaarverslaggeving, Overheid, Verdieping Micro- en Marco-economie, Monetaire Economie en Management en Organisatiekunde. Bij Vakdidactiek ga je in op de rekendidactiek, de leermiddelen op de scholen, didactiek op het mbo en activerende didactiek. 

Dit jaar ga je op excursie naar het buitenland, waar je kennis maakt met diverse economische aspecten waarin internationaal ondernemen en buitenlandse schoolsystemen centraal staan. Tijdens je stage ga je steeds meer zelf lesgeven.

Je bepaalt zelf je succes 

Student Support Center

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij Student Support Center

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij Student Support Center. Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

 • Studiekeuze en doorstuderen; 
 • Studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 
 • Studieswitch of studievertraging; 
 • Zingeving persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken; 
 • Studeren onder bijzondere omstandigheden; 
 • StuFi, financiële problemen en bezwaarprocedures. 

Bij Student Support Center kun je ook nog kiezen uit een divers aanbod aan trainingen en coachingsactiviteiten. Het helpt je het beste uit jezelf te halen! 

studenten zitten in grote grijze stoelen

Verdieping of verbreding?

In dit jaar rond je de economische vakken af en ga je verder met Vakdidactiek en Onderwijskunde. Tijdens je stage moet je aantonen dat je klaar bent om zelfstandig voor de klas te staan, want volgend jaar ga je je eindstage lopen. In het 2e semester kies je een minor. Wil je je verdiepen of juist verbreden?

Jaar 3: Welke minor kies jij?

Je kiest dit jaar ook een minor: een keuzevak waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Op die manier geef je zelf ‘kleur’ aan je opleiding. Er zijn verschillende soorten minoren:  

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor

Bij de opleiding docent Economie zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten en scholen in het buitenland. Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. 

Studenten die je voorgingen

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Een minor doen in Zuid-Afrika of Suriname? Op de HAN kan het. Lees de verhalen van andere studenten.  

Afstuderen, graduation ceremony

Tijd voor de eindsprint

Je afstudeerfase begint met het kiezen van een richting: ga je voor algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo)? In dit jaar is er aandacht voor de Financiële Educatie en Ondernemerschap waarmee je de algemeen- en bedrijfseconomische leerlijn afrondt.

Jaar 4: Afstuderen

 Je LIO stage (Leraar in Opleiding) en afstudeeronderzoek worden aan je stageschool gekoppeld, hoewel je straks wel bevoegd bent voor beide richtingen. Je geeft een aantal dagen in de week zelfstandig les, je bereidt deze voor en er is 1 terugkomdag per week op de HAN. Je afstudeeronderzoek (praktijkonderzoek) voer je uit op je stageplek en wordt begeleid op de HAN. 

Diploma met supplement

Heb je alle studiepunten binnen en is je onderzoek met succes afgerond? Dan heb je je diploma in de pocket en ben je leerkracht economie! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education (BEd) noemen.

Volgende pagina
 

Maak kennis met Leraar Economie

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

twee studenten lezen boek