Wat kun je met een Pabo-diploma?
Een heleboel! Na de pabo heb je het voor het kiezen. De komende jaren zijn er alleen maar meer leraren nodig. Waar je ook terecht komt, als leraar maak jij het verschil. Je bent een rolmodel en je leert kinderen hoe ze hun talenten kunnen ontwikkelen.

Beroepen na de pabo
Als leraar basisonderwijs kun je voor breed kiezen en groepsleerkracht worden. Of je gaat je specialiseren in je lievelingsvak als vakleerkracht. Je kunt lesgeven aan de allerkleinsten in groep 1 en 2. Of je kiest voor oudere kinderen in de bovenbouw.
-
Groepsleerkracht
Je kunt lesgeven aan alle 8 groepen van het basisonderwijs. Je coacht en begeleidt kinderen en je stimuleert hun ontwikkeling. Wanneer kinderen het moeilijk hebben, kunnen ze bij je aankloppen. Je hebt daar ook een antenne voor. En heel belangrijk: je bent een gesprekspartner voor de ouders van de kinderen in je klas.
-
Vakleerkracht
Heb je een speciale belangstelling, zoals muziek, sport of ICT? Dan is vakleerkracht misschien iets voor jou. Als leraar basisonderwijs ben je dan gespecialiseerd in jouw favoriete vak. Je leert om daar les over te geven aan alle groepen van de basisschool. Heel afwisselend, want elke leeftijd heeft een eigen aanpak. Het goede nieuws is, dat steeds meer scholen vakleerkrachten krijgen.
-
Remedial teacher
In dit beroep sta je klaar voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Jouw hulp kan de vorm hebben van extra uitleg of bijles over een bepaald vak. Maar het kan ook gaan over emotionele zaken. Als kinderen faalangst hebben bijvoorbeeld, of als ze gepest worden. Als remedial teacher ben je een rots in de branding voor veel kinderen.
-
Intern begeleider
Je geeft (meestal) geen les als intern begeleider, maar je hebt een belangrijke rol 'achter de schermen' van de basisschool. Je regelt alles wat nodig is voor kinderen die extra zorg nodig hebben (bijvoorbeeld remedial teaching). Je coacht de groepsleerkrachten en je maakt samen met hen ontwikkelplannen voor de school.
-
Schooldirectrice of -directeur
In deze functie ben je het boegbeeld van een school. Dat ben je natuurlijk niet zomaar: als je veel ervaring (en ambitie) hebt, kun je doorgroeien naar deze managementfunctie. Je geeft dan leiding aan het team leerkrachten en begeleiders. En je zorgt dat jouw school blijft vernieuwen.
-
Docent vmbo
Je kunt met je pabo-diploma ook lesgeven aan de onderbouw van het vmbo. Je moet daarvoor wel een aanvullende cursus doen. Je kunt dan lesgeven in Nederlands, rekenen, wiskunde en ook in vakken die je hebt gekozen in je profiel.
Doorstuderen Lerarenopleiding Basisonderwijs
Na de pabo kun je bijvoorbeeld aan de HAN en de RU doorstromen naar een master.
-
Master Ontwerpen van Eigentijds Leren
Met een masteropleiding na de pabo help je mee aan de onderwijskwaliteit op jouw school en werk je aan onderwijsvernieuwing. Redenen genoeg dus om na te denken over de deeltijd Master Ontwerpen van Eigentijds Leren. Werk jij mee aan de toekomst van het onderwijs?
-
HAN Master Management & Innovatie in maatschappelijke organisaties
De maatschappelijke sector is volop in beweging. Transities en bezuinigingen vereisen flexibiliteit en creativiteit. Als Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisaties ben jij de verandermanager die concrete vernieuwingen doorvoert met een beter maatschappelijk resultaat.
-
HAN Master Pedagogiek
De Wet Passend Onderwijs, decentralisatie van jeugdzorg alleen al deze 2 factoren zorgen voor nieuwe pedagogische en onderwijskundige vraagstukken. Met de Master Pedagogiek onderzoek, ontwikkel en implementeer je duurzame vernieuwing en leg je de verbinding tussen het management en de werkvloer.
-
Master Pedagogische Wetenschappen
Wil je meer weten over de ontwikkeling van kinderen en jongeren? Of ben je nieuwsgierig naar de rol van de omgeving als het gaat om ontwikkeling en gedrag? Dan is een master Pedagogische Wetenschappen misschien iets voor jou.
Volgende pagina: Dit is je studie
Wat leer je tijdens de pabo-opleiding? Bekijk de opbouw van de pabo.
