Hbo-opleiding Leraar Aardrijkskunde

Een student geef een presentatie aan de klas.
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 9nov
  10nov
  Open Dag
  Nijmegen

De opleiding start 1 september 2024 en 1 september 2025

Klimaatverandering, migratie, globalisering: ben jij gefascineerd door de processen op onze planeet? Ben je graag buiten? En hou je van de interactie met jongeren? Dan ben jij de ideale docent aardrijkskunde in spé. De opleiding Leraar Aardrijkskunde bereidt je voor op dit mooie vak.

Daarom Lerarenopleiding Aardrijkskunde bij de HAN!

Dit is een Topopleiding!

Leraar Aardrijkskunde is in de Keuzegids hbo 2023 en 2024 benoemd tot Topopleiding. Daarmee behoort Leraar Aardrijkskunde tot de beste opleidingen van Nederland! In het oordeel 'Elsevier de Beste Studies 2023' ontving deze studie een gouden medaille!

Topopleiding Keuzegids 2024 Leraar Aardrijkskunde

Klein en persoonlijk

Relatief kleine opleiding in de groene en gezellige studentenstad Nijmegen. Alle studenten en docenten kennen elkaar.

Topopleiding Keuzegids 2024 Leraar Aardrijkskunde

Alle kennis in huis

Klein, maar niet te klein. Voor elk vak hebben wij een gespecialiseerde docent in huis.

Topopleiding Keuzegids 2024 Leraar Aardrijkskunde

Leren door te doen

Bij deze opleiding komt het vak Drama aan bod, wat is bedoeld om de plezier en kennis te ontwikkelen om voor een groep te staan en te spreken. Je ontwikkelt je presentatievaardigheden waaronder je houding, mimiek en stemgebruik.

Fotoshoot maakdagen drama 2022. Twee studenten kijken elkaar aan terwijl ze samen op een kist zitten

Naar buiten

Aardrijkskunde is buiten het klaslokaal. Je gaat regelmatig op veldwerk in binnen- en buitenland.

Gehurkt een potje bekijken

Leren op de werkplek

In de praktijk leer je het meest. Wij regelen een stageplaats in jouw regio.

Gehurkt een potje bekijken

Met de tijd mee

Wij zijn vernieuwend: er is veel aandacht voor nieuwe werkvormen, ICT, internationalisering en actuele inhoud.

Gehurkt een potje bekijken

SV Pontifex

Studievereniging Pontifex is de studievereniging voor studenten aan de Lerarenopleidingen Aardrijkskunde, Economie en Geschiedenis.

Groepsfoto van Leraar Aardrijkskunde studenten op het strand na het uitvoeren van veldwerk.

Snel naar

Bezoek de Open Dag

Past deze opleiding echt bij jou? Ontdek het tijdens de volgende Open Dagen. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

Nijmegen, Kappitelweg 35, bord, siging, branding, logo, woordmerk, close up, boekenvorm

Kom Meelopen

Loop een dagje mee bij onze 1e-jaars! Je volgt de colleges die die dag worden aangeboden. Daarnaast kan je alle vragen stellen die je hebt.

Maak kennis met een hbo-opleiding, kom proefstuderen of meelopen

Toelatingsinformatie

Heb je mbo, havo of vwo gedaan, een buitenlands diploma op zak of ben je 21+ jaar? En wil je een studie beginnen? Bekijk de toelatingsvoowaarden hier.

studenten lachen

Jouw 1e jaar

In je 1e jaar van Leraar Aardrijkskunde krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Wil je meer weten over hoe jouw eerste jaar eruitziet?

Twee studenten werken samen achter de laptop in het I/O gebouw en kijken lachend naar het scherm.

Chat met een student van Leraar Aardrijkskunde

Wil jij van een student van de Lerarenopleiding Aardrijkskunde horen hoe hij of zij de opleiding én het studentenleven in Nijmegen ervaart? Chat dan met een van onze studenten!

Stockfoto thuiswerken laptop, hrm, human resource management

Jouw aanmelding

Je hebt een studie gekozen en wilt je aanmelden. Maar wat moet je daarvoor regelen? Lees hier meer over hoe jij je gemakkelijk kunt aanmelden in 5 stappen.

aanmelden voltijd hbo-opleiding laptop
Wat kun je worden als je Aardrijkskunde hebt gestudeerd?
 

Baankansen Leraar Aardrijkskunde

Natuurlijk breng je als 2e-graads docent aardrijkskunde je kennis over op jouw klas. Maar bij het lerarenvak komt nog veel meer kijken: van coaching tot onderwijsontwikkeling. Jouw werkdagen zijn nooit saai! Je kunt ook aan de slag als auteur van lesmethodes, studieloopbaancoach of docent Mens en Maatschappij. Of ga je liever het veld in, bijvoorbeeld als excursieleider?  

Drie studenten met een rugzak op en een verrekijker in de hand lezen op het strand in een boekje om te kijken waar ze heen moeten.
Zo zit de wereld in elkaar
 

Dit ga je leren bij Leraar Aardrijkskunde

Je leert op deze opleiding veel over hoe de wereld in elkaar zit op geografisch gebied. Dat doe je niet alleen uit boeken, maar juist ook door het zelf te ervaren in binnen- én buitenland. Net zo belangrijk zijn je pedagogische en didactische kwaliteiten. Die komen dan ook uitgebreid aan bodEn via een minor verdiep je je in een extra vakgebied dat jou boeit.  

