Leraar Scheikunde Deeltijd

Een student in een labjas en bril kijkt aandachtig naar de reageerbuizen in z'n handen.
Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 22nov
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 februari 2024 en 1 september 2024

Van nieuwe geneesmiddelen maken tot het milieu beschermen: technologie wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Als leraar scheikunde kun je jongeren hiervoor enthousiasmeren. Werk je al in het onderwijs? Leraar Scheikunde deeltijd is een goede keuze vanwege het carrièreperspectief.

Waarom Leraar Scheikunde deeltijd aan de HAN?

Dit is een Topopleiding!

De Lerarenopleiding Scheikunde scoort uitstekend met een kwalificatie als Topopleiding in de Keuzegids hbo 2022!

341915 Topopleiding deeltijd duaal 2e plaats Keuzegids 2022

Dubbele propedeuse

Het 1e jaar staan scheikunde en natuurkunde op het programma, waardoor je een dubbele propedeuse behaalt.

Twee studenten doen een proef

Persoonsgericht ontwikkelplan

Bij aanvang van jouw opleiding proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten op jouw persoonlijke behoefte door het ontwikkelen van een persoonlijk opleidingsplan. Door bijvoorbeeld aan te sluiten bij de voltijd kun je versnellen.

Student studeren

Persoonlijk en Vertrouwd

Docenten en studenten kennen elkaar goed. We zijn betrokken bij onze studenten en de lijnen zijn kort.

Stagegemak

In overleg kun je je eigen onderwijsbaan inzetten als stage. En anders regelt ons Bureau Extern een geschikte stageplek.

Docent geeft uitleg aan tafel

Opleiding sluit aan bij de stage

Op de opleiding is veel aandacht voor de vakdidactische begeleiding tijdens de stages. Ook voer je veel practica uit in de 3 verschillende, modern ingerichte schoollaboratoria. Je leert hierbij hoe je ze op een effectieve manier in je eigen onderwijs kan inzetten.

student steekt vinger op in klas

Uitstekend perspectief

Scheikunde is een tekortvak. Toekomstige leraren hebben dus veel kans op een baan.

Scheikundig materiaal
Een baan met betekenis

Baankansen Leraar Scheikunde deeltijd

Nieuwe vaardigheden en een schat aan ervaring: je vergaart het allemaal tijdens deze opleiding. De studie is een goede mix van praktijk en theorie.

Vaardigheden

Dit zijn een aantal vaardigheden die je leert:

 • alles over de kennisdomeinen in de scheikunde;
 • inspirerend en gestructureerd lesgeven;
 • omgaan met kinderen met veelzijdige problematiek;
 • leerlingen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling;
 • communiceren met collega’s, ouders, hulpverleners;
 • ICT en nieuwe media toepassen in het onderwijs.

Beroepen

Na het behalen van je diploma ben je bevoegd les te geven in alle vakken van het (v)mbo en de onderbouw van de havo en wwo.

 • 2e-graads docent Scheikunde

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 22 november 2023 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

docent luistert naar student
draw-cta-title
Maak kennis met het beroep
 

Plan een kijkje in de klas

Wil jij sfeerproeven in een echte klas? Dan kan! Een aantal basisscholen, middelbare scholen en mbo's zetten speciaal voor jou hun deuren open. Kies bij welke school én welke leraar in de regio Arnhem/Nijmegen jij een kijkje in de klas wilt nemen. Ervaar het zelf en voel of het vak iets voor jou is.

Docent luistert naar haar drie studenten die aan de tafel zitten te overleggen.
Overstappen naar het onderwijs
 

Zelftest: is een carrièreswitch iets voor jou?

Wil jij onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is? Met de handige zelftest 'carrièreswitch naar het onderwijs' kom je hier achter! De test bestaat uit 4 onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Na het invullen van de test ontvang je een persoonlijk advies per e-mail.

Vier mensen in de gang in gesprek.

Volg ons op social media

Werk aan de winkel voor lerarenDe toekomst van het onderwijs

Middelbare scholen staan te springen om goede vakdocenten. Want terwijl het aantal leerlingen afneemt, is er nog steeds een tekort aan docenten. De beroepsgroep vergrijst en de komende jaren stroomt er weer een groot aantal leerkrachten uit. Leraren in bètavakken zijn gewild: in 2022 kan naar verwachting 6 procent van de vacatures niet worden vervuld.

