Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Voor je begint met de Pabo

Je wilt natuurlijk weten waar je aan begint als je kiest voor een lerarenopleiding. En ook hoe je nieuwe leven op de pabo Nijmegen of Arnhem er straks uitziet. Kom langs op een Open Dag of een Proefstudeerdag. Je bent meer dan welkom! 

Juf maakt samen een puzzel met haar leerling aan tafel.

Chat met een student

Je staat op het punt een studie te kiezen en hebt nog veel vragen. Over de opleiding, op kamers wonen, de studieboeken óf over het studentenleven in Arnhem.

Wil jij van een student van de Pabo horen hoe hij of zij de studie én het studentenleven in Arnhem ervaart? Chat dan met een van onze studenten! Via een chattool stel je eenvoudig jouw vragen aan een student van de Pabo.

246703 Stockfoto thuiswerken laptop, hrm, human resource management
Open Dag Nijmegen | Arnhem
 

Zien we jou op de Open Dag?

Ontdek of de opleiding Leraar Basisonderwijs bij jou past tijdens onze Open Dagen in Nijmegen en Arnhem. Volg de voorlichtingen en vraag studenten en docenten het hemd van het lijf. De volgende Open Dag in Nijmegen is op 11 november 2023 en de Open Dag in Arnhem is op 18 november 2023. Check het programma in het aanmeldformulier. Wil je een seintje als je je kunt aanmelden voor de Open Dag? Laat dan je e-mailadres achter. 

Open Dag HAN januari
Student voor 1 dag
 

Kom proefstuderen bij de pabo

Ben jij nieuwsgierig naar de pabo in voltijd? Vanaf oktober organiseren wij weer Proefstudeerdagen in Arnhem en Nijmegen.

Ontdek tijdens een Proefstudeerdag in Arnhem of Nijmegen of de opleiding bij je past en of jij je thuis voelt op de campus. Samen met andere studiekiezers volg je een programma waarmee jij een goed beeld krijgt van de opleiding en goed de sfeer kunt proeven op locatie. Ook lunch je gezellig met studenten en aankomend studenten waarbij je al je vragen kunt stellen.

Foto van boven gemaakt van studenten achter hun laptops in het hoorcollege.
Maak kennis met het beroep
 

Plan een kijkje in de klas

Wil jij sfeerproeven in een echte klas? Dan kan! Een aantal basisscholen, middelbare scholen en mbo's zetten speciaal voor jou hun deuren open. Kies bij welke school én welke leraar in de regio Arnhem/Nijmegen jij een kijkje in de klas wilt nemen. Ervaar het zelf en voel of het vak iets voor jou is.

Docent luistert naar haar drie studenten die aan de tafel zitten te overleggen.
Doe de zelftest!
 

Ben jij geschikt als leraar?

Wil jij weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar? En wil jij weten welk type onderwijs het best bij jou aansluit? 

Drie studenten zitten aan tafel en één van die studenten stelt een vraag aan hun docent die aandachtig luistert.
Thuis op de bank met de feiten
 

Met de brochure thuis oriënteren

Een nachtje slapen over je keuze voor de opleiding tot leraar? Of wil je de keuze voor de HAN lerarenopleiding nog eens met je ouders bespreken? De brochure ligt voor je klaar.  

Dit kun je verwachten: 

 • Korte beschrijving van de opleiding 
 • Snel overzicht van de studie 
 • Voorbeeld van een lesrooster 
 • Praktische info over aanmelden en selectie 
Close-upfoto van student die rondjes op een wit vel tekent.

Ontmoet onze studenten

Ik ben direct van havo 5 naar de pabo gegaan en ik had geen enkele moeite met het niveau."Ik ben direct van havo 5 naar de pabo gegaan en ik had geen enkele moeite met het niveau"

Lera doet de pabo en vertelt: "Voor de klas staan was gewoon mijn roeping. Ik kon me geen andere studie wensen die beter bij mij zou passen".

Door de verschillende stages heb ik overal van kunnen proeven en goed kunnen ontdekken wat bij mij als leerkracht past.“Ik heb een hechte band met mijn klas, mag ze bijna alle vakken geven en tóch werk ik op een middelbare school! De perfecte combinatie voor mij.”

“Veel meisjes of jongens dromen er als kind al van om later juffrouw of meester te worden. Ze geven hun knuffels les en spelen thuis schooltje. Ging het bij mij ook zo? Absoluut niet! Als je mij op het vwo verteld had dat ik enkele jaren later voor de klas had gestaan, had ik je waarschijnlijk verbaasd aangekeken!”

Het is goed dat je wordt gestimuleerd om samen te werken. Zo leer je om straks met collega’s te werken.‘’De sfeer op de HAN is gemoedelijk, rustgevend, gezellig en plezierig.’’

‘’Het leukste van mijn opleiding is het contact met de medestudenten. Naast het leren en volgen van de lessen hebben wij een gezellige groep die ook open staat om een keer naar de stad of lokaal ’99 te gaan. Lokaal '99 is een kroeg op de campus van de HAN die wordt gerund door studenten. Dit zorgt voor een goede sfeer in de groep.’’