Je leert:  

 • alles over de sociale geografie en fysische geografie;   

 • duidelijk en gestructureerd lesgeven;  

 • lesgeven aan kinderen met verschillende niveaus;  

 • omgaan met leer- en gedragsproblemen bij kinderen;  

 • leerlingen stimuleren en motiveren;  

 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's.

Een student en docent kijken onderzoekend naar een plastic potje om te kijken wat erin zit.
Maak kennis met Amber

Een dag uit het leven van een student Leraar Aardrijkskunde

Ontmoet onze studenten

Het beroep Leraar Aardrijkskunde is heel divers, waarbij elke dag anders is."Ik wil als leraar wat kunnen betekenen voor de leerlingen."

Na de havo besloot Lotte om de Lerarenopleiding Aardrijkskunde te gaan doen. Steun van docenten tijdens een zware periode op de middelbare school, inspireerde Lotte om zelf ook voor dit vakgebied te kiezen. Ze weet uit eigen ervaring hoe kwetsbaar je kan zijn als leerling.

Aangezien ik een vwo-diploma had leek het me logisch om naar de universiteit te gaan, maar dit was eigenlijk niks voor mij."Wat ik leer meteen in de praktijk brengen en leerlingen zien groeien, is wat mij veel voldoening geeft"

Maikel volgt de opleiding Leraar Aardrijkskunde. Ondanks zijn vwo-diploma besloot hij naar het hbo te gaan. "Ik vind het erg interessant om te zien welke vaardigheden kinderen opdoen tijdens de aardrijkskundelessen en hier extra betekenis aan geven", vertelt hij.

Na jaren voor de scoutinggroep gestaan te hebben, was het geen rare uitkomst dat ik voor de Lerarenopleiding Aardrijkskunde koos."Bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde heeft de docent echt oog voor je"

Elvera volgt de opleiding Leraar Aardrijkskunde aan de HAN in Nijmegen. Hier heeft ze het goed naar haar zin, onder andere vanwege de kleinschaligheid. “Je bent een echt persoon en geen nummer. Het is een fijne opleiding waar de docent oog voor je heeft”.

Aardrijkskunde en geschiedenis gaan goed samen.”Ik bleef mij vooral afvragen: wat voor leraar wil ik zijn?”

Fee Schellekens wordt bij de HAN opgeleid tot leraar geschiedenis én aardrijkskunde. Welke weg heeft zij afgelegd om deze dubbele onderwijsbevoegdheid te gaan halen? Ze vertelt er open over.

#AskAStudent

Waarom heb je voor de Lerarenopleiding Aardrijkskunde gekozen?

Opleidingen vergelijken
 

Opleiding Leraar Aardrijkskunde in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de opleiding Docent Aardrijkskunde bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

uit video Ask A Student, Leraar Aardrijkskunde. Studenten vertellen waarom e voor deze studie hebben gekozen
Slim Studies Combineren
 

Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim studies te combineren kun jij straks 2 vakken geven op een middelbare school. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie Leraar Geschiedenis.

uit video Ask A Student, Leraar Aardrijkskunde. Studenten vertellen waarom e voor deze studie hebben gekozen

Anderen bekeken ook

Leraar Geschiedenis

Voltijd Bachelor opleiding

Bij de lerarenopleiding Geschiedenis gaat het niet alleen om het leren van feiten, maar vooral om het interpreteren ervan. Je leert historische achtergronden en verschillende perspectieven meenemen in discussies en meningsvorming. Deze vaardigheden breng je graag op anderen over.

006a6080-12ca-11ef-be27-38cc568c0acd Twee studenten lopen naast elkaar door de gang en vertellen met elkaar.

Leraar Engels

Voltijd Bachelor opleiding

Op vakantie, in je favoriete serie, op de radio… wereldtaal Engels hoor je overal. Lees, denk en droom jij in het Engels? Na de lerarenopleiding Engels breng jij je passie voor de taal over en heb je dagelijks intensief contact met leerlingen. Een veelzijdige opleiding voor studenten met ambitie.

6ef5a330-115c-11ef-a5c6-d3c86ed1a406 Drie studenten zitten in een Engels lokaal waar de Amerikaanse vlag op de achtergrond hangt

Leraar Biologie

Voltijd Bachelor opleiding

Een paartje zeearenden bouwen hun nest, het gebruik van de mannenpil, diepzee onderzoek. Een gezonde en duurzame toekomst begint door je te verbazen door het leven. Wil jij hieraan bijdragen en jouw creativiteit en enthousiasme inzetten om jongeren te raken? Kies voor de Lerarenopleiding Biologie.

41b285e0-1eb4-11ef-8d3f-3b9374c2ea33 Twee studenten staan samen voor de klas. Op het digibord staat een vlieg geprojecteerd.

Leraar Economie

Voltijd Bachelor opleiding

Kijk om je heen en je ziet economie: de productie van je sneakers, een reclame of een bericht over inflatie. En dat maakt het juist zo’n boeiend vak! Heb jij feeling met economische vraagstukken en wil je je hier nog meer in verdiepen? Dan is de Lerarenopleiding Economie een goede keuze.

bb97dac0-20dc-11ef-bfc0-69242beb4558 Studenten lachen samen.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?
Volgende pagina
 

Jouw toekomst na Leraar Aardrijkskunde

Een baan als docent Aardrijkskunde, excursieleider of doorstuderen? Zeg het maar! 

De leraar vertelt aan de studenten over een steen.