SOCIETIES AND SYSTEMS FOR HEALTH, INCLUSIVENESS AND FAIRNESS IN TRANSITION

2SHIFT

63d828d0-d091-11ee-b264-f2bbb88ca4a3 Een oudere man met een Ipad, een jonge dame wijst hem hier iets op aan.
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

De HAN University of Applied Sciences werkt samen met Fontys Hogescholen aan het vergroten van eerlijke kansen op gezond leven. Dit doen we door het vormgeven en versterken van gemeenschappen als fundament voor het creëren van eerlijke kansen op gezond leven.

Snelle info

Start datum

Projectleider

Miranda Laurant (HAN) en Mariel van Pelt (Fontys)

Status

Lopend

subsidie

Dit project is een SPRONG-project en krijgt ondersteuning van het regieorgaan SIA

Looptijd

8 jaar

Contactpersoon HAN

Miranda Laurant (HAN) miranda.laurant@han.nl

 

Aanleiding

Ondanks vele, langlopende pogingen om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen, is de kloof in gezondheid en levensverwachting tussen mensen lage sociaaleconomische status (SES) en hoge SES onverminderd groot. De interventies, die vooral op leefstijl en gedrag focussen, hebben onvoldoende impact. Er lijkt een fundamenteel andere benadering nodig. Het vraagt om een omslag in denken, doen en in organisatie van systemen.

Doel 2SHIFT

Onze focus ligt op vraagstukken die bijdragen aan het vormen en versterken van krachtige gemeenschappen, waarin iedereen gelijkwaardig samenwerkt om eerlijke kansen op gezond leven te creëren. Samenwerking tussen inwoners, verenigingen en professionals vanuit wonen, welzijn, zorg en gemeenten moeten beter ondersteund worden.  Eenvoudig gezegd, maar uit de praktijkgerichte onderzoeken blijkt dit een complexe uitdaging.

Het is onze gezamenlijke ambitie om kennisontwikkeling en -benutting te optimaliseren. Dit doen we door het versterken van een krachtige onderzoeksinfrastructuur en – cultuur.
2SHIFT draagt bij aan kennis over de vorming en versterking van krachtige en duurzame gemeenschappen. In deze gemeenschappen werken informele en formele spelers gelijkwaardig samen om eerlijke kansen op gezond leven te creëren. De gemeenschap vormt het stevige fundament voor de ontwikkeling en evaluatie van structuur, sociale en technologische innovaties. Dit in combinatie met gelijkwaardige samenwerking van informele en formele betrokkenen draagt bij aan het creëren van eerlijke kansen op gezond leven.

Aanpak fieldlabs

Om het onderzoek binnen 2SHIFT handen en voeten te geven, worden 4 fieldlabs in 2 dorpen en 2 wijken in (midden)stedelijke gebieden opgezet. Hier werken de verschillende partijen al intensief samen. Binnen de fieldlabs werken de onderzoekers samen met onder meer ervaringsdeskundigen, terwijl ook studenten, docenten, inwoners en professionals een belangrijke rol in de projecten zullen spelen. Door gezamenlijk kennis te ontwikkelen en te delen, kan deze ook op grotere schaal worden ingezet.
 
De 4 Fieldlabs:
  • Westelijke kanaalzone; deze zone omvat diverse wijken in Nijmegen.
  • Vitaal in Brainport; omvat diverse wijken in Eindhoven.
  • Mooi Maasvallei, deze regio strekt zich uit over 4 gemeenten.
  • Uden en Gemert-Bakel, deze regio strekt zich uit over 2 gemeenten.

Vanuit de fieldlabs streven de onderzoekers in 2SHIFT onder meer naar het beschikbaar maken van producten die in de praktijk en onderwijs te gebruiken zijn. Daarbij kun je denken aan onder meer toolboxen en instrumenten die zich bijvoorbeeld op wederzijds begrip richten.

Beoogde resultaten

Kennis naar onderwijs vertalen door

  • Gastcolleges organiseren
  • Begeleiding van studenten bij afstudeeropdrachten
  • Deelname aan curricula commissies en aan curricula herziening van diverse opleidingen in wonen, welzijn en zorg
  • Docenten combineren onderwijs- en onderzoekstaken

Ontwikkeling van praktische producten

Impact in de wetenschap

  • Betrokken lectoren en postdoc onderzoekers hebben een uitstekend trackrecord qua internationale publicaties
  • Betrokken lectoren en postdocs geven lezingen over het onderwerp en onderzoek
  • Betrokken lectoren en postdocs begeleiden promovendi voor verdere doorontwikkeling

Kickoff 2SHIFT: samen op zoek naar de juiste aanpak

Een sterk netwerk opbouwen begint met het samenbrengen van alle betrokkenen. Daarom stond de kickoff van SPRONG-programma 2SHIFT op 13 november in het teken van ontmoeten en samen leren, om gezamenlijk stappen te kunnen maken in het bevorderen van eerlijke kansen op een gezond leven.

Een man verteld rondom een statafel aan een groep mensen

Team

Miranda Laurant

Lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening, programmamanager HAN 2SHIFT
1071c35c-0cf8-11ee-a506-02565807075b Portret Miranda Laurant

Wendy Kemper

Leider werkpakket 1: Versterken van de onderzoeksinfrastructuur en - cultuur
ac99b102-0cfa-11ee-a6af-02565807075b Wendy Kemper, docent-onderzoeker HAN en programmamanager Zorgalliantie

Minke Nieuwboer

Lector Wijkverpleging, Leider werkpakket 2: Kennisontwikkeling en -benutting in fieldlabs
c055e05c-0cf6-11ee-bf64-02565807075b Portret Minke Nieuwboer, lector Wijkverpleging frontaal

2SHIFT

De ambitie om eerlijke kansen op een gezond leven te vergroten, dat is waar 2SHIFT voor staat. Twee Universities of Applied Sciences (HAN en Fontys) werken samen met ruim 35 werkveldpartners aan deze missie, die mede mogelijk wordt gemaakt met een SPRONG-subsidie van het Regieorgaan SIA. De letters SHIFT staan voor Societies and Systems for Health, Inclusiveness and Fairness in Transition. De partners werken gedurende acht jaar samen aan onderzoek en samenwerking om de kans op een goede gezondheid bij mensen te vergroten en de sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen. Het leren en innoveren vanuit meerdere disciplines staat centraal. In het project zijn bewonersinitiatieven, welzijns- en zorgorganisaties, woningcorporaties, gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen vertegenwoordigd.