De sfeer op de opleiding is vanaf het begin al heel fijn."Het leuke aan stage lopen op verschillende scholen is dat je heel veel ziet"

“Mijn jongere broertje en jongere neefjes en nichtjes probeerde ik altijd iets te leren wat ze nog niet konden. Kinderen iets leren bleek dus mijn roeping te zijn". Vanuit deze interesse is Sanne terechtgekomen bij de pabo. “Toen ik de Open Dag en Meeloopdag bezocht, werd ik enthousiast voor het vak van leraar basisonderwijs”.

Door de band die je opbouwt met de leerlingen is je stage een topervaring."Je zit in de klas met mensen die hetzelfde willen als jij: leraar worden"

Anne wilde graag met kinderen werken, vindt het onderwijs interessant en heeft een brede interesse. Die eigenschappen brachten haar bij de pabo, omdat ze met haar diploma uiteindelijk les kan geven in meerdere vakken en haar lessen op haar eigen manier kan vormgeven.

Het is fijn dat je vanaf het begin van de Pabo al stage loopt."In jaar 1 ben ik erachter gekomen dat ik echt op mijn plek zit"

Zolang als ze zich al kan herinneren, wil Lisanne juf worden. Van haar vriendinnen hoorde ze leuke verhalen over de HAN en de stad Nijmegen. Deze verwachtingen zijn helemaal waargemaakt, weet ze na 3 jaar studie aan de HAN Pabo Nijmegen.

De feedback en energie die je terugkrijgt van leerlingen in onbeschrijfelijk."Tijdens deze studie is het heel fijn om samen te werken en te leren"

Voorafgaand aan de pabo heeft Kain de mbo-opleiding Bouwkunde gevolgd. Tijdens deze opleiding kwam hij erachter dat een andere toekomst beter bij hem paste. Hij wilde namelijk meer betekenen voor de maatschappij.

De stap naar docenten toe is veel kleiner dan op de middelbare school"Vanaf het moment dat ik een kleuter was, zei ik al dat ik juf wilde worden"

Marjolein’s keuze voor de pabo was misschien voor de hand liggend, maar zeker de juiste voor haar. Ze heeft het altijd al leuk gevonden om kinderen iets te leren. Dat komt bij de pabo bij elkaar. “Daarnaast heeft deze opleiding veel stages, interessante vakken en een leuke sfeer”.

Ontmoet onze docenten

Marjo Schillings

Marjo Schillings heeft 19 jaar het vak muziek gegeven op de pabo aan de Hogeschool Zeeland en werkt nu sinds een jaar bij de HAN pabo. Marjo vindt het geweldig om muziekles te geven aan de eerste- en tweedejaars voltijdstudenten van de pabo: “Het is fijn om samen met de studenten te zingen en muziek te maken. Studenten ervaren dan wat muziek maken met je doet.”

Esther van Dalen

Esther werkt sinds 1996 in het basisonderwijs. Sinds 2009 begeleidt ze als schoolopleider studenten bij hun stages. Dit combineert ze met haar baan als studiecoach bij de HAN.

Koen Steeman

Koen werkt sinds 2016 voor de pabo en staat nog 1 dag in de week voor de klas op een basisschool. “Het moment dat je door hebt dat je student of leerling iets leert van jou, blijft een bijzonder gevoel.”

Cheryda Gemin

Cheryda heeft ruime ervaring met het trainen en begeleiden van aankomende leerkrachten. “Het is het leukst om studenten te zien uitgroeien naar zelfverzekerde professionals.”

Debby Cobben

Debby werkt sinds 2015 bij de HAN Pabo. Elk jaar is haar takenpakket weer anders, ze blijft zelf ook groeien en ontwikkelen en geeft dat graag door aan haar studenten.

Stephan Verhees

Stephan werkt sinds 1994 op de pabo en is momenteel studiecoach in het 1e jaar van de opleiding en geeft zogenaamde onderwijseenheden. “Het contact met de studenten en de groei die ze doormaken blijft het mooiste van mijn vak.”

Femmy Augustus

Femmy werkte voorheen in het basisonderwijs, maar zet haar ervaring nu in voor de pabo. Ze wil haar studenten vooral meegeven om goed naar het gedrag van kinderen te kijken en daar op een positieve manier mee om te gaan.

Een kijkje in de keuken
 

Pabo studenten bloggen

Je kunt je nú al onderdompelen in de wereld van de pabo. Op de blog ‘Leraar worden’ delen onze studenten hun belevenissen, verhalen, passies, dromen en ideeën. Neem een kijkje en leer de pabo-studenten alvast kennen! 

Drie kinderen zitten op een rijtje achter hun laptop met blauwe hoes.
Naast je studie
 

Studeren is niet alleen studeren

Er staat jou straks ook een toffe studententijd te wachten, vol nieuwe vrienden en ervaringen. Check van te voren alvast wat je kunt verwachten. Wat is er naast je studie allemaal te doen in studentensteden Nijmegen en Arnhem? Ga je op kamers of niet? Hoe ontmoet je andere studenten? En waarom mag je de HAN intro niet missen? Lees snel verder.

Twee studenten fietsen al kletsend over de brug naar school toe.
Volgende pagina
 

Praktische info

Alle facts & figures van de pabo staan hier op een rijtje.

kinderen met meester achter ipad