Project Ruimte voor PA’s en VS’en in de eerstelijns- en anderhalvelijnszorg

Verpleegkundig Specialist in de eerstelijnszorg controleert bloeddruk bij chronisch zieke patiënte

De vraag naar zorg groeit en verschuift steeds meer richting eigen huis, gezondheidscentrum, (wijk)kliniek of huisartsenpraktijk: naar eerstelijnszorg of anderhalvelijnszorg. Physician Assistants (PA) en Verpleegkundig Specialisten (VS) kunnen hier een belangrijke rol in gaan vervullen.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

2019

Projectleiders

Anneke van Vught, associate lector Organsiatie van Zorg en Dienstverlening en Geert van den Brink, docent-onderzoeker Master Physician Assistant

Verbinding eerste- en tweedelijnszorg 

PA en VS in cure en care

De Verpleegkundig Specialist (VS) en Physician Assistant (PA) verlenen beiden medische zorg, stellen diagnoses, voeren voorbehouden handelingen en kleine ingrepen uit en indiceren. Het verschil is dat de PA in de breedte van de huisartsenzorg wordt ingezet en de VS vaker regie heeft over een specifieke patiëntengroep, bijvoorbeeld ouderen. VS'en in de wijk maken het mogelijk om patiënten langer in de thuissituatie te laten blijven en voorkomen ziekenhuisopnames. 

Anderhalvelijnszorg is het verplaatsen van beperkt complexe medisch-specialistische zorg, die eerst door een medisch specialist in het ziekenhuis werd verleend, naar de patiënt thuis, in een gezondheidscentrum, huisartsenpraktijk, wijkkliniek of verpleeghuis.

Bij anderhalvelijnszorg gaat het dus om de verbinding tussen de eerste- en tweedelijnszorg, zowel in cure als in care. Het biedt daardoor volop kansen en mogelijkheden voor de PA en de VS voor taakherschikking.

Onderzoek 

Inzet en rol van PA en VS

Het doel van de eerste literatuurstudie door Geert van den Brink was het verkrijgen van inzicht in: 

  • praktijkvoorbeelden met PA en VS in de anderhalvelijnszorg;
  • wat de haalbaarheid is (inclusief belemmerende en bevorderende factoren voor implementatie);
  • wat de (ervaren) effecten (veiligheid, kwaliteit en doelmatigheid) zijn; 
  • (inter)nationale wetenschappelijke literatuur.

Vervolgens is ook een aantal praktijkgerichte gesubsidieerde onderzoeksprojecten naar ruimte en rol van PA en VS in de eerstelijnszorg, huisartsenzorg, wijkzorg en arbeidsgerelateerde zorg gestart: 

assistent in het gemeenschapscentrum geeft advies aan oudere man

Achtergrond

De juiste zorg op de juiste plek is een ontwikkeling in het anders organiseren van de zorg. Dit heeft als doel (duurdere) zorg voorkomen, zorg vervangen en zorg verplaatsen. Het verplaatsen van zorg die voorheen door een medisch specialist in het ziekenhuis verleend werd, naar de patiënt thuis of in een gezondheidscentrum, (wijk)kliniek of huisartsenpraktijk. Dat noemen we anderhalvelijnszorg. We vertellen graag meer over de achtergrond van dit project.

studenten praten met docent met ziekenhuisbed

Gerelateerde Bachelor opleidingen

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Ziekenhuiszorg, ouderenzorg of wijkverpleging. Hoe ga jij daarmee om? Bij HAN Verpleegkunde leer je hoe je patiënten het beste kunt verzorgen. Je doet meer dan bloedprikken, wondverzorging en katheteriseren. Want de omgang met mensen is het belangrijkste. Bij jou zijn ze altijd in goede handen!

student op bed met gips om been

Contact over dit project?

Anneke van Vught

Associate lector

  • lectoraat.ozd@han.nl
  • Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening

    Publicaties

    Er zijn publicaties verschenen over dit project vanuit het lectoraat. Bekijk het overzicht van deze publicaties.

    Nieuws & Artikelen

    Miranda Laurant neemt afscheid als HAN-lector

    "Ik ben trots op wat we samen hebben neergezet!"

    Tien jaar lang was ze kartrekker van het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening. Komende zomer zwaait Miranda Laurant de HAN gedag. Waarom vertrekt ze, en hoe gaat het nu verder met het lectoraat? In dit interview blikken we terug én vooruit.

    HAN Redactie
    11 april 2024
    1071c35c-0cf8-11ee-a506-02565807075b Portret Miranda Laurant
    De onderzoekers van de HAN

    Ans Tordoir

    Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Ans Tordoir, onderzoeker bij het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening van de Academie Gezondheid en Vitaliteit.

    HAN Redactie
    09 april 2024
    354287 Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)
    Promotieonderzoek

    Masteropgeleide Physician Assistant als mogelijke oplossing voor tekorten in de zorg

    Een toenemende en veranderende zorgvraag. Met daar tegenover: het huisartsentekort, hoge kosten van medisch specialisten en artsen in opleiding die minder uitvoerend werk doen. Is de masteropgeleide physician assistant (PA) de oplossing? “Ja, als je die goed inzet”, concludeert Geert van den Brink.

    HAN Redactie
    25 februari 2024
    151387a0-0cfe-11ee-a976-02565807075b Docent van de HAN Master Physician Assistant geeft uitleg aan masterstudent tijdens onderzoek van patiënt in het ziekenhuis
    Over de bogen

    Succesvol Symposium 'Toekomstige Zorg doen we Samen'

    Op dinsdag 14 november 2023 vond op de HAN Campus in Nijmegen het symposium "Toekomstige Zorg doen we Samen" plaats, gericht op de cruciale samenwerking tussen wijkverpleging en intramurale zorg, met de nadruk op transmurale zorg.

    HAN Redactie
    17 november 2023
    92d2bc10-846d-11ee-a309-ebee1de03d21 Deelnemers van het seminar Toekomstbestendige Zorg lopen richting het auditorium.
    Samenredzaamheid

    Samen zorgen voor elkaar in een goed georganiseerd wijknetwerk

    Omdat we de zorg anders moeten organiseren, gaf het ministerie van VWS aan de Stichting KOH en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) de opdracht om onderzoek te doen naar het beter verdelen van zorg- en welzijnsvragen tussen de eerstelijnszorg en inwoners. Dit gebeurde in het project samenredzaamheid.

    HAN Redactie
    13 november 2023
    96e1375e-0ceb-11ee-95d3-02565807075b verpleegkundige van de thuiszorg controleert met een patient de medicijnlijsten van de apotheek
    Ervaringen en geleerde lessen

    Interprofessioneel leren en werken in verpleeghuizen

    De stip op de horizon voor verpleeghuizen is 'Samen leren en Verbeteren van persoonsgerichte zorg'. Dit betekent in partnerschap met de cliënt, naasten en zorgprofessionals blijvend leren en verbeteren, om de best passende zorg te kunnen leveren.

    HAN Redactie
    16 oktober 2023
    202083 Voltijd Verpleegkunde student in gesprek met cliënt/ patiënt-4
    signalering ouderenmishandeling

    ERASE genomineerd voor de STZ innovatiechallenge

    De Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) heeft het project ERASE genomineerd voor de STZ-innovatiechallenge. De prijs is voor innovaties die direct of indirect, aantoonbare en substantiële verbetering teweeg kunnen brengen in één of meerdere fasen van het (zorg)proces.

    HAN Redactie
    29 september 2023
    109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
    Onderzoek voor gemeente Gennep

    Evaluatie GIDS-interventie met Effectencalculator

    Het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening heeft met hulp van de HAN Effectencalculator de maatschappelijke en economische waarde van de GIDS-interventie in de gemeente Gennep onderzocht. Verbetert het GIDS-programma het welzijn en de eigen regie van burgers in een kwetsbare positie?

    HAN Redactie
    19 juni 2023
    e3b977ac-0cec-11ee-8b46-02565807075b bijeenkomst wijkatelier lindenholt- groep aan tafel docente in het midden
    Intreerede lector Maurice Magnée

    De toekomst is nu

    Nieuwe technologie speelt een cruciale rol in duurzame zorg. Het Lectoraat Technologie voor Gezondheid onderzoekt die rol. Hoe behouden en verbeteren we onze vitaliteit en veerkracht in de eigen leefomgeving? Maurice Magnée stelde in zijn intreerede op 6 juni dat wij die toekomst samen creëren. Nu.

    HAN Redactie
    06 juni 2023
    533419 Onderzoek Lectoraat Technologie voor Gezondheid Installatie Maurice Magnee en Bridget-Kievits 6 juni 2023
    Samen beslissen met ouderen

    Ruth Pel bijzonder lector bij lectoraat Wijkverpleging HAN

    Vilans-onderzoeker dr. Ruth Pel-Littel is per 1 mei jl. benoemd tot bijzonder lector 'Samen Beslissen met ouderen met complexe zorgvragen'. Het lectoraat is tot stand gekomen in samenwerking met de HAN University of Applied Sciences en Vilans, met support van het Jo Visser fonds.

    HAN Redactie
    11 mei 2023
    3ec201ba-0d00-11ee-8635-02565807075b Onderzoek_Lectoraat-Wijkverpleging-Minke Nieuwboer-Ruth-Pel-portret 2023
    Zwaartepunt
     

    Fair Health

    Met zwaartepunt Fair Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

    Blijf op de hoogte
     

    Stuur een mailbericht naar: lectoraat.ozd@han.nl

    Twee studenten overleggen met laptop