Rijnstate en HAN werken samen in praktijkgericht verpleegkundig onderzoek

Met de start van dit nieuwe kalenderjaar is dr. Paul Rood aangesteld als praktijkgerichte senior onderzoeker bij zowel Rijnstate als de HAN. De functie is nieuw binnen Rijnstate. Het doel is om gezamenlijk verpleegkundig onderzoek op te zetten en uit te voeren, gericht op ‘het ziekenhuis van de toekomst’.

Profielfoto van Paul Rood, senior onderzoeker HAN en Rijnstate

Deze functie vloeit voort uit de Intensieve Samenwerkingsovereenkomst tussen de 2 partijen, die begin 2023 is ondertekend. 

Onderzoek voor de toekomst van de gezondheidszorg

In de toe­komst van de ge­zond­heids­zorg vervagen de gren­zen tus­sen zie­ken­huis en thuis. Rijn­sta­te richt zich de ko­men­de ja­ren onder andere op het ver­plaat­sen en ver­van­gen van hui­di­ge zie­ken­huis­zorg door mid­del van tech­no­lo­gi­sche ont­wik­ke­lin­gen en di­gi­ta­li­se­ring. Ook ar­beids­be­spa­ren­de in­no­va­ties en da­tage­dre­ven zorg krij­gen steeds meer de aan­dacht. In het gezamenlijk praktijkgericht verpleegkundig onderzoek gaat ook het ver­pleeg­kun­dig per­spec­tief bin­nen de­ze ont­wik­ke­lin­gen meer vorm krijgen. 

Technologie speelt grote rol in gezondheidszorg van de toekomst

Paul Rood heeft zin om te beginnen. “Samen met de kerngroep Onderzoek en Innovatie van Rijnstate, ga ik deze nieuwe uitdaging graag aan. In de toekomst van de gezondheidszorg speelt de inzet van technologie een grote rol. Het HAN Lectoraat Technologie voor Gezondheid heeft veel expertise op het gebied van het implementeren van nieuwe zorgtechnologie. Daar zien we mogelijkheden voor gezamenlijke projecten. Ook gaan we de kansen onderzoeken om acute en intensieve zorg te verplaatsen. Hier zien we bijvoorbeeld potentie voor samenwerking met het HAN Lectoraat Acute Intensieve Zorg. We werken toe naar meerder gezamenlijke projecten, waarbij onderzoekers vanuit zowel Rijnstate als de HAN betrokken zijn.”

Blijven leren en ontwikkelen

Hans Schoo, lid van de Raad van Bestuur van Rijnstate licht toe: “Innovaties, verpleegkundig leiderschap en blijven leren en ontwikkelen zijn ingrediënten voor het ziekenhuis van de toekomst. Met zijn nieuwsgierige blik en vanuit zijn verpleegkundige achtergrond zal Paul hier een waardevolle bijdrage – gericht op vernieuwing – aan leveren.”

Over Paul Rood

Na ruim 12 jaar in het Rad­bou­dumc ge­werkt te heb­ben als (IC-)ver­pleeg­kun­di­ge, ver­pleeg­kun­dig we­ten­schap­per en on­der­zoe­ker, is Rood sinds 3 jaar als ge­pro­mo­veerd se­ni­or ­on­der­zoe­ker ver­bon­den aan de HAN, bij de lec­to­raten A­cu­te In­ten­sie­ve Zorg en Technologie voor Gezondheid. Daar­naast werkte hij tot 2024 als pro­ject­lei­der bin­nen de de HAN, met als op­dracht de sa­men­wer­king met voor­na­me­lijk Rijn­sta­te door te ontwikkelen. Ook is Rood op vrij­wil­li­ge ba­sis be­stuur­der van de lan­de­lij­ke be­roeps­ver­e­ni­ging voor IC-ver­pleeg­kun­di­gen, V&VN-IC.