ERASE genomineerd voor de STZ innovatiechallenge

De Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) heeft het project ERASE genomineerd voor de STZ-innovatiechallenge. De prijs is voor innovaties die direct of indirect, aantoonbare en substantiële verbetering teweeg kunnen brengen in één of meerdere fasen van het (zorg)proces.

109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang

Stichting Topklinische Ziekenhuizen

STZ is een samenwerkingsverband van 27 topklinische ziekenhuizen. Hun missie is om samen de transformatie naar toekomstbestendige en hoogstaande ziekenhuiszorg te versnellen. De jaarlijkse innovatiechallenge is hier een terugkerend onderdeel van. 

1 van de 134

Met ruim 134  inzendingen was het voor de jury van de Innovatie Challenge een flinke klus om de finalisten te selecteren. Er zijn twee categorieën waarvoor initiatieven genomineerd kunnen worden. ERASE is kanshebber in de categorie ‘Beste initiatief’. Dat is een innovatie die ‘ready for scale-up’ is en die in één (of meerdere) STZ-huizen al geïmplementeerd is in het reguliere proces. Voor 'het beste initiatief' heeft de jury kritisch gekeken naar schaalbaarheid en samenwerking. In deze categorie hebben vijf inzendingen de finale behaald, waarvan ERASE er 1 is.

Nominatie voor de STZ innovatiechallenge

ERASE

In aanloop naar de finale heeft STZ een pitchfilmpje gemaakt, waarin 3 ziekenhuizen aan het woord komen. Bekijk de film hieronder.

De nominatie is al een prijs op zich, we zijn daar super trots op!

ERASE

1 op de 20 ouderen krijgt te maken met ouderenmishandeling. Helaas wordt ouderenmishandeling nog steeds weinig gezien en opgepakt. ERASE zorgt ervoor dat ouderenmishandeling vroegtijdig wordt gesignaleerd in de acute zorgketen en reikt handvatten aan voor de aanpak in een multidisciplinair team. Daarbij is er bijvoorbeeld ook oog voor overbelaste mantelzorgers, zodat zij in overleg met hulpverleners de benodigde ondersteuning krijgen. ERASE is er klaar voor om verder uitgerold te worden naar andere ziekenhuizen. 

Praktijkgericht onderzoek

ERASE is met de volgende partijen ontwikkeld met behulp van praktijkgericht onderzoek.

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

Spaarne Gasthuis

  • Jacinta Lucke SEH-arts
  • Nicoline van Os – van der Bijl, Spaarne Gasthuis, aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling

Jeroen Bosch Ziekenhuis

HAN University of Applied Sciences

Finale

De Grand Jury, met kopstukken uit het Nederlandse zorglandschap, komt op 4 oktober bijeen om de winnaars te bepalen. De Grand Jury gaat de inzendingen van de 10 finalisten beoordelen op basis van het inzendingsformulier en de pitchvideo. De finale vindt plaats op 12 oktober 2023 tijdens het STZ-event in theater Gooiland in Hilversum. Hier krijgen de finalisten de kans om hun inzending te presenteren.

Uitslag

ERASE heeft de STZ-prijs niet gewonnen. De projectgroep ervaart de nominatie echter als een prijs op zich. Bovendien gaat STZ alle genomineerden ondersteunen om de initiatieven op te schalen en uit te rollen. Een mooie beloning!