Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 1apr
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Beginnen met de pabo

Op deze pagina vind je alle praktische informatie over de opleiding. Welke toelatingseisen zijn er? Hoe zit het met collegegeld en studiefinanciering? En hoe meld je je aan? Alle antwoorden op jouw vragen vind je hier.

Leraar zit met drie kinderen achter de iPad en geeft één van die leerlingen een high-five.

Startmomenten pabo voltijd

Start je in september? Dan kun je kiezen of je de opleiding in Arnhem of Nijmegen wilt volgen. Wil jij starten in februari? Dat kan alleen bij de HAN Pabo in Arnhem.

De locaties van de pabo

 • Er is geen omschrijving beschikbaar
 • Er is geen omschrijving beschikbaar
 • HAN Arnhem campus

  Ruitenberglaan 27
  6826 CC Arnhem
 • HAN Nijmegen campus

  Kapittelweg 35
  6525 EN Nijmegen
 • Er is geen omschrijving beschikbaar
 • Er is geen omschrijving beschikbaar

The Place2beHAN Campus Nijmegen of Arnhem

De opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) volg je op de HAN Campus Arnhem of Nijmegen. En na je colleges? Studeren, drankje doen… op beide locaties is het prima uit te houden! Voor welke stad kies jij?

35031 Twee studenten op fiets campus Nijmegen

Toelatingsinformatie pabo

Bekijk hieronder bij jouw vooropleiding aan welke voorwaarden je moet voldoen om toegelaten te worden op de pabo.

#AskAStudentHoe kijken zij terug op de toelatingstoetsen van de pabo?

Toelatingstoetsen pabo

Afhankelijk van je vooropleiding en vakkenpakket moet je je aanmelden voor de kennistoetsen van Aardrijkskunde, Geschiedenis en/of Natuur & Techniek. Kijk hierboven bij jouw vooropleiding naar welke toets jij moet maken. Na de aanmelding ontvang je een e-mail over de toelatingstoetsen bij Cito.

Rondom de toelatingstoets Veelgestelde vragen

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

drie studenten lopen trap af

Aanmelden in 6 stappen

WiscatPabo rekentoets

In je 1e tentamenperiode maak je een landelijke rekentoets, ook wel de Wiscat genoemd. Hier word je goed op voorbereid tijdens de lessen in de 1e periode van je studie. Wil je een extra steuntje in de rug en nog even je basisvaardigheden rekenen bijspijkeren? Dan kun je nog voordat je begint aan de pabo in Arnhem of Nijmegen meedoen aan onze speciale zomercursus rekenen. Deze cursus is niet verplicht.

student schrijft formule op bord

Vaardigheden Studeren onder bijzondere omstandigheden

Je omstandigheden hebben natuurlijk invloed op je studie. De HAN houdt daar graag rekening mee. Of je nu een functiebeperking hebt of een topsportprogramma volgt: je bent welkom. Heb je nu geen voorzieningen nodig, maar spelen er wel bijzondere omstandigheden? Laat het ons weten. Misschien heb je later in je studie iets nodig. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Opleidingskosten

Je betaalt elk jaar collegegeld. Verder heb je een goede laptop nodig. De kosten voor boeken, excursies en studiereizen hebben we voor je op een rijtje gezet. Via DUO, het landelijke loket van de overheid, kun je geld lenen voor je studie.

  1e jaar
Verplichte literatuur €300,-
Excursies/studiereizen €70,-

Heb je al eerder een bachelor of master gehaald in onderwijs en/of zorg in Nederland en wil je weer gaan studeren? In dat geval betaal je elk jaar het zogenaamde instellingscollegegeld.

Moet ik ook readers en syllabi bestellen? Naast boeken heb je voor sommige lessen ook readers en syllabi nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Readers en syllabi hoef je voor de start van het studiejaar nog niet te bestellen. Als de lessen begonnen zijn hoor je van je docenten welke readers of syllabi je nodig hebt. Hier lees je er meer over.

Roosters, lestijden en jaarplanning

Ga je (bijna) starten met deze opleiding en ben je benieuwd naar je rooster of je klas? Als je een HANaccount hebt kun je die info vinden op Insite. Dat is de online omgeving voor HAN studenten. Kijk onder het kopje Roosters, lestijden en jaarplanning. De informatie over je klasindeling krijg je te horen van de opleiding.

Meer over collegeld

Laptopeisen

Verder heb je een goede laptop nodig. Op de pagina over studiematerialen lees je waar een laptop aan moet voldoen. That's it, de pabo stelt verder geen aanvullende eisen aan je laptop.
 

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Zin in je toekomst?

Meld je aan!

puzzel met kind