Organisatie van Zorg en Dienstverlening
Het zorglandschap verandert en dat levert organisatorische vragen op. We moeten anders denken, anders doen en anders organiseren. Wij doen praktijkgericht onderzoek om erachter te komen welke veranderingen nodig zijn en hoe we ze kunnen doorvoeren.
De gezondheidszorg is het geheel aan professionals, instellingen, middelen en activiteiten dat direct gericht is op het in standhouden en verbeteren van de gezondheidstoestand en zelfredzaamheid. En daarnaast op: het reduceren, opheffen, compenseren en voorkomen van tekorten daarin.
Anders organiseren
Ons centrale thema is 'Innovatieve toekomstbestendige concepten/modellen in de gezondheidszorg: anders organiseren'. In dat kader hebben we ons in de eerste lectoraatperiode vooral gericht op Interprofessioneel samenwerken en –leren in netwerken in de gezondheidszorg. En op de skill mix: een optimale inzet van professionals in de gezondheidszorg.
Nieuwe zorgpraktijk en wijkgerichte samenwerking
We onderzoeken in het lectoraat vooral hoe de nieuwe zorgpraktijk vorm kan krijgen – en de beweging maakt van intramuraal naar transmuraal en extramuraal. Daarnaast willen we met onderzoek bijdragen aan de (door)ontwikkeling van wijkgerichte samenwerking die gericht is op het bevorderen van gezondheid en vitaliteit.
Expertises
- Skill mix: optimale inzet van professionals in gezondheidszorg
- Evidence Based Practice
- Verpleegkunde
- Physician Assistant en Verpleegkundig Specialist
- Regiebehandelaar
- Positionering van professionals in de zorg
- Kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden
- Participatief actieonderzoek
kenniscentrum duurzame zorg
Het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening maakt onderdeel uit van het Kenniscentrum Duurzame Zorg. Dat is de koepel over 5 lectoraten van de Academie Gezondheid en Vitaliteit van de HAN. De lectoraten hebben allemaal een eigen lector maar werken geregeld samen aan onderzoek. Naast de (associate) lectoren maken ook een coördinator, onderzoekers en promovendi deel uit van het samenwerkingsverband. In onderzoek en projecten wordt structureel samengewerkt met partners. Het Kenniscentrum Duurzame Zorg maakt weer onderdeel uit van de Academie Gezondheid en Vitaliteit. Onderzoek van het kenniscentrum draagt ook bij aan het HAN-focusgebied Fair Health. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focusgebied Fair Health verandering in brengen.
lectoraat organisatie van zorg en dienstverlening
-
Onderzoek
In de driehoek onderzoek-onderwijs-praktijk streeft ons lectoraat naar innovatieve toekomstbestendige concepten in de gezondheidszorg. Dit door middel van praktijkgericht onderzoek.
-
Onze kennis
Als lectoraat vinden we het belangrijk om onze kennis te verspreiden. Zo leveren we structurele bijdragen aan het onderwijs en onderwijsontwikkeling. Resultaten van onderzoeken en projecten delen we graag.
Onze lectoren
Miranda Laurant
Ik wil samen met organisaties, professionals, docenten en studenten praktijk- en actiegericht onderzoek doen. En zo bijdragen aan een toekomstbestendige gezondheidszorg. De kennis die we in de beroepspraktijk van preventie, welzijn en zorg ontwikkelen komt terug in het onderwijs van de nieuwe professional.
Anneke van Vught
Wat ik zo mooi vind aan de projecten binnen ons lectoraat? We denken continue met de zorginstellingen, zorgprofessionals en het onderwijs na over de optimale personeelsmix. Om nu en in de toekomst samen de beste zorg te kunnen verlenen.
ons team
We doen ons onderzoek met een team van betrokken lectoren, senior onderzoekers en docent-onderzoekers.
Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl