Hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Leraar zit met drie kinderen achter de iPad en geeft één van die leerlingen een high-five.
Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

De opleiding start 1 september 2023 en 1 februari 2024

Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen? Een meester of juf worden die het beste uit de kinderen haalt en ervoor zorgt dat ze een onvergetelijke basisschooltijd ervaren? Dan is de Lerarenopleiding Basisonderwijs iets voor jou. Kom naar de HAN Pabo in Arnhem of Nijmegen.

Waarom de HAN Pabo voltijd?

Persoonlijke benadering

Wij gooien je niet zomaar in het diepe. In een leerteam werk je samen met medestudenten aan je ontwikkeling. Tijdens je studie en op je stageschool word je persoonlijk begeleid, aansluitend bij je behoeften.

235897 Studenten HAN Pabo Arnhem zitten achter laptop. Hun docent lacht hen toe.

Samen opleiden

In het eerste jaar loop je al snel 2 dagen per week stage. De HAN Pabo werkt samen met veel basisschoolbesturen in de regio. Samen zorgen we voor een goede afstemming van onderwijsinhoud op de opleiding en je stage in de praktijk.

Meester geeft muziekles

Veel keuze

Bij de HAN Pabo heb je veel keuzemogelijkheden. Wil jij je breed opleiden of wil jij je juist specialiseren in een onderwijsconcept of op een thema zoals Kunst & Cultuur of Speciaal Onderwijs? De keuze is aan jou!

Kinderen in de klas

iXperium: uniek in Nederland

In ons leerlab iXperium leer je lesgeven en experimenteren met de nieuwste robots, greenscreens en andere ICT-tools. Ontdek hier samen met leraren en onderzoekers de mogelijkheden van ict-rijk onderwijs.

Studieverenigingen

Van workshops tot feesten: de studieverenigingen van de HAN Pabo organiseren gezellige én leerzame bijeenkomsten. Nijmegen en Arnhem hebben elk een eigen studievereniging.

Goede baankansen

De baankansen in het onderwijs groeien, de vraag naar leerkrachten stijgt nog steeds, ook in onze regio! We gunnen toch alle kinderen een kwalitatief goede en fijne leerkracht!

Kinderen van de glijbaan

Snel naar

Chat met een student van de pabo

Wil jij van een student van de pabo horen hoe hij of zij de opleiding én het studentenleven in Arnhem of Nijmegen ervaart? Chat dan met een van onze studenten!

246703 Stockfoto thuiswerken laptop, hrm, human resource management

Je pabo propedeuse

In je 1e jaar van Leraar Basisonderwijs krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Wil je meer weten over hoe jouw eerste jaar eruitziet?

235916 Studenten HAN Pabo Arnhem lezen boek en lachen.

Toelatingsinformatie

Heb je mbo, havo of vwo gedaan, een buitenlands diploma op zak of ben je 21+ jaar? En wil je aan de pabo beginnen? Bekijk de toelatingsvoorwaarden hier.

28693 studenten lachen

Bezoek de Open Dag

Past deze opleiding echt bij jou? Ontdek het tijdens de volgende Open Dagen. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

131699 Studente wijst bezoekers van de Open Dag Nijmegen de weg

Aanmelden in 6 stappen

Je hebt gekozen voor de HAN Pabo en wilt je aanmelden. Maar wat moet je daarvoor regelen? Lees hier meer over hoe jij je gemakkelijk kunt aanmelden in 6 stappen.

30298 Twee studenten overleggen met laptop

Je kunt overal terechtBaankansen na de pabo-opleiding

Met je pabo-diploma kun je natuurlijk lesgeven aan alle groepen van de basisschool. Maar je hebt nog veel meer mogelijkheden met je pabo-diploma. Je kunt je specialiseren in een bepaald vak, ICT, muziek of beweging bijvoorbeeld. Of je kunt je richten op een speciale groep kinderen, kinderen die iets extra's nodig hebben.  

Drie kinderen zitten op een rijtje achter hun laptop met blauwe hoes.

Wat houdt de pabo in?Dit ga je leren

Je leert alles wat een stevige én moderne basisschoolleraar nodig heeft. Door al je stages en dankzij de persoonlijke begeleiding van de HAN ontwikkel jij je professioneel én persoonlijk.  

Op de pabo leer je: 

 • duidelijk en gestructureerd lesgeven;
 • lesgeven aan kinderen met verschillende niveaus en achtergronden;
 • een veilige omgeving creëren voor je leerlingen;
 • leerlingen stimuleren en motiveren;
 • gedragsproblemen voorkomen;
 • samenwerken met collega's;
 • wat er komt kijken bij gesprekken met ouders;
 • ICT en nieuwe media toepassen in het onderwijs.
Juf maakt samen een puzzel met haar leerling aan tafel.

Ontdek de HAN Pabo NijmegenEen dag uit het leven van Eefke

Ontdek de HAN Pabo ArnhemEen dag uit het leven van Dehny

#AskAStudentWat voor een leraar wil jij worden?

Opleidingen vergelijkenLerarenopleiding Basisonderwijs in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de Lerarenopleiding Basisonderwijs bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee studenten zitten in de mediatheek en kijken lachend naar de laptop die voor hun staat.

Benieuwd naar de pabo?

Ontdek vooral zelf of deze opleiding bij jou past. Zin om een keer langs te komen? Onze deuren staan voor je open.

Juf en kind met laptop

Maak leren makkelijker, effectiever en leuker!Leren & Lesgeven met ICT

Pabo variantenVoor studenten die net iets meer willen

Wil jij voor de klas, maar ben jij ook op zoek naar extra uitdaging? De HAN Pabo biedt verschillende mogelijkheden.

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs ALPO voor vwo'ers

Doe je vwo, wil je naar de universiteit, maar wil je ook graag met kinderen werken en hen iets leren? Met de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) van de HAN en de RU kan dat. Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.

Kinderen in de klas met vinger omhoog

Pabo-ALO Pabo-ALO voor sportieve studenten

Wil je voor de klas in het basisonderwijs, maar ook gymdocent worden? Bij de Pabo-ALO kan dit allebei. Dit is een sportief traject waarin je 2 opleidingen tegelijk volgt. Na 5 jaar heb je 2 diploma’s op zak.

Studente buiten sporten closeup

Slim Studies Combineren Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim 2 studies te combineren kun jij straks werken in het primair én voortgezet onderwijs. De HAN Pabo is te combineren met de opleidingen Leraar Nederlands, Leraar Wiskunde en Leraar Engels. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie.

Docent voor de klas

Ad Pedagogisch Educatief Professional Liever een 2-jarige hbo-opleiding? Denk dan eens aan de Ad PEP!

Werk jij graag met kinderen? Dan weet je dat er veel verandert in de opvang en het onderwijs. Hierdoor is er vraag naar een nieuw soort professional. Je zit als het ware tussen een onderwijsassistent en een leraar in. Met de Ad-opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional haal je in 2 jaar een hbo-diploma. Zo maak je echt het verschil voor kinderen.

Docent en kind spelen met blokken

Anderen bekeken ook

Pedagogiek

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij interesse in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren? In hoe je hun ouders en betrokkenen daarbij professioneel kunt begeleiden? Dan is de opleiding Pedagogiek echt iets voor jou!

347955 Lo-res. Jay 't Zand in overleg met 2 vrouwelijke studenten aan tafel.

Social Work

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij de drive om anderen, de samenleving en ook jezelf te versterken? Met Social Work help je mensen écht verder. Verleg je grenzen en pak complexe problemen aan. Bijvoorbeeld als GGZ-agoog of jeugdzorgwerker. Of in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Mogelijkheden genoeg!

null

Toegepaste Psychologie

Numerus fixus opleiding

Verwonder jij je vaak over het gedrag van mensen? Wil jij leren achterhalen welke gedachten en gevoelens hieraan ten grondslag liggen? Wil jij leren hoe je gedrag kan beïnvloeden? Kies Toegepaste Psychologie en wordt expert in het analyseren en veranderen van gedrag. Worden wie je bent, dat werkt!

422232 Toegepaste Psychologie TP, foto 2432, studenten doen kaartspel aan tafel en docent geeft uitleg, overleg, samenwerken

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

Voltijd Bachelor opleiding

Je wilt naar de universiteit, maar wilt ook graag met kinderen werken en hen iets leren. Met de ALPO van de HAN en de Radboud Universiteit kan dat. Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.

juf maakt puzzel met kind

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Volgende paginaJouw toekomst

Aan de slag als leraar op de basisschool? Hoe ziet dit er precies uit? 

puzzel met kind