Onderzoek

Er is op dit moment sprake van een transitie en transformatie in de gezondheidszorg. Het gaat om structuur- en cultuurveranderingen. Wij richten ons op praktijkgerichte vraagstukken die hieruit voortkomen gericht op een toekomstbestendige zorg.

Medwerkers van het Lectoraat van Organisatie en Dienstverlening kijken op een planningsbord.

In de driehoek onderzoek-onderwijs-praktijk streven we naar innovatieve toekomstbestendige concepten in de gezondheidszorg. Dit door middel van praktijkgericht onderzoek. Wij baseren ons op Positieve Gezondheid als belangrijk onderliggend concept voor het duurzaam organiseren van de gezondheidszorg. Dit in combinatie met andere concepten die welbevinden en gezondheid vanuit een integrale visie benaderen. Anders denken, doen en organiseren: de gezondheidszorg maakt een transformatie door. Het is precies waar het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening zich mee bezig houdt. 

Onze onderzoekslijnen

Binnen ons lectoraat werken we aan 2 onderzoekslijnen:

  1. Integrale wijkgerichte samenwerking
  2. De nieuwe zorgpraktijk
Onderzoekslijn 1 

Integrale wijkgerichte samenwerking

Met onderzoek dragen we bij aan de (door)ontwikkeling van wijkgerichte samenwerking die gericht is op het bevorderen van gezondheid en vitaliteit. Dat doen we door in te zetten op de integrale samenwerking tussen wonen-, welzijns- en zorgprofessionals met inwoners inwonersinitiatieven.

De kennisontwikkeling is hierbij gericht op de hoe- en op de impact-vraag.

Lopende Projecten binnen de onderzoekslijn wijkgerichte samenleving

2-SHIFT

De HAN University of Applied Sciences werkt samen met Fontys Hogescholen aan het vergroten van eerlijke kansen op gezond leven. Dit doen we door het vormgeven en versterken van gemeenschappen als fundament voor het creëren van eerlijke kansen op gezond leven.

Een heer en een dame overleggen.

Regio Deal Noord-Limburg

De personele, financiële en maatschappelijke houdbaarheid van de zorg staat onder druk. De regering onderschrijft het rapport Kiezen voor Houdbare zorg, WRR (2021). In 2022 zijn middelen beschikbaar gesteld om méér in te zetten op de thema’s van preventie en gezondheidsbevordering en passende zorg.

Een zorgmedewerker met een patiënt.

Interprofessionele student-run-dental-clinic

Zorgverleners, welzijnswerkers en inwoners gebruiken soms andere woorden terwijl ze hetzelfde bedoelen. Of gebruiken juist dezelfde woorden, maar bedoelen er iets anders mee. Dat maakt samenwerken moeilijk. Duidelijke afspraken over begrippen is daarom een voorwaarde voor de samenwerking.

Een student van de HAN oefent in een dental clinic.
Onderzoekslijn 2 

De nieuwe zorgpraktijk

We onderzoeken hoe de nieuwe zorgpraktijk vorm kan krijgen – en de beweging maakt van intramuraal naar transmuraal en extramuraal.

De kennisontwikkeling is hierbij gericht op de hoe- en op de impact-vraag.

Lopende projecten binnen de onderzoekslijn De Nieuwe Zorgpraktijk

Van pionieren naar groei!

Binnen het project ‘Van Pionieren naar Groei!’ is onderzoek gedaan naar de inzet van de Verpleegkundig Specialist GGZ (VS GGZ) in een huisartsenorganisatie. Dat heeft geleid tot een handreiking specifiek voor de huisarts of praktijkmanager en een andere specifiek voor de VS.

Bekijk de handreikingen

Evidence 2.0

De stip op de horizon voor verpleeghuizen is 'Samen leren en Verbeteren van persoonsgerichte zorg'. Dit betekent in partnerschap tussen cliënt, naasten en zorgprofessionals: leren en verbeteren voor de best passende zorg. In dit project werken we aan het lerend vermogen van verpleeghuizen.

Een zorgmedewerker toont een afbeelding op een tablet aan een bewoner in verpleeghuis.

Ruimte voor PA’s en VS’en in de 1e en 1 1/2 lijn

De vraag naar zorg groeit en verschuift steeds meer richting eigen huis, gezondheidscentrum, (wijk)kliniek of huisartsenpraktijk: naar eerstelijnszorg of anderhalvelijnszorg. Physician Assistants (PA) en Verpleegkundig Specialisten (VS) kunnen hier een belangrijke rol in gaan vervullen.

Een medewerker van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een chronisch zieke patiënt.

Bekijk ook onze afgeronde projecten!

Onze afgeronde projecten hebben ook veel handige tools en kennis opgeleverd! Bekijk ze hier!

Meer informatie over de zorgmasters van de HAN?

Kennispartners en netwerken

Ons lectoraat werkt samen met meerdere kennispartners en netwerken.

  • IQhealthcare

    IQ healthcare is onderdeel van het Radboudumc en zet zich in voor kwaliteitsverbetering binnen de zorg. Dit gebeurt door wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en toegepast onderzoek op het gebied van kwaliteit, veiligheid en ethiek in de zorg.

  • Platform Zorgmasters

    Het Platform Zorgmasters verzamelt, creëert en deelt kennis over taakherschikking, specifiek over de Physician Assistant (PA) en de Verpleegkundig Specialist (VS). Het Platform richt zich op professionals en patiënten.

  • Radboudumc Patiëntenzorg

    Het Radboudumc Patiëntenzorg werkt onder meer aan vragen over de meest optimale inzet van een physician assistant of verpleegkundig specialist binnen een pallet van zorgverleners. Dit helpt bij het herschikken van taken in de zorg.

  • UKON

    Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) is een netwerk dat (wetenschappelijke) kennis ontwikkelt, verspreidt en implementeert.

Kenniscentrum
 

Duurzame Zorg

Hoe zorgen we voor een duurzame zorg de komende decennia? Vanuit het Kenniscentrum Duurzame Zorg wordt maatschappelijk verantwoord ondernemerschap gezien als een inspirerende aanpak om preventie, kwaliteit en innovatie, participatie, effectiviteit en doelmatigheid te bevorderen. 

Een zorgmedewerker wandelt met een grote groep ouderen in het bos in de winter.
Centre of Expertise (CoE)
 

Krachtige Kernen

De leefbaarheid van gemeenten met kleine kernen staat steeds meer onder druk. Ze zijn kwetsbaar. Door krimp, vergrijzing en de transformatie in zorg en welzijn. Dit vraagt om een andere manier van organiseren; vanuit de burger en zijn kracht. Het HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen draagt bij aan een vitale samenleving en een kwalitatief goed leefklimaat in deze kernen. Dat doet het expertisecentrum door innovatieve oplossingen aan te dragen. En door sociale werkers te professionaliseren.

Een gang in de D-vleugel van het HAN gebouw aan de Kapittelweg 33 in Nijmegen.