Project SAFE-END winnaar Anna Reynvaan Praktijkprijs

Verpleegkundig onderzoekers van het SAFE-END-project hebben op donderdag 23 mei in de Schouwburg in Amsterdam de Anna Reynvaan Praktijkprijs ontvangen uit handen van de jury. Projectleider Sivera Berben: "De handvatten uit het project zijn onderdeel geworden van de Landelijke Protocollen Ambulancezorg."

Ambulanceprofessionals voeren hartmassage uit.

Tijdens het 26e Anna Reynvaan Event heeft het project SAFE-END de Anna Reynvaan Praktijkprijs gewonnen. Dit project is uitgevoerd door het HAN Lectoraat Acute Intensieve Zorg in samenwerking met diverse partners. De Anna Reynvaan Praktijkprijs is een prijs voor het beste verpleegkundige initiatief om patiëntenzorg te verbeteren. De winnaars krijgen € 5000,- voor verdere professionalisering. Naast de Praktijkprijs zijn er ook nog een Wetenschapsprijs en een Studentenprijs uitgereikt. Per prijs waren er 3 genomineerden. 

We zijn supertrots dat dit mooie praktijkgerichte onderzoek over risico-inschatting en besluitvorming bij patiënten met syncope (flauwvallen) in de ambulancezorg deze prijs heeft gekregen.

Goede samenwerking tussen praktijk, onderzoek en onderwijs

Projectleider Sivera Berben: "Allereerst dank aan alle mensen die gestemd hebben en ook aan de ambulancezorgprofessionals die meegewerkt hebben aan het project! Voor, door en met deze professionals werken, heeft gezorgd voor een nieuwe landelijke werkwijze. De handvatten uit het project zijn onderdeel geworden van de Landelijke Protocollen Ambulancezorg (LPA). Dat kan alleen maar door een goede samenwerking tussen praktijk, onderzoek en onderwijs."

Berben vervolgt: "We bedanken de ambulancediensten van Gelderland-ZuidGelderland-MiddenIJsselland, en Zuid-Holland-Zuid voor hun actieve inbreng en kartrekkersrol, Ambulancezorg Nederland voor de implementatie in het LPA en de beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg voor hun bijdrage. Net als de Academie voor Ambulancezorg die het onderwijs voor deze patiëntengroep geüpdatet heeft. En natuurlijk ook de subsidieverstrekker RAAK-SIA voor het mede mogelijk maken van het SAFE-END-project."

De behandeling van syncope in de ambulancezorg is hiermee weer verbeterd, vat de projectleider samen: "Thuis als het kan en insturen naar de spoedeisende hulp als het moet, kortom: een Safe End."

Handvatten nu onderdeel van landelijke protocollen

De toename van spoedeisende ambulancevragen legt een enorme druk op de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de ambulancezorg. Patiënten met een wegraking, zoals syncope (flauwvallen), komen veel voor in de ambulancezorg. Risico-inschatting en besluitvorming, over het wel of niet vervoeren naar de spoedeisende hulp, bij deze patiëntencategorie is complex voor ambulancezorgprofessionals. In het project zijn handvatten ontwikkeld om de risico-inschatting en besluitvorming bij patiënten met een wegraking op basis van syncope te verbeteren. Deze handvatten zijn in 2023 geïmplementeerd in het Landelijk Protocol. Daarmee is dit de standaard werkwijze geworden voor ambulancezorgprofessionals in de praktijk.

Nominatiefilm

Heb jij de film gemist? Bekijk dan hier de video die gemaakt is voor de nominatie!

Over het Anna Reynvaan Event

Het Anna Reynvaan Event is een jaarlijks evenement in Nederland dat zich richt op de verpleegkunde. Het is vernoemd naar Anna Reynvaan, een vooraanstaande Nederlandse verpleegkundige en pionier op het gebied van verpleging in de 19e eeuw. Dit evenement wordt onder meer georganiseerd door de Amsterdam UMC, locatie AMC, samen met de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Stichting Anna Reynvaan. Het doel van het Anna Reynvaan Event is om kennisuitwisseling en professionalisering binnen de verpleegkunde te bevorderen, en om verpleegkundigen te inspireren en te motiveren in hun dagelijkse werk.