Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je studie

Tijdens je pabo-opleiding verdiep je je in de belevingswereld van leerlingen tussen de 4 en 12 jaar. Met je pabo-diploma heb je alles in huis om te zorgen dat leerlingen graag bij je in de klas zitten. Je weet hoe je het talent in een kind laat opbloeien en hoe jij jouw kennis overdraagt aan de verschillende leerlingen in je klas. Je hebt ontdekt: leerkracht is de belangrijkste baan ter wereld.

Leraar zit met drie kinderen achter de iPad en geeft één van die leerlingen een high-five.

De opbouw van je studie

De HAN Pabo is een praktijkgerichte opleiding. Vanaf het 1e jaar loop je stage en doe je ervaring op met alle groepen van het basisonderwijs. In de loop van je pabo-opleiding kies je accenten. Je specialiseert je in het jonge of oudere kind, je kiest voor de onder- of bovenbouw van het basisonderwijs. Daarnaast kun je masterclasses volgen over bepaalde thema's. Je wordt een beroepsopvoeder die kan omgaan met kinderen, collega’s én ouders.  

Foto van zijaanzicht van kinderen die lachend in de klas zitten.

Een dag uit het leven van DehnyOntdek de HAN Pabo Arnhem

Een dag uit het leven van EefkeOntdek de HAN Pabo Nijmegen

Juf leest voor

Je propedeuse

In je 1e jaar maak je kennis met je toekomstige beroep. Je verkent de pabo-opleiding én jezelf.

Jaar 1: Ontdek het beroep

Hoe ga je bijvoorbeeld om met ordeproblemen in de klas? Hoe ben jij in een groep? Vragen die je onder de loep neemt zodat je steeds gemakkelijker voor de klas staat. Wat je leert, oefen je meteen tijdens je stage. Je krijgt veel begeleiding, zeker in dit 1e jaar.  

Stage

Nieuwgierig waar je allemaal stage zou kunnen lopen? Veel scholen bevinden zich in de regio.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les?
Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Werken in een leerteam

Vanaf de start van de opleiding word je in een leerteam geplaatst. Dit team, met soms wel 60 andere pabo-studenten, wordt ondersteund door 3 studiecoaches. Een vaste dag in de week kom je met jouw leerteam samen en ga je aan de slag met vraagstukken uit het onderwijs en wordt jouw studievoortgang besproken.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur.

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 45 studiepunten/EC's) kun je door naar het 2e jaar. Daarnaast moet je de rekennorm hebben gehaald én een positief advies vanuit je stage hebben gekregen. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

 

Ontdek het speciaal onderwijs

De HAN Pabo werkt intensief samen met opleidingsbesturen binnen het primair en speciaal onderwijs. Dat betekent dat je vanaf de eerste fase van de opleiding je breed kunt oriënteren. 

Je loopt niet alleen stage in het primair onderwijs, maar wordt ook al uitgedaagd om binnen het opleidingsprogramma keuzes te maken waardoor jij al vroeg in de opleiding kunt afwegen of het speciaal onderwijs een context is waarin jij jezelf graag in door zou willen ontwikkelen.

Daardoor kun je aan het eind van de propedeuse goed kiezen en is het mogelijk om vanaf de kernfase stage te lopen binnen het primair en speciaal onderwijs. 

In alle vormen van onderwijs is het mogelijk om uiteindelijk af te studeren.

Werken in mediatheek lachend

Verdiepen en zelf kiezen

Nu begint het echte werk: je start met de kernfase van je pabo-opleiding.

Jaar 2: De diepte in

Je gaat nu echt de diepte in en je leert over specifieke vakdidactiek. Ook dit jaar geef je weer les aan de jonkies van groep 1 tot en met 4 en aan oudere kinderen, groep 5 tot en met 8. Aan het einde van het jaar maak jij jouw keuze: ga je voor het jonge kind of specialiseer jij je in het oudere kind? 
 

Masterclasses

Je krijgt steeds meer ruimte om zelf je studie in te vullen. Misschien wil je je verdiepen in een onderwijsvisie, zoals Montessori of Dalton. Of wil je meer weten over rooms-katholiek, protestants of openbaar basisonderwijs. In deze fase beginnen ook de masterclasses over verschillende thema's. Denk aan onderwerpen als begaafde kinderen, tweetalig onderwijs of debatteren met kinderen. 

Bij ons ben je meer dan alleen student

Als je aan de HAN studeert, zien wij je niet alleen als student. Je bent voor ons ook een (toekomstig) collega. Iemand waarmee we samenwerken omdat we van elkaar willen leren. Tijdens je opleiding aan de pabo begin je daar meteen mee. Je gaat samenwerken met docenten, met mensen in het werkveld en medewerkers van de HAN. Je organiseert bijvoorbeeld enquêtes om meningen te peilen. Je geeft advies over verbeteringen, bij de HAN of op de scholen waar je stages loopt. In een latere fase van je opleiding organiseer je die verbeteringen zelf. Kortom, we zijn altijd samen bezig met dat ene belangrijke doel: het onderwijs mooier en beter maken! 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

drie studenten lopen trap af
Meester geeft muziekles

Minor en internationaal

Weer een stap dichterbij je pabo-diploma: dit jaar rond je de kernfase af. Tijdens je stages werk je aan verschillende thema's. Je leert steeds beter inspelen op de individuele behoeftes van kinderen in de klas.

Jaar 3: Welke minor kies jij?

Het 3e jaar is ook het jaar van je minor: daarmee kun jij je studie een richting geven die je aanspreekt. Een minor duurt 1 semester. Nu is de keuze echt aan jou. Je kiest het onderwerp én de plek die jou aanspreken. Ben je een globetrotter? Volg je minor in het buitenland! Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Minor Vrijeschoolonderwijs

Voor studenten die idealen durven te hebben, die creatief zijn en lekker eigenwijs.

In deze minor staat Bildung centraal; onderwijs als vorming van de héle mens – van hoofd, hart en handen – van de student als persoon en docent, en van de kinderen in de klas.
Tijdens de minor vrijeschoolonderwijs ontwikkelen de studenten hun leraarschap als een vorm van sociaal kunstenaarschap. 

Minor Rekenen

De HAN heeft een eigen minor Rekenen die goed aansluit op de pabo.

Deze populaire minor is redelijk uniek in Nederland en populair. Je verdiept je in rekendomeinen en didactiek, oefent en onderhoudt je vaardigheden en leert hoe je sterke en zwakke rekenaars kunt begeleiden. Daarnaast loop je in duo's stages en doe je onderzoek.

Internationale stages

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Bij de pabo-opleiding van de HAN zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen. 

Afstuderen, graduation ceremony

Afstuderen

Je eindsprint naar je pabo-diploma!

Jaar 4: Afstuderen

In dit jaar werk je tijdens je laatste stage vooral aan je afstudeeropdracht. Ook ben je 3 dagen per week verantwoordelijk voor een groep kinderen. Afhankelijk van je stage is dat een groep jonge of oudere kinderen in het basisonderwijs, of een groep op het vmbo.

Specialist Sportieve en Gezonde School

Als je kiest voor de HAN Pabo kun je allerlei extra's aan je opleiding toevoegen. Ben je sportief en hou je van bewegen? Dan ga je vast voor het certificaat ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’. Met deze kennis geef jij straks een enorme boost aan de gezondheid van je school.  

De Simulatieschool

In deze eindfase doe je ook mee aan de Simulatieschool: 1 week werk je met een team studenten in een simulatieschool. Samen verdeel je de rollen binnen de school en werk je aan een verbeteropdracht. Je gaat bijvoorbeeld werken aan de sfeer in de groep. Of je brengt natuur of techniek in de lessen. De Simulatieschool is dé kans om te ontdekken welke taken je als leerkracht nog meer kunt vervullen. En ook: om jezelf van je beste kant te laten zien.

Diploma met supplement

Alles gehaald? Dan is je pabo-diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement! 

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel leraar basisonderwijs en mag jezelf Bachelor of Education noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeerproeven en kennismaken met onze pabo-opleiding: onze deuren staan voor je open! 

puzzel met kind