Onderzoek
Er is op dit moment sprake van een transitie en transformatie in de gezondheidszorg. Het gaat om structuur- en cultuurveranderingen. Wij richten ons op praktijkgerichte vraagstukken die hieruit voortkomen gericht op een toekomstbestendige zorg.

In de driehoek onderzoek-onderwijs-praktijk streven we naar innovatieve toekomstbestendige concepten in de gezondheidszorg. Dit door middel van praktijkgericht onderzoek. Wij baseren ons op Positieve Gezondheid als belangrijk onderliggend concept voor het duurzaam organiseren van de gezondheidszorg. Dit in combinatie met andere concepten die welbevinden en gezondheid vanuit een integrale visie benaderen.
Onze onderzoekslijnen
Binnen ons lectoraat werken we aan 3 onderzoekslijnen:
- Interprofessioneel samenwerken en leren in netwerken
- Optimale inzet van zorgmasters in de gezondheidszorg
- Samen leren en innoveren
Onderzoekslijn 1 Interprofessioneel samenwerken en leren in netwerken
De gezondheidszorg is aan grote veranderingen onderhevig. Aan de ene kant hebben we te maken met veranderde en toenemende zorgvraag en –behoefte. En aan de andere kant met de beperking in financiële middelen en personele ruimte. De complexiteit van zorgvragen en -behoeften vraagt vaak om interprofessioneel samenwerken en leren. Om zo de kwaliteit van de zorg en goede (patiënt)uitkomsten te borgen.
Onderzoekslijn 2 Optimale inzet van zorgmasters in de gezondheidszorg
Rond 2000 zijn 2 masteropgeleide professionals in de Nederlandse gezondheidszorg geïntroduceerd: de Physician Assistant (PA) en de Verpleegkundig Specialist (VS). Dit gebeurde als antwoord op de uitdagingen in de gezondheidszorg. Denk hierbij aan krapte op de arbeidsmarkt (tekort aan medisch specialisten) en de (stijgende) kosten in de gezondheidszorg. Maar ook om professionals een carrièreperspectief te bieden. Inmiddels zijn deze professionals werkzaam in diverse settings zoals het ziekenhuis, de eerstelijn, verpleeghuizen en de GGZ.
Onderzoekslijn 3 Samen leren en innoveren
De gezondheidszorg is continu in ontwikkeling en vraagt om een leven lang ontwikkelen. In deze onderzoekslijn ontwikkelen we kennis over hoe je een leer- en werkcultuur kunt implementeren die bijdraagt aan de ontwikkeling van competenties van professionals. Denk aan: evidence-based werken, (verpleegkundig) leiderschap en interprofessioneel samenwerken en leren. Naast cultuur is er ook aandacht voor het ontwikkelen van een structuur die het leerklimaat bevordert. We doen dit samen met het werkveld, onder andere in labs/leerwerkplaatsen en in onderzoeksprojecten.
Kennispartners en netwerken
Ons lectoraat werkt samen met meerdere kennispartners en netwerken.
-
IQhealthcare
IQ healthcare is onderdeel van het Radboudumc en zet zich in voor kwaliteitsverbetering binnen de zorg. Dit gebeurt door wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en toegepast onderzoek op het gebied van kwaliteit, veiligheid en ethiek in de zorg.
-
Platform Zorgmasters
Het Platform Zorgmasters verzamelt, creëert en deelt kennis over taakherschikking, specifiek over de Physician Assistant (PA) en de Verpleegkundig Specialist (VS). Het Platform richt zich op professionals en patiënten.
-
Radboudumc Patiëntenzorg
Het Radboudumc Patiëntenzorg werkt onder meer aan vragen over de meest optimale inzet van een physician assistant of verpleegkundig specialist binnen een pallet van zorgverleners. Dit helpt bij het herschikken van taken in de zorg.
-
UKON
Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) is een netwerk dat (wetenschappelijke) kennis ontwikkelt, verspreidt en implementeert.
-
Future Proof Nursing
Jaarlijks Europees verpleegkundig netwerk event. Nurses as Key Drivers of Change, digitaal congres, najaar 2022
Kenniscentrum: Duurzame Zorg
Hoe zorgen we voor een duurzame zorg de komende decennia? Vanuit het Kenniscentrum Duurzame Zorg wordt maatschappelijk verantwoord ondernemerschap gezien als een inspirerende aanpak om preventie, kwaliteit en innovatie, participatie, effectiviteit en doelmatigheid te bevorderen.

Centre of Expertise (CoE): Krachtige Kernen
De leefbaarheid van gemeenten met kleine kernen staat steeds meer onder druk. Ze zijn kwetsbaar. Door krimp, vergrijzing en de transformatie in zorg en welzijn. Dit vraagt om een andere manier van organiseren; vanuit de burger en zijn kracht. Het HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen draagt bij aan een vitale samenleving en een kwalitatief goed leefklimaat in deze kernen. Dat doet het expertisecentrum door innovatieve oplossingen aan te dragen. En door sociale werkers te professionaliseren.
