Master Vaktherapie Deeltijd

drie masterstudenten dramatherapie met handpoppen op het podium
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 22nov
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00
 • 22nov
  Online Open Avond
  17:00 - 21:00

De opleiding start 1 september 2024

Als vaktherapeut weet jij dat jouw therapie werkt. Of je nu danstherapie, beeldende therapie, psychomotorische therapie of muziektherapie geeft. Met de Master Vaktherapie bewijs je dat! Ga voor vakverdieping, onderbouw je werk met praktijkgericht onderzoek, en leer je profileren als professional.

Waarom de HAN Master Vaktherapie in deeltijd?

Unieke opleiding

De Master Vaktherapie van de HAN is de enige vaktherapiebrede master in Nederland. De opleiding werkt samen met verschillende bacheloropleidingen van 5 Nederlandse hogescholen.

068cfe8c-0cfe-11ee-ac51-02565807075b Studenten Master Vaktherapie – Beeldende Therapie – tijdens boetseren.

Direct instromen na je bachelor

Of je nu beeldende therapie, psychomotorische therapie, muziektherapie, danstherapie, dramatherapie, of speltherapie hebt gestudeerd: je kunt direct na je bachelor Vaktherapie instromen in de master.

0d5ea13e-0cfe-11ee-896e-02565807075b Student Master Vaktherapie - Psychomotorische Therapie -doet een oefening met skippy ballen.

Ga voor vakverdieping

Verdiep je in je vak, met theorie, praktisch handelen en persoonlijke effectiviteitsontwikkeling. Vakverdieping loopt als rode draad door de hele master.

0acb175e-0cfe-11ee-afaf-02565807075b Student Master Vaktherapie - Dramatherapie- kijkt in spiegel.

Praktijkgericht onderzoek

Je doet praktijkgericht onderzoek en kunt daarmee aantonen dat vaktherapie werkt, maar ook wetenschappelijk onderbouwen waarom het werkt en hóe het werkt.

0bcb7f4a-0cfe-11ee-bdd2-02565807075b Studenten Master Vaktherapie - Muziektherapie - maken muziek.

Profilering

Leer je profileren als professional: laat zien wat je doet en toon je meerwaarde als vaktherapeut, ook op financieel vlak. Zo verstevig je je professionaliteit.

0699060a-0cfe-11ee-8476-02565807075b Studenten Master Vaktherapie – Beeldende Therapie – tijdens boetseren.

Nieuwste inzichten

De opleiding is gekoppeld aan het bijzonder Lectoraat Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen en werkt samen met het Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën en de daarmee verbonden hogescholen en (inter)nationale experts.

08f0dba8-0cfe-11ee-b951-02565807075b Studenten Master Vaktherapie - dramatherapie - oefenen met poppen.
een hbo-master aan de HAN

Vergroot je mogelijkheden

Met de Master Vaktherapie kun jij het effect van jouw therapie aantonen. Je baseert interventies op praktijkgericht onderzoek: dé reden dat werkgevers liever een hbo-master dan een universitaire master in dienst hebben. In de Master Vaktherapie werken 5 hogescholen samen: HAN, Zuyd Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Leiden Hogeschool en NHL Stenden Hogeschool. De masteropleiding sluit dan ook naadloos aan op de bachelors Vaktherapie van deze hogescholen. Bovendien profiteer je van de kennis van het Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën (KenVak). En is er nauwe samenwerking met het bijzonder Lectoraat Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen van de HAN. Studenten van de master kunnen ook bijdragen aan onderzoek binnen de lectoraten. Dankzij deze samenwerking krijg je onderwijs van nationale én internationale experts.

Vaardigheden

Dit zijn vaardigheden die je zoal leert:

 • vaktherapeutisch differentiëren
 • ondernemend denken
 • jezelf professioneel en zakelijk profileren
 • vaktherapeutisch onderzoeken
 • zoeken, analyseren en evalueren van onderzoeksresultaten
 • toepassen en verankeren van competentie

Beroepen

Deze functies sluiten bij je opleiding aan:

 • psychomotorisch therapeut
 • beeldend therapeut
 • muziektherapeut
 • dramatherapeut
 • danstherapeut
 • speltherapeut
Laat je inspireren

"Ik raad bachelorstudenten aan om meteen door te stromen"

57b8b328-0cfe-11ee-beb9-02565807075b Screenshot van promofilmpje voor master vaktherapie met pmter Thijs te Brummelstroete met basketbalBekijk volledige video
Thijs: "Ik voel me zekerder in mijn vak en kan beter onderbouwen wat ik doe"
kies voor de doorstroommaster 

Direct instromen na je bachelor

 • Doorstuderen na je je bachelor?

  Ben je bijna klaar met je bachelor Vaktherapie en heb je de ambitie om een mastertitel te behalen? Wil je steviger in je schoenen staan als vaktherapeut? Ben je nieuwsgierig en wil je meer vakverdieping? Bij de HAN kun je nu ook je master halen.

 • Waarom doorstuderen?

  Je zit nu in de flow van studeren: je bent gewend om leren en werken te combineren. Omdat je nu aan het begin van je loopbaan staat, ben je nog flexibel en heb je niet veel verplichtingen. Met een frisse blik en zonder premaster kun jij starten met de opleiding.

 • Wat vragen we van je?

  Wil je direct doorstromen naar de Master Vaktherapie? Dat kan na afronding van de bachelor Vaktherapie (creatieve therapie). Daarnaast heb je een stage of leerplek nodig van 8 uur per week.

 • Twijfel je nog?

  Je wilt er zeker van zijn dat je de goede keuze maakt. Heb je nog twijfels?

Bekijk hier de losse modules

Vakverdieping Dramatherapie (module)

Wat maakt dat dramatherapie werkt? In de module Vakverdieping Dramatherapie zoeken we naar antwoorden op die vraag, vanuit de kennis en ervaring die jij en je medestudenten meenemen. Daarna volgt een verdieping van het vak. In de lessen staan Psychodrama, Developmental Transformation en Schematherapie centraal.

08f0dba8-0cfe-11ee-b951-02565807075b Studenten Master Vaktherapie - dramatherapie - oefenen met poppen.

Vakverdieping Beeldende Therapie (module)

In de module Vakverdieping Beeldende Therapie leer je om overstijgend te denken over de praktijk van jouw vak. We bieden een aantal theoretische kaders aan, zoals Mentalisation-based Treatment, Schematherapie, Dialectische Gedragstherapie, Ontwikkelingsgericht Werken en Expressive Therapies Continuum.

07929c1a-0cfe-11ee-8bc6-02565807075b Studenten Master Vaktherapie – Beeldende Therapie – tijdens boetseren.

Vakverdieping Psychomotorische Therapie (module)

Als deelnemer aan de module Vakverdieping Psychomotorische Therapie leer je om overstijgend te denken over de praktijk van PMT. We bieden een aantal theoretische kaders aan, zoals Cognitieve Gedragstherapie, Sensorimotor Psychotherapy en Schematherapie.

0e73b582-0cfe-11ee-83ac-02565807075b Twee studenten Master Vaktherapie - Pscychomotorische Therapie oefenen met skippy ballen.

Vakverdieping Muziektherapie (module)

Als deelnemer aan de module Vakverdieping Muziektherapie leer je om overstijgend te denken over jouw handelen als muziektherapeut. In de lessen staan we stil bij theoretische kaders, zoals Guided Imagery and Music en Neurologische Muziektherapie. Ook maak je kennis met een aantal muziektherapeutische microanalysemethoden.

0c6ec268-0cfe-11ee-97eb-02565807075b Docent en student Master Vaktherapie - Muziektherapie - maken muziek.

Richtlijnontwikkeling in Vaktherapie (module)

In deze module staat het zoeken, analyseren en evalueren van onderzoeksresultaten centraal. Je leert actuele, relevante en(inter)nationale onderzoeksresultaten op kwaliteit te beoordelen en beschikbaar te stellen ter onderbouwing van de eigen praktijk volgens geldende kwaliteitsstandaarden.

068cfe8c-0cfe-11ee-ac51-02565807075b Studenten Master Vaktherapie – Beeldende Therapie – tijdens boetseren.

Implementeren en Profileren (module)

Op basis van wetenschappelijke inzichten leer je hoe je Vaktherapie doelgericht en effectief kunt implementeren, uitbreiden én profileren. Je leert te kijken naar je doelgroep en implementatie van Vaktherapie in je eigen omgeving. Je krijgt tools waarmee je je eigen kracht kunt inzetten om succesvoller te zijn in het creëren van draagvlak.

82153 studenten naast elkaar lachen

Kom kennismaken

Twijfels? Kom naar de volgende Open Avond op 22 november 2023 en stel al je vragen aan onze docenten en studenten. Duurt dat te lang of wil je meer weten over je persoonlijke studieroute? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met een studieadviseur. Zo toets je al je verwachtingen voordat je een definitieve keuze maakt.

485826 Informatiemarkt op Kapittelweg 33 voor Werkveld Zorg
draw-cta-title
Alja en Thijs vertellen
 

Waarom na je bachelor de Master Vaktherapie?

Thijs en Alja merken het duidelijk: je groeit als vaktherapeut in je kracht en in je vak! Wat de HAN Master Vaktherapie precies brengt?  Of je theoretisch ingesteld moet zijn? Bekijk het in de video!

 

Veelgestelde vragen 

Dit wil je weten over de Master Vaktherapie!

Een master aan het hbo

Academische of hbo-master: welk traject past bij jou? Het niveau van de hbo-master, ook bekend als professionele master, is gelijk aan de universitaire master. In beide gevallen behaal je de internationaal erkende titel van MA of MSc (in het geval van Vaktherapie MA: Master of Arts). Ook de titel is dus gelijk. Alleen de weg er naartoe verschilt.

twee masterstudenten beeldende therapie zitten te boetseren

Bijzonder lectoraat Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen

Sinds 2019 is er een bijzonder lectoraat Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen aan de HAN. Bijