Lectoraat

Technologie voor Gezondheid

Het team van het lectoraat Technologie voor Gezondheid

Hoe kunnen we de gezondheidszorg toekomstbestendig maken en goede, betaalbare zorg voor iedereen garanderen? Het lectoraat richt zich op deze uitdagingen door creatieve oplossingen en nieuwe technologie voor bevordering van functioneren, regie en veerkracht van mensen in hun eigen leefomgeving.

Het Lectoraat Technologie voor Gezondheid is in het voorjaar van 2023 gestart als voortzetting van het Lectoraat Innovatie in de Care (2013-2022). De focus ligt nu op technologie als middel om gezondheid te bevorderen.

Wat is de rol van technologie als procesinnovator in de context van een veranderend zorglandschap? We onderzoeken de rol van technologie in het verbeteren en behouden van gezondheid en vitaliteit. Dit doen we samen met partners uit de zorg, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek.

Praktijkgericht onderzoek 

Toekomstbestendige zorg

Nieuwe technologie speelt een cruciale rol in toekomstbestendige zorg. Optimaal zelfmanagement, informele zorg, monitoring, en zorg op afstand kunnen immers niet zonder. Samen met studenten en het werkveld doen we praktijkgericht onderzoek waarbij we ons telkens afvragen:

 • Wat doen wij met de technologie?
 • Wat doet de technologie met ons?

De laatste vraag is belangrijk, omdat technologie invloed kan hebben op wie we zijn, hoe we werken en zelfs op onze cultuur. Niet alle zorgverleners en patiënten zijn zo flexibel om met al die nieuwe technologie telkens mee te bewegen. Ons onderzoek laat zien dat wanneer we eindgebruikers in een vroeg stadium bij een project betrekken, uiteindelijke adoptie door de praktijk verbetert.

Samen werken aan innovatie

Innoveren doe je niet alleen. Wij zetten in op regionale samenwerking met andere quadrupel helix partners uit andere sectoren en betrekken eindgebruikers in onze projecten. We willen onze kennis en ervaring delen en zijn continu op zoek naar nieuwe samenwerkingen met zorginstellingen, het bedrijfsleven en kennispartners. Ook zoeken wij naar onderzoekers en studenten die samen met ons de uitdaging aan willen gaan om de zorg toekomstbestendig te maken.

iXperium Health 

Effecten technologie onderzoeken

Voor ons zijn studenten – als toekomstige zorgverleners – belangrijke stakeholders in ons onderzoek. Om hen optimaal voor te bereiden op de praktijk werken we intensief samen met het iXperium Health. Dit is een plek waar studenten samen met onderzoekers, bedrijven en zorgverleners onderzoek doen naar effecten van technologie. We zien dat zorgverleners hierdoor geïnspireerd raken en hun opgedane kennis delen met collega’s uit de praktijk.

Expertises

 • Digital health
 • VR/XR 
 • Adoptie
 • Ontwerponderzoek
 • Implementatieonderzoek
 • (Tele)monitoring
 • Apps
 • Onderzoek

  We gebruiken inzichten uit participatief ontwerponderzoek, futures literacy, agile methoden, elementen uit implementatieonderzoek en data science. We werken vanuit het principe nothing about us without us én het predicaat: #studentsincluded.

 • Onze kennis

  De onzekere en complexe aard van de uitdagingen waar we in de zorg voor staan vragen om een lerende en ontwerpgerichte aanpak van onderzoek. We beogen het organiseren van een collectief leerproces voor duurzame oplossingen voor de lange termijn.

Onze lector 

Maurice Magnée

Maurice Magnée is een expert op het gebied van zorgtechnologie. Hij werkte als senior onderzoeker bij het Lectoraat Innovatie in de Care bij de HAN en was manager van het iXperium Health. Op 1 april 2022 is hij benoemd als lector voor de voortzetting van het lectoraat onder de nieuwe naam: Technologie voor Gezondheid.

Maurice Magnée, lector Technologie voor Gezondheid, HAN
kenniskring 

ons team

We doen ons onderzoek met een betrokken team.

Maak kennis met ons team.

Nieuws en artikelen

Vergaand partnership uit zich in aanstelling senior onderzoekerRijnstate en HAN werken samen in praktijkgericht verpleegkundig onderzoek
Paul Rood portret
Beeld passend bij het project Helpende Hand, van het lectoraat Technologie voor Gezondheid.
Zorgtechnologie.
Intreerede lector Maurice MagnéeDe toekomst is nu
Onderzoek Lectoraat Technologie voor Gezondheid Installatie Maurice Magnee en Bridget-Kievits 6 juni 2023
HAN en European Academy of Nursing ScienceMoving Care to Home and Community
wijkverpleging verzorgster met oude dame
Pratende tinybot Tessa. Pratende bloempot.
Technologie in zorg, welzijn en sportHAN iXperium Health krijgt plek die het verdient
Grote opkomst bij de officiële opening van de nieuwe locatie van het iXperium Health
waalbrug bij Nijmegen
Samenwerken in de regioVerpleegkundige zorg in de toekomst
groep van zorgverleners en zakenmensen tijdens vergadering
Met kennis werken in de praktijkSamen met VILANS naar betere zorg
Ondertekening van de samenwerking van de Academie Gezondheid van de HAN met Vilans.
Kenniscentrum
 

Duurzame Zorg

Kenniscentrum Duurzame Zorg is de koepel over 5 lectoraten van de Academie Gezondheid en Vitaliteit van de HAN. De lectoraten hebben allemaal een eigen lector maar werken geregeld samen aan onderzoek. Naast de (associate) lectoren maken ook een coördinator, onderzoekers en promovendi deel uit van het samenwerkingsverband. In onderzoek en projecten wordt structureel samengewerkt met partners.

Zorgverlener wandelt met oudere dame in de tuin van een verpleeghuis.
Academie
 

Gezondheid en Vitaliteit

De Academie Gezondheid en Vitaliteit is de thuisbasis van opleidingen en praktijkgericht onderzoek voor verpleegkunde, medische hulpverlening en vaktherapie. Samen mét en in het werkveld dragen we bij aan ontwikkeling en innovatie in de zorg. Dit in de vorm van bachelor- en masteronderwijs, dienstverlening, post-hbo (cursorisch) onderwijs en onderzoek. We leiden studenten op tot ondernemende, onderzoekende professionals. Ook zetten we volop in op verbetering van de kwaliteit van zorg voor patiënten.

Een groepje actieve ouderen in de starthouding bij de startlijn van een hardloopbaan.
Blijf op de hoogte
 

Stuur een mailbericht naar: Sandra.Wolf@han.nl

studenten overleggen met laptop