Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Toolkit voor acute intensieve zorgprofessionals

Veel zorgprofessionals die in de coronacrisis in de frontlinie werken hebben last van de impact van COVID-19 op hun professionele en persoonlijke leven. Wat helpt hen om tóch op de been te kunnen blijven? Onderzoekers van de HAN ontwikkelen een toolkit voor duurzame inzetbaarheid in crisistijd.

14 september 2021
215636 Studenten Medische Hulpverlening in operatiekleding lachen
Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Als BMH'er omgaan met indrukwekkende gebeurtenissen?

Studenten van de Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) hebben de HAN Studentprijs 2021 gewonnen. Zij voerden onderzoek uit naar de vragen: "Hoe gaan studenten BMH om met indrukwekkende gebeurtenissen? Hoe worden zij hierin begeleid?". Het project is een onderdeel van een bredere copingstudie.

31 augustus 2021
102312 verpleegkundigen overleggen op de gang

In de flow op de Dag van de Verpleging

Hoe zetten we verpleegkundigen extra in het zonnetje op 12 mei, de Dag van de Verpleging? De HAN en het Radboudumc sloegen de handen ineen om de beroepsgroep zelf in beeld te brengen. Voor, met en door verpleegkundigen zijn het magazine FLO en het online event Beat with the FLO(w) gepresenteerd.

Annelies Peters
18 mei 2021
36968 docent lachend met studenten om ziekenhuisbed

Onderzoeksagenda Ambulancezorg 2021-2026 een feit

De Onderzoeksagenda ambulancezorg 2021-2026, Ambulancezorg gevoed door onderzoek, is een feit. Het HAN Lectoraat Acute Intensieve Zorg heeft de landelijke Onderzoeksagenda Ambulancezorg 2014-2018 hiervoor geactualiseerd en herijkt. Dit in opdracht van en samen met Ambulancezorg Nederland.

26 april 2021
279037 ambulance ingang spoedeisende hulp SEH

Indrukwekkende gebeurtenissen in ambulancezorg

Hoe ga je als startende Medisch Hulpverlener (BMH'er) op de ambulance om met indrukwekkende gebeurtenissen? Hoe beïnvloeden ze je functioneren en welke reacties roepen ze op? Voor, door en met BMH-studenten is voor het eerst onderzoek gedaan naar beleving van deze professionals.

10 maart 2021
31972 patient nekbrace op brandcard

Zo herken je ouderenmishandeling

De coronacrisis versterkt huiselijk geweld en onveiligheid thuis. Ouderenmishandeling is actueler dan ooit. Betere herkenning en aanpak daarvan is het doel van een nieuwe gids. Professionals en studenten in zorg en welzijn kunnen de handreiking gebruiken bij signalering en aanpak van ouderenmishandeling.

15 februari 2021
109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang

Familieparticipatie op Intensive Care

Op 12 mei is het de Internationale Dag van de Verpleging. Op deze dag is de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2020 voor het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren toegekend. De winnaar is het HAN project PICS is niet niks: familieparticipatie op Intensive Care (IC). Familieleden worden betrokken bij de verzorging van hun naaste en bij de besluitvorming rond de zorg voor deze patiënt op de IC.

12 mei 2020
Een intensive care verpleegkundige is bezig met de digitale administratie van haar patient

Gezondheidsprojecten HAN ontvangen subsidie uit RAAK-publiek ronde 2019

Door subsidieverstrekker Regieorgaan SIA is een tweetal gezondheidsprojecten HAN gehonoreerd met een subsidie uit de RAAK-publiek ronde 2019. Het gaat om projecten van de HAN-lectoraten Acute Intensieve Zorg en Voeding, Diëtetiek en Leefstijl. Daarnaast neemt de HAN als partner deel in de gehonoreerde aanvraag van de Hogeschool Leiden.

05 februari 2020
verzameling voedingsproducten, vaak is normale voeding niet voldoende

Gesprekskaart helpt bij voorkomen problemen na opname Intensive Care

50% van de IC-patiënten krijgt na opname last van het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Als familie eenvoudige zorgtaken uitvoert, zijn klachten te verminderen of voorkomen. De tool die familieleden hierbij helpt, is ook toegankelijk voor laaggeletterden of mensen met een migrantenachtergrond.

03 februari 2020
Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Impact van intensive care: indringende inkijk

In het boek 'Impact van de Intensive care' staan de verhalen van 22 voormalig IC-patiënten, naasten en IC-verpleegkundigen. Ze getuigen elk voor zich van de dringende behoefte aan familie- en patiëntgerichte IC-zorg op alle IC’s als landelijke norm. De stichting Family and Patient Centered Intensive Care (FCIC), zet zich hier sinds 2015 voor in. Lilian Vloet, HAN-lector Acute Intensieve Zorg en voorzitter FCIC, was betrokken bij de redactie van de bundel en schreef het nawoord.

12 december 2019