4100leerkrachten tekort in 2022
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
99%heeft binnen 1,5 jaar een baan
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
59%meer vacatures in 2018 in het vakgebied
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
221vacatures in de regio in 2018
bron: De arbeidsmarktgegevens zijn samengesteld door onderzoeksbureau NIDAP, op basis van cijfers en informatie van CBS, ROA AIS, DUO, UVW, de HBO-monitor, jobfeed.nl en CentERdata.
Wennen aan je nieuwe leven

Werk, privé en studie Leraar Scheikunde deeltijd

Een studie combineren met je werk en privéleven is even wennen. Gelukkig ben je flexibel met een HAN deeltijdstudie. Met een goede planning pak je je nieuwe leven soepel op.

Tips voor een goede balans

Wie kan je nu beter vertellen wat studeren in deeltijd betekent dan onze huidige studenten? Wij hebben de beste tips van onze 'ervaringsdeskundigen' voor je op een rijtje gezet.

moeder aan telefoon pakt schouder kind

Doorstuderen na deeltijd Lerarenopleiding Scheikunde

Zin om je te specialiseren na je Bachelor of Education? Of wil je meer de breedte in? Er zijn volop mogelijkheden, binnen de HAN maar ook daarbuiten.

 • Master Leraar Scheikunde

  Op zoek naar meer verdieping en wil je lesgeven in de bovenbouw? Kies dan voor de 1e-graadsopleiding Leraar Scheikunde, bijvoorbeeld aan de Hogeschool van Utrecht. Je leert nieuwe vaardigheden en loopt stage aan de bovenbouw van havo of vwo.

 • 2e bachelor Leraar Natuurkunde

  Wil jij naast Scheikunde ook bevoegd zijn om lessen Natuurkunde te geven? Overweeg dan eens om een extra 2e-graads lesbevoegdheid aan de HAN te halen. Door de gecombineerde propedeuse kun je deze 2e bevoegdheid in relatief korte tijd halen.

   

 • Verdiepende cursus HAN Educatie PRO

  Onderwijs blijft voortdurend in beweging! Nieuwe (vak)inhoudelijke en onderwijskundige ontwikkelingen zorgen daar wel voor. Ook als docent sta sta je nooit stil. Kijk eens naar ons aanbod van cursussen en trainingen op maat.

   

 • Master Leren en Innoveren

  Als docent heb je niet alleen invloed op leerlingen, maar ook op je school en de organisatie zelf. Met deze master ontwikkel je je talenten als vernieuwer. Als opleidingskundige initieer je innovaties op scholen, organisaties en bedrijven.

 • Educatieve Master

  Met het behalen van je bachelor heb je de 2e-graads lesbevoegdheid. Wil je ook in de bovenbouw van het havo/vwo lesgeven? Zorg voor verdieping en verbreding van je kennis en behaal de 1e-graads lesbevoegdheid.  

Anderen bekeken ook

Leraar Natuurkunde

Exacte vakken spreken je aan. Graag zet je deze passie in om anderen iets te leren. Bovendien zie je dat het onderwijs veel kansen biedt om je carrière verder uit te bouwen. Kom natuurkunde studeren in deeltijd bij HAN lerarenopleidingen!

studenten met materiaal

Leraar Economie

Ligt het vak van docent je goed? Laat je leerlingen graag door een economische bril kijken en leg je met plezier complexe onderwerpen uit? Of heb je al een economische achtergrond en wil je juist werken aan je didactische kwaliteiten? Het kan allemaal op de opleiding Leraar Economie deeltijd.

studenten voor kaart nederland

Leraar Nederlands

Nederlands: een onmisbaar vak in het onderwijs. Als docent Nederlands zorg jij ervoor dat leerlingen zowel mondeling als schriftelijk helder leren communiceren. Dat doe je met passie en enthousiasme. Deze lerarenopleiding geeft je de vaardigheden om jouw carrière naar een hoger plan te tillen.

Docent voor de klas

Leraar Engels

Een hart voor de Engelse taal en een passie voor lesgeven. Klinkt dat bekend in de oren? Dan is de opleiding Leraar Engels deeltijd iets voor jou.

docent wijst naar boek

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Volgende pagina
 

De inhoud van Leraar Scheikunde deeltijd

Wat kun je verwachten van de opleiding?  

experiment met labjas