Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Wat kun je met een Pabo-diploma?

Een heleboel! Na de pabo heb je het voor het kiezen. De komende jaren zijn er alleen maar meer leraren nodig. Waar je ook terecht komt, als leraar maak jij het verschil. Je bent een rolmodel en je leert kinderen hoe ze hun talenten kunnen ontwikkelen.

Juf maakt samen een puzzel met haar leerling aan tafel.

#AskAStudent

Waarom wil jij leraar basisonderwijs worden?

Beroepen na de pabo

Als leraar basisonderwijs kun je voor breed kiezen en groepsleerkracht worden. Of je gaat je specialiseren in je lievelingsvak als vakleerkracht. Je kunt lesgeven aan de allerkleinsten in groep 1 en 2. Of je kiest voor oudere kinderen in de bovenbouw.

 • Groepsleerkracht

  Je kunt lesgeven aan alle 8 groepen van het basisonderwijs. Je coacht en begeleidt kinderen en je stimuleert hun ontwikkeling. Wanneer kinderen het moeilijk hebben, kunnen ze bij je aankloppen. Je hebt daar ook een antenne voor. En heel belangrijk: je bent een gesprekspartner voor de ouders van de kinderen in je klas. 

 • Vakleerkracht

  Heb je een speciale belangstelling, zoals muziek, sport of ICT? Dan is vakleerkracht misschien iets voor jou. Als leraar basisonderwijs ben je dan gespecialiseerd in jouw favoriete vak. Je leert om daar les over te geven aan alle groepen van de basisschool. Heel afwisselend, want elke leeftijd heeft een eigen aanpak. Het goede nieuws is, dat steeds meer scholen vakleerkrachten krijgen.  

 • Remedial teacher

  In dit beroep sta je klaar voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Jouw hulp kan de vorm hebben van extra uitleg of bijles over een bepaald vak. Maar het kan ook gaan over emotionele zaken. Als kinderen faalangst hebben bijvoorbeeld, of als ze gepest worden. Als remedial teacher ben je een rots in de branding voor veel kinderen. 

 • Intern begeleider

  Je geeft (meestal) geen les als intern begeleider, maar je hebt een belangrijke rol 'achter de schermen' van de basisschool. Je regelt alles wat nodig is voor kinderen die extra zorg nodig hebben (bijvoorbeeld remedial teaching). Je coacht de groepsleerkrachten en je maakt samen met hen ontwikkelplannen voor de school. 

 • Schooldirectrice of -directeur

  In deze functie ben je het boegbeeld van een school. Dat ben je natuurlijk niet zomaar: als je veel ervaring (en ambitie) hebt, kun je doorgroeien naar deze managementfunctie. Je geeft dan leiding aan het team leerkrachten en begeleiders. En je zorgt dat jouw school blijft vernieuwen.  

 • Docent vmbo

  Je kunt met je pabo-diploma ook lesgeven aan de onderbouw van het vmbo. Je moet daarvoor wel een aanvullende cursus doen. Je kunt dan lesgeven in Nederlands, rekenen, wiskunde en ook in vakken die je hebt gekozen in je profiel. 

Doorstuderen Lerarenopleiding Basisonderwijs

Na de pabo kun je bijvoorbeeld aan de HAN en de RU doorstromen naar een master.

 • HAN Master Ontwerpen van Eigentijds Leren (MOVEL)

  Met een masteropleiding na de pabo help je mee aan de onderwijskwaliteit op jouw school en werk je aan onderwijsvernieuwing. Redenen genoeg dus om na te denken over de deeltijd Master Ontwerpen van Eigentijds Leren. Werk jij mee aan de toekomst van het onderwijs?

 • HAN Master Management & Innovatie in maatschappelijke organisaties

  De maatschappelijke sector is volop in beweging. Transities en bezuinigingen vereisen flexibiliteit en creativiteit. Als Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisaties ben jij de verandermanager die concrete vernieuwingen doorvoert met een beter maatschappelijk resultaat.

 • HAN Master Pedagogiek

  De Wet Passend Onderwijs, decentralisatie van jeugdzorg… alleen al deze 2 factoren zorgen voor nieuwe pedagogische en onderwijskundige vraagstukken. Met de Master Pedagogiek onderzoek, ontwikkel en implementeer je duurzame vernieuwing en leg je de verbinding tussen het management en de werkvloer.

 • Master Pedagogische Wetenschappen

  Wil je meer weten over de ontwikkeling van kinderen en jongeren? Of ben je nieuwsgierig naar de rol van de omgeving als het gaat om ontwikkeling en gedrag? Dan is een master Pedagogische Wetenschappen misschien iets voor jou. 

Volgende pagina
 

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de pabo-opleiding? Bekijk de opbouw van de pabo.

kinderen met meester achter ipad