31586 twee studenten en docent met laptop

Studenten die studiegeluk ervaren, leren beter. In het project Studentenwelzijn onderzoeken we welke mechanismen een rol spelen om studenten gezond, vitaal en gelukkig hun studie te laten doorlopen.

Snelle info

Startdatum

2021

Looptijd

Doorlopend

Projectleiders

Martijn Peters, Marloes de Lange en Mariëlle Verhoef 

Aanleiding

Hoe kom je mentaal fit je studententijd door. Zeker sinds COVID-19 waarin er weinig contact met anderen mogelijk was (lockdown, avondklok, online les) stonden veel studenten er (voor hun gevoel) alleen voor. Dat doet wat met je. Hoe kunnen we bijdragen aan het studiegeluk van studenten? 

Doel

Ons onderzoek naar het welzijn van studenten heeft als doel inzicht te krijgen in de mechanismen die een rol spelen om studenten vitaal, gemotiveerd en gelukkig te laten zijn met hun studie, zodat zij goede loopbaankeuzes kunnen maken en zich optimaal kunnen voorbereiden op hun toekomst als professional en burger. De inzichten die we opdoen, vertalen we naar praktische tools voor studentbegeleiders en beleidsmakers, zodat studenten zich nog meer verbonden voelen met de HAN en met hun opleiding en minder kans maken om voortijdig uit te vallen.  

Maak kennis Ons team

Martijn Peters

Onderzoeker
241340 Onderzoeker Martijn Peters beroepspedagogiek

Marloes de Lange

Onderzoeker
192168 Marloes de Lange

Mariëlle Verhoef

Onderzoeker
192168 Marloes de Lange

Resultaten

We hebben inmiddels diverse onderzoeken uitgevoerd. Met metingen en onderzoeken en via methodes krijgen we inzicht in het studentenwelzijn.

259517 Twee lachende ALPO studenten

Contact/meedoen

Martijn Peters

 • martijn.peters@han.nl
 • Marloes de Lange

 • marloes.delange@han.nl
 • Mariëlle Verhoef

 • marielle.verhoef@han.nl
 • Nieuws en artikelen

  loopbaanoriëntatie en begeleidingStudieloopbaanbegeleiders: train jezelf!
  33045 studenten lachen
  Lectoraat Beroepspedagogiek Afscheid van lector Loek Nieuwenhuis
  192195 Lectoraat Loek Nieuwenhuizen Beroepspedagogiek
  Handboek beroepsgerichte didactiekDidactiek in het beroepsonderwijs: zo doe je dat!
  141481 Studenten en docent in werkplaats met gereedschap
  65800 docent luistert met handen over elkaar naar studente
  141494 Student lacht naar medestudent
  34645 Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw
  141476 Student krijgt uitleg bij machine
  Cover boek Ruud Klarus
  Aanpassingsvermogen en innovatieAdapt at Work
  Studenten overleggen met laptop

  Lectoraat Beroepspedagogiek

  Het lectoraat Beroepspedagogiek doet onderzoek naar praktijkgericht onderwijs op de thema's: responsief beroepsonderwijs, werkplekleren en beroepspedagogiek.

  30399 Docent met studenten

  Lectoraat Leren tijdens de beroepsloopbaan

  De meeste mensen houden ervan nieuwe dingen te leren en zichzelf uit te dagen. Maar veel mensen leren liever met hun handen dan met hun hoofd. En hebben een hekel aan alles dat met ‘opleiding’ te maken heeft. Toch leren ook deze mensen prachtige dingen. Hoe kunnen we die leerervaringen gebruiken?  

  groep jonge mensen rond presentatie

  SamenwerkingsverbandKwaliteit van Leren

  Hoe bereid je je voor op een onbekende toekomst? Wij denken: door anders te kijken naar leren. Zoals hoe, waar en wanneer je leert. En wie daarvoor nodig is. Leren verandert daarmee. Het samenwerkingsverband Kwaliteit van Leren werkt aan nieuwe kennis over leren en ontwikkelen. Binnen en buiten de school. Wat werkt wel en wat niet in de onderwijs- en HR-praktijk? Met deze kennis bereiden we onze studenten voor op hun toekomstige beroep. Zodat ze collega’s worden waarop gebouwd kan worden. Win-win!

  Studenten achter laptop

  AcademieEducatie

  De Academie Educatie kwalificeert en professionaliseert ondernemende, nieuwsgierige en zelfbewuste leraren. Hier kun je de leraar worden die je wilt zijn. We bieden onze studenten veel ruimte om zich te verbreden of te verdiepen. En; samen met het werkveld pakken we het lerarentekort aan.

  Docent voor de klas zonder poster

  Blijf op de hoogteAbonneer op onze nieuwsbrief

  Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomstkomsten, spellen en handige tools.

  Overlegen en samenwerken