31586 twee studenten en docent met laptop

Studenten die studiegeluk ervaren, leren beter. In het project Studentenwelzijn onderzoeken we welke mechanismen een rol spelen om studenten gezond, vitaal en gelukkig hun studie te laten doorlopen.

Snelle info

Startdatum

2021

Looptijd

Doorlopend

Projectleiders

Martijn Peters, Marloes de Lange en Mariëlle Verhoef 

Aanleiding

Hoe kom je mentaal fit je studententijd door. Zeker sinds COVID-19 waarin er weinig contact met anderen mogelijk was (lockdown, avondklok, online les) stonden veel studenten er (voor hun gevoel) alleen voor. Dat doet wat met je. Hoe kunnen we bijdragen aan het studiegeluk van studenten? 

Doel

Ons onderzoek naar het welzijn van studenten heeft als doel inzicht te krijgen in de mechanismen die een rol spelen om studenten vitaal, gemotiveerd en gelukkig te laten zijn met hun studie, zodat zij goede loopbaankeuzes kunnen maken en zich optimaal kunnen voorbereiden op hun toekomst als professional en burger. De inzichten die we opdoen, vertalen we naar praktische tools voor studentbegeleiders en beleidsmakers, zodat studenten zich nog meer verbonden voelen met de HAN en met hun opleiding en minder kans maken om voortijdig uit te vallen.  

Maak kennis Ons team

Martijn Peters

Onderzoeker
241340 Onderzoeker Martijn Peters beroepspedagogiek

Marloes de Lange

Onderzoeker
192168 Marloes de Lange

Mariëlle Verhoef

Onderzoeker
343402 Portret, onderzoek

Resultaten

We hebben inmiddels diverse onderzoeken uitgevoerd. Met metingen en onderzoeken en via methodes krijgen we inzicht in het studentenwelzijn.

259517 Twee lachende ALPO studenten

Contact/meedoen

Martijn Peters

 • m.peters@han.nl
 • Marloes de Lange

 • m.delange@han.nl
 • Mariëlle Verhoef

 • marielle.verhoef@han.nl
 • Nieuws en artikelen

  411889 portret wietske kuijer lector Responsief Beroepsonderwijs
  Ontwikkelen van adaptieve expertise Het opleiden van professionals voor de toekomst
  342835 CE-Innovation_workspace_2021_MHF5919, overleg, brainstorm, post its, studenten, klaslokala
  RAAK PRO toekenning cross-boundy teamingWendbaarheid van de (aankomende) professional bevorderen
  236876 studenten aan het werk met robot
  236892 studenten werken samen aan een opdracht
  343414 Portret, onderzoek
  237745 man met interface glas
  298368 Sander Kregel en Ard Oudhuizen bij Verheij Metaal aan het werk vor stage Technische Bedrijfskunde
  Profiel Dienstverlening & ProductenOnderzoek studiekeuze en doorstroom mbo
  32963 twee studenten in studiecentrum met laptop

  Lectoraat Responsief Beroepsonderwijs

  Het lectoraat Beroepspedagogiek doet onderzoek naar praktijkgericht onderwijs op de thema's: responsief beroepsonderwijs, werkplekleren en beroepspedagogiek.

  30399 Docent met studenten

  Lectoraat Leren tijdens de beroepsloopbaan

  De meeste mensen houden ervan nieuwe dingen te leren en zichzelf uit te dagen. Maar veel mensen leren liever met hun handen dan met hun hoofd. En hebben een hekel aan alles dat met ‘opleiding’ te maken heeft. Toch leren ook deze mensen prachtige dingen. Hoe kunnen we die leerervaringen gebruiken?  

  groep jonge mensen rond presentatie

  SamenwerkingsverbandKwaliteit van Leren

  Hoe bereid je je voor op een onbekende toekomst? Wij denken: door anders te kijken naar leren. Zoals hoe, waar en wanneer je leert. En wie daarvoor nodig is. Leren verandert daarmee. Het samenwerkingsverband Kwaliteit van Leren werkt aan nieuwe kennis over leren en ontwikkelen. Binnen en buiten de school. Wat werkt wel en wat niet in de onderwijs- en HR-praktijk? Met deze kennis bereiden we onze studenten voor op hun toekomstige beroep. Zodat ze collega’s worden waarop gebouwd kan worden. Win-win!

  Studenten achter laptop

  AcademieEducatie

  De Academie Educatie kwalificeert en professionaliseert ondernemende, nieuwsgierige en zelfbewuste leraren. Hier kun je de leraar worden die je wilt zijn. We bieden onze studenten veel ruimte om zich te verbreden of te verdiepen. En; samen met het werkveld pakken we het lerarentekort aan.

  Docent voor de klas zonder poster

  ALLE ACTUALITEITEN OP JE DIGITALE DEURMAT?  Volg onze nieuwsbrief 'Voor het leren van vandaag en morgen!'

  Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar kennis en activiteiten in de digitale nieuwsbrief 'Voor het leren van vandaag en morgen!' Ontvang het laatste nieuws over o.a. onze opleidingen, events, onderzoeksresultaten en samenwerkingen een aantal keer per jaar in je inbox! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Overlegen en samenwerken