Lectoraat Technologie voor Gezondheid

Leden lectoraat: Jesse Pepping, Tijn Gerrtis, Maurice Magnée, Josien Caris, Betsie van Gaal, Clark Nowack

Hoe kunnen we de gezondheidszorg toekomstbestendig maken en goede, betaalbare zorg voor iedereen garanderen? Het lectoraat richt zich op deze uitdagingen door creatieve oplossingen en nieuwe technologie voor bevordering van functioneren, regie en veerkracht van mensen in hun eigen leefomgeving.

Het Lectoraat Technologie voor Gezondheid is in het voorjaar van 2023 gestart als voortzetting van het Lectoraat Innovatie in de Care (2013-2022). De focus ligt nu op technologie als middel om gezondheid te bevorderen.

Wat is de rol van technologie als procesinnovator in de context van een veranderend zorglandschap? We onderzoeken de rol van technologie in het verbeteren en behouden van gezondheid en vitaliteit. Dit doen we samen met partners uit de zorg, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek.

Praktijkgericht onderzoek Toekomstbestendige zorg

Nieuwe technologie speelt een cruciale rol in toekomstbestendige zorg. Optimaal zelfmanagement, informele zorg, monitoring, en zorg op afstand kunnen immers niet zonder. Samen met studenten en het werkveld doen we praktijkgericht onderzoek waarbij we ons telkens afvragen:

 • Wat doen wij met de technologie?
 • Wat doet de technologie met ons?

De laatste vraag is belangrijk, omdat technologie invloed kan hebben op wie we zijn, hoe we werken en zelfs op onze cultuur. Niet alle zorgverleners en patiënten zijn zo flexibel om met al die nieuwe technologie telkens mee te bewegen. Ons onderzoek laat zien dat wanneer we eindgebruikers in een vroeg stadium bij een project betrekken, uiteindelijke adoptie door de praktijk verbetert.

Samen werken aan innovatie

Innoveren doe je niet alleen. Wij zetten in op regionale samenwerking met andere quadrupel helix partners uit andere sectoren en betrekken eindgebruikers in onze projecten. We willen onze kennis en ervaring delen en zijn continu op zoek naar nieuwe samenwerkingen met zorginstellingen, het bedrijfsleven en kennispartners. Ook zoeken wij naar onderzoekers en studenten die samen met ons de uitdaging aan willen gaan om de zorg toekomstbestendig te maken.

iXperium Health Effecten technologie onderzoeken

Voor ons zijn studenten – als toekomstige zorgverleners – belangrijke stakeholders in ons onderzoek. Om hen optimaal voor te bereiden op de praktijk werken we intensief samen met het iXperium Health. Dit is een plek waar studenten samen met onderzoekers, bedrijven en zorgverleners onderzoek doen naar effecten van technologie. We zien dat zorgverleners hierdoor geïnspireerd raken en hun opgedane kennis delen met collega’s uit de praktijk.

Expertises

 • Digital health
 • VR/XR 
 • Adoptie
 • Ontwerponderzoek
 • Implementatieonderzoek
 • (Tele)monitoring
 • Apps
 • Onderzoek

  We gebruiken inzichten uit participatief ontwerponderzoek, futures literacy, agile methoden, elementen uit implementatieonderzoek en data science. We werken vanuit het principe nothing about us without us én het predicaat: #studentsincluded.

 • Onze kennis

  De onzekere en complexe aard van de uitdagingen waar we in de zorg voor staan vragen om een lerende en ontwerpgerichte aanpak van onderzoek. We beogen het organiseren van een collectief leerproces voor duurzame oplossingen voor de lange termijn.

Onze lector

Maurice Magnée

Maurice Magnée is een expert op het gebied van zorgtechnologie. Hij werkte als senior onderzoeker bij het Lectoraat Innovatie in de Care bij de HAN en was manager van het iXperium Health. Op 1 april 2022 is hij benoemd als lector voor de voortzetting van het lectoraat onder de nieuwe naam: Technologie voor Gezondheid.

Maurice Magnée, lector Technologie voor Gezondheid, HAN

Maak kennis Onze onderzoekers

Marian Adriaansen

Emeritus lector
384139 Portret lector Marian Adriaansen 2022

Marian was tot 1 juli 2022 in functie als lector Innovatie in de Care. Zij is nog verbonden aan het lectoraat en houdt zich bezig met de validering van nieuwe zorgtechnologie en eHealth in de praktijk. Ze richt zich met name op methodiekontwikkeling voor kwetsbare chronisch zieken en ouderen.

Tom H. van de Belt

Senior onderzoeker voor innovatieve digitale oplossingen
498745 Portret Tom van de Belt

Josien Caris

Communicatiewetenschapper en docent
Portret Josien Caris

Kim Donachie

Docent en onderzoeker
Portret Kim Donachie

Clark Nowack

Docentondernemer in zorgtechnologie, Leergemeenschap Technology for Fair Health
Portret Clark Nowack

Astrid Timman

Docent en ambassadeur iXperium Health
390603 Een foto van Astrid Timman. Zij is genomineerd voor Docent van het jaar 2022. Gepubliceerd door HB.

Nieuws en artikelen

HAN en European Academy of Nursing ScienceMoving Care to Home and Community
279070 wijkverpleging verzorgster met oude dame
490929 Pratende tinybot Tessa. Pratende bloempot.
Technologie in zorg, welzijn en sportHAN iXperium Health krijgt plek die het verdient
474541 Grote opkomst bij de officiële opening van de nieuwe locatie van het iXperium Health
285600 waalbrug bij Nijmegen
Samenwerken in de regioVerpleegkundige zorg in de toekomst
109997 groep van zorgverleners en zakenmensen tijdens vergadering
Met kennis werken in de praktijkSamen met VILANS naar betere zorg
456512 Ondertekening van de samenwerking van de Academie Gezondheid van de HAN met Vilans.
Afscheid lector Innovatie in de Care Kroon op carrière van Marian Adriaansen
420704 overzicht, rede afscheid lector Marian Adriaansen, driehoek
109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
Promotie Wendy Kemper-KoebruggeVerbeter het zorgnetwerk voor ouderen thuis
144220 bijeenkomst wijkatelier lindenholt- ouderen aan tafel studente staand in het midden
374833 Maurice-Magnée, lector Innovatie-in-de-Care

Kenniscentrum Duurzame Zorg

Kenniscentrum Duurzame Zorg is de koepel over 5 lectoraten van de Academie Gezondheid en Vitaliteit van de HAN. De lectoraten hebben allemaal een eigen lector maar werken geregeld samen aan onderzoek. Naast de (associate) lectoren maken ook een coördinator, onderzoekers en promovendi deel uit van het samenwerkingsverband. In onderzoek en projecten wordt structureel samengewerkt met partners.

Zorgverlener wandelt met oudere dame in eigen omgeving

AcademieGezondheid en Vitaliteit

De Academie Gezondheid en Vitaliteit is de thuisbasis van opleidingen en praktijkgericht onderzoek voor verpleegkunde, medische hulpverlening en vaktherapie. Samen mét en in het werkveld dragen we bij aan ontwikkeling en innovatie in de zorg. Dit in de vorm van bachelor- en masteronderwijs, dienstverlening, post-hbo (cursorisch) onderwijs en onderzoek. We leiden studenten op tot ondernemende, onderzoekende professionals. Ook zetten we volop in op verbetering van de kwaliteit van zorg voor patiënten.

groepje actieve ouderen staat aan de startlijn van een hardloopbaan

Blijf op de hoogte Meer informatie of vragen?

Stuur een mailbericht naar: Sandra.Wolf@han.nl

Twee studenten overleggen met laptop