Project Ruimte voor PA’s en VS’en in de anderhalvelijnszorg
De vraag naar medisch specialistische zorg groeit. Hierdoor verschuift deze zorg steeds meer richting eigen huis, gezondheidscentrum, (wijk)kliniek of huisartsenpraktijk. Dit heet anderhalvelijnszorg. Physician Assistants (PA) en Verpleegkundig Specialisten (VS) kunnen hier een grote rol vervullen.
Aanleiding van het project
De eerste ervaringen van anderhalvelijnszorg zijn positief. Maar zijn medisch specialisten en huisartsen wel de juiste professionals om deze beperkt complexe medische zorg buiten het ziekenhuis te verlenen? We onderzoeken of de inzet van PA en VS een goed alternatief is.
Doel
Het doel van deze literatuurstudie is het verkrijgen van inzicht in:
- praktijkvoorbeelden met PA en VS in de anderhalvelijnszorg;
- wat de haalbaarheid is (inclusief belemmerende en bevorderende factoren voor implementatie);
- wat de (ervaren) effecten (veiligheid, kwaliteit en doelmatigheid) zijn.
- Hiertoe is de (inter)nationale wetenschappelijke literatuur bestudeerd.
-
Resultaten
We kunnen een aantal resultaten van dit project delen. Zo zijn de eerste ervaringen van de inzet van PA’s en VS’en zijn positief. Ook verschenen er rapportages en aanbevelingen. -
Deelprojecten
Het project Ruimte voor PA/VS in de anderhalvelijnszorg bestaat uit een aantal deelprojecten.
Achtergrond
De juiste zorg op de juiste plek is een ontwikkeling in het anders organiseren van de zorg. Dit heeft als doel (duurdere) zorg voorkomen, zorg vervangen en zorg verplaatsen. Het verplaatsen van zorg die voorheen door een medisch specialist in het ziekenhuis verleend werd, naar de patiënt thuis of in een gezondheidscentrum, (wijk)kliniek of huisartsenpraktijk. Dat noemen we anderhalvelijnszorg. We vertellen graag meer over de achtergrond van dit project.
Gerelateerde Masteropleidingen
Publicaties
Er zijn publicaties verschenen over dit project vanuit het lectoraat. Bekijk het overzicht van deze publicaties.
Nieuws & Artikelen
Verbeter het zorgnetwerk voor ouderen thuis
Ouderen wonen steeds langer thuis. Het zorgnetwerk krijgt dan een belangrijkere rol in hun ondersteuning. Hoe functioneert dit? Wat kunnen zorgverleners doen om die werking te verbeteren? Wendy Kemper-Koebrugge is gepromoveerd op onderzoek naar de rol en mogelijke acties van de professionals hierin.
Verpleegkundig Specialist GGZ in huisartsenzorg
In huisartsenpraktijken komen patiënten met complexe GGZ zorgvragen. Een Verpleegkundig Specialist (VS) GGZ is toegerust om juist die vragen te beantwoorden. Voor méér inzet van de VS'en in de huisartsenzorg is een handreiking nodig. Het HAN-project 'Van pionieren naar groei!' gaat daarin voorzien.
Waar heeft een chronische patiënt behoefte aan? “Iedereen is anders”
“Iedere chronische patiënt is anders”, zegt Leslie Michielsen. Dat betekent dat iedere patiënt een eigen visie heeft op wat belangrijk is. “Houdt de zorgverlener daar rekening mee, dan moet je voor iedere patiënt een uitgestippeld pad maken. Wat je daarvoor moet kunnen, daar doe ik onderzoek naar.”
PA en VS in anderhalvelijnszorg
Hoe start je als physician assistant of verpleegkundig specialist een initiatief voor anderhalvelijnszorg? Het HAN Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening deed uitgebreid praktijkonderzoek. De opbrengst is een Implementatiewijzer, met een stappenplan, succesfactoren, tips én 5 voorbeelden.
Hoe maak je een Critical Appraisal of a Topic?
Verpleegkundigen hebben steeds vaker een Critically Appraised Topic (CAT) nodig voor beantwoording van een klinische vraag. CAT is een kritisch beoordeeld onderwerp op basis van wetenschappelijke literatuur. Hoe voer je zo’n CAT gemakkelijk uit? Gebruik het nieuwe handboek van 3 docenten van de HAN!
PA en VS in arbeidsgerelateerde zorg?
Hoe kunnen Physician Assistants (PA) en Verpleegkundig Specialisten (VS) zo goed mogelijk worden ingezet in arbeidsgerelateerde zorg? Om die vraag te beantwoorden is een nieuw landelijk project gestart. De projectleiding is in handen van 2 onderzoekers van de HAN vanwege hun specifieke expertise.
Methode Wederzijds Begrip gelanceerd
Zorg en welzijn worden steeds dichter bij burgers, in wijknetwerken, georganiseerd. Voor passende zorg en ondersteuning is meer mantelzorg en samenwerking met burgerinitiatieven nodig. Hoe werkt zo’n wijknetwerk goed samen? De Methode Wederzijds Begrip is een nieuw handvat voor betere samenwerking.
Verpleegkundig Specialist als Wzd-functionaris
De Wet Zorg en dwang (Wzd) is ingesteld om onvrijwillige zorg zoveel mogelijk te voorkomen. Het uitgangspunt is 'Nee, tenzij'. De rol van toezicht houden op de uitvoering ligt bij de Wzd-functionaris. Onderzoek toont aan dat de Verpleegkundig Specialist (VS) ook ‘ter zake kundig’ is voor deze rol.
Verpleegkundig Specialist in de wijk
Welke positie kan de Verpleegkundig Specialist (VS) innemen in de wijk? Buurtzorg heeft de VS als voorbeeld in de wijk ingezet om landelijke bekendheid te geven aan die rol. Op basis van praktijkgericht onderzoek is nu een handreiking voor ontwikkeling van de rol van de VS in de wijk samengesteld.
Verpleegkundig Specialist in ambulancezorg op maat
De vraag naar ambulancezorg verandert door de toename van oudere en zorgafhankelijke inwoners in thuissituaties. Kan inzet van de Verpleegkundig Specialist (VS) van meerwaarde zijn? Onderzoekers van de HAN rapporteren de resultaten van de pilot ‘De VS op straat’ bij RAV Brabant Midden-West-Noord.
Zwaartepunt: Health
Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.
Blijf op de hoogte Onze nieuwsbrief ontvangen?
Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl