Dit is je studie

Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde verken je letterlijk en figuurlijk de wereld. Je onderzoekt internationale vraagstukken en je gaat verschillende keren op reis. En hoe breng je die kennis goed over? Dat leer je in verschillende lessen over didactische en pedagogische vaardigheden.


Maak je de kunst van het lesgeven eigenDe opbouw van je studie

In 4 jaar leiden we je op tot een docent die startklaar is. Daarvoor is ten eerste je basiskennis belangrijk. In de 1e fase van de opleiding kom je erachter of het lerarenvak écht bij jou past. Daarnaast begeleiden we je stap voor stap, zodat je aan het eind precies weet hoe je een klas jongeren enthousiasmeert. Je doet tijdens je studie al veel praktijkervaring op, dus je komt zeker niet voor verrassingen te staan.  

  Semester 1 Semester 2
Jaar 1 propedeuse propedeuse / oriënterende stage
Jaar 2 hoofdfase hoofdfase / stage
Jaar 3 hoofdfase / VO keuzestage minor
Jaar 4 eindstage en afstuderen eindstage en afstuderen

 

Studeren in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.  

Tijdens je studie kun je dit van ons verwachten: 

Verhouding online/offline 

Je zult in de 1e periode op 8 dagdelen lessen kunnen volgen op de HAN. Ook de tentamens zullen fysiek op de HAN worden afgenomen. Voor een aantal vakken gaan we lessen op locatie verzorgen: dan krijg je wel fysiek les, maar niet op de HAN. De rest van het onderwijs zal online plaatsvinden. Dit zullen vooral werkcolleges zijn.  

Stage 

De middelbare scholen draaien weer op de normale manier. Dat betekent dat je in periode 2 gewoon met je stage kunt beginnen.

Overig 
Aardrijkskunde is bij uitstek een vak om er op uit te trekken. En dat gaan we dan ook doen. Naast het fysieke onderwijs op de HAN en op locatie zal een deel van het fysieke onderwijs bestaan uit excursies en veldwerk.

Lees meer over de start van jouw studiejaar op han.nl/flitsendestart

#AskAStudentHoe ziet de opleiding Leraar Aardrijkskunde eruit?

Je propedeusejaar

In het 1e studiejaar duik je in de wereld van Arm & rijk, Bevolking & ruimte en Weer & klimaat.

Jaar 1: Ontdek het beroep

Aan de hand van thema’s werk je aan je basiskennis van aardrijkskunde. Je verdiept je in het beroep van leraar aardrijkskunde en leert veel over onderwijsmethoden. Je sluit het jaar af met veldwerk in Limburg en Zwitserland. 

Ook het faciliteren van leren is een belangrijk onderdeel van het docentenvak. Hoe druk jij je verbaal en non-verbaal uit? Je leert spreken voor een groep, onder meer met behulp van vakken als drama en logopedie.  

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Bij de Lerarenopleiding Aardrijkskunde heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Het begin van de hoofdfase

Tijd voor verdieping! Je leert steeds meer over het vak aardrijkskunde.

Jaar 2: De diepte in

De vakken zoals Energie en Water en Mondialisering staan op het programma. Je gaat uiteraard ook praktisch aan de slag: zo kom je erachter hoe je het beste te werk kunt gaan als je veldwerk moet gaan doen. Ook ontdek je hoe je leerlingen actief aan de slag zet met aardrijkskundige opdrachten.  

Je bent veel in de praktijk bezig: in het veld én op de werkvloer. Tijdens boeiende excursies en uitdagende stages doe je nieuwe ervaringen op. Dit geeft je een goed beeld van het beroep leraar.

Nieuwsgierig?

Heb jij een goed gevoel bij de Lerarenopleiding Aardrijkskunde? Kom sfeer proeven en kennismaken: onze (virtuele) deuren staan voor je open!

Je bepaalt zelf je succes HAN Studiesucces

Als student kun je begeleiding en advies krijgen bij HAN Studiesucces.

Dit netwerk van experts op het gebied van studentenbegeleiding kan je helpen bij: 

  • studiekeuze en doorstuderen; 
  • studie- en taalvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; 
  • studieswitch of studievertraging;
  • zingeving, persoonlijke problemen of vertrouwelijke zaken.

Steeds meer praktijkervaring

De stages worden steeds uitdagender. In het 3e jaar ga je aan de slag op een school in jouw regio. Je stage wordt geregeld door Bureau Extern. Ook kun je letterlijk en figuurlijk je grenzen verleggen, bijvoorbeeld met de minor Onderwijs in Internationaal Perspectief en een excursie naar Rusland.

Jaar 3: Welke minor kies jij?

In de 2e helft van het 3e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Dit is de manier om je opleiding zelf in te ‘kleuren’. Een minor is een keuzevak van een half jaar passend bij jouw persoonlijke belangstelling en ambitie. Een vakkenpakket waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Er zijn verschillende soorten minoren:

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor

Bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. 

Studenten die je voorgingen 

Nepal, Zuid-Afrika, Suriname of Griekenland: onze studenten spreiden hun vleugels graag uit. Lees hun verhalen. 

Eindstage, buitenlandreis en afstudeeronderzoek

In het laatste jaar van je studie komt alles samen: je afstudeeronderzoek, een reis naar Ierland en de eindstage. Voordat je hieraan kunt beginnen, kies je een afstudeerrichting: algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo). Alle activiteiten in de rest van het jaar hangen van die keuze af.

Jaar 4: Afstuderen

De LIO stage (Leraar in Opleiding) is een belangrijk onderdeel van het 4e jaar. Je functioneert als beginnend docent Aardrijkskunde en geeft zelfstandig les.

Afstudeeronderzoek

Afstudeeronderzoeken zijn altijd gerelateerd aan de eigen onderwijspraktijk. Onderzoek dus waar je zelf iets aan hebt! Bijvoorbeeld: 

  • Gebruik van VR-brillen in de les, kijken leerlingen daardoor beter naar foto’s? 
  • Is het mogelijk om met Google Maps de kaartvaardigheden beter aan te leren? 
  • Proefjes in de les, met welke proefjes kun je vulkanisme goed uitleggen, en met welke niet? 
  • Wat doen infographics? Kun je daarmee tekst uit het tekstboek vervangen?  

Diploma met supplement

Heb je alle 240 studiepunten binnen en is je onderzoek met succes afgerond? Dan is je diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen. 

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!