Organisatie van Zorg en Dienstverlening

Het veranderende zorglandschap levert organisatorische vragen op. We moeten anders denken, doen en organiseren. Met praktijkgericht onderzoek dragen we bij aan de verschuiving van een op ziekte gericht zorgsysteem naar een gezondheidssysteem waarin preventie, samenwerking en maatwerk centraal staan.
De gezondheidszorg is het geheel aan professionals, instellingen, middelen en activiteiten dat direct gericht is op het in standhouden en verbeteren van de gezondheidstoestand en zelfredzaamheid. En daarnaast op: het reduceren, opheffen, compenseren en voorkomen van tekorten daarin.
Anders organiseren
Ons centrale thema is 'anders organiseren' waarbij we ons richten opdomeinoverstijgend Interprofessioneel samenwerken en leren in netwerken, samen met inwoners.
Bekijk onze voorbeeldprojecten -> link naar: Onderzoek Organisatie van Zorg en Dienstverlening
Expertises
- Domeinoverstijgend samenwerken
- Rolverandering en taakherschikking
- Organisatieverandering
- Preventie
- Inclusiviteit en sociaal economische gezondheidsverschillen
Hier werken we aan door middel van onder andere:
- Participatief (actie)onderzoek
- Monitoring en Procesevaluatie
- Effectevaluatie
- Interventieontwikkeling
- Implementatie van innovaties in zorg en welzijn
kenniscentrum duurzame zorg
Het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening maakt onderdeel uit van het Kenniscentrum Duurzame Zorg. Dat is de koepel over 5 lectoraten van de Academie Gezondheid en Vitaliteit van de HAN. De lectoraten hebben allemaal een eigen lector maar werken geregeld samen aan onderzoek. Naast de (associate) lectoren maken ook een coördinator, onderzoekers en promovendi deel uit van het samenwerkingsverband. In onderzoek en projecten wordt structureel samengewerkt met partners. Het Kenniscentrum Duurzame Zorg maakt weer onderdeel uit van de Academie Gezondheid en Vitaliteit. Onderzoek van het kenniscentrum draagt ook bij aan het HAN-focusgebied Fair Health. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focusgebied Fair Health verandering in brengen.
Hoe zet je Leren en Innoveren in je organisatie centraal?
Zorgorganisaties staan voor steeds grotere uitdagingen. De zorgvraag neemt toe, wordt complexer en de beroepsbevolking krimpt. Dit vraagt om een andere manier van zorgverlening. Het simpelweg blijven gebruiken van bestaande werkwijzen en organisatiestructuren is niet genoeg om de zorg toekomstbestendig te maken.
Organisaties waarin leren en innoveren onderdeel zijn van de visie en strategie en waarin ruimte en mogelijkheden om te leren is opgenomen in de cultuur en structuur noemen we lerende en innovatieve organisaties.Een organisatie waarin medewerkers gebruik maken van beschikbare bronnen, zoals (wetenschappelijke) kennis, data en praktijkervaringen. Waarin leren en reflecteren een vanzelfsprekende plek heeft in de dagelijkse praktijk met als doel een continue praktijkverbetering om de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden, maar ook om in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden.
Drie dimensies voor een Lerende en Innovatieve Organisatie
Een lerende en innovatie organisatie kan je vanuit drie verschillende dimensies bekijken en per dimensie kan je ook stappen maken om een slag te maken. De drie dimensies zijn:
- Systeemverandering als complexe opgave
- Changing the Business & Running the Business
- Continu Leren en Ontwikkelen
Tips en tools
De HAN werkt samen met Vilans aan het thema ‘lerende en innovatieve organisaties’. In dit kader zijn diverse tools en tips ontwikkeld die organisaties helpen stappen te zetten in hun ontwikkeling.
Ga voor tips en tools naar Lerende en innoverende organisaties. Daar vind je per dimensie praktische handvatten en hulpmiddelen. Deze zijn ontwikkeld of in de praktijk gebracht door Vilans, de HAN en hun partners.
lectoraat organisatie van zorg en dienstverlening
-
Onderzoek
In de driehoek onderzoek-onderwijs-praktijk streeft ons lectoraat naar innovatieve toekomstbestendige concepten in de gezondheidszorg. Dit door middel van praktijkgericht onderzoek.
Marloes Kleinjan
Sinds februari 2025 is Marloes lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening bij de HAN University of Applied Sciences. Ze onderzoekt samen met haar team hoe zorg en ondersteuning zo te organiseren dat ze recht doen aan de veranderende samenleving, met ruimte voor zowel preventie en zorgzame gemeenschappen als complexe zorgvraagstukken. 'Samen met inwoners en professionals zoeken we naar haalbare en vernieuwende werkwijzen die bijdragen aan een betrokken samenleving. Een maatschappij waarin we zorg delen en professionals zich kunnen ontwikkelen en met voldoening hun vak blijven uitoefenen'.

ons team
We doen ons onderzoek met een team van betrokken lectoren, senior onderzoekers en docent-onderzoekers.
Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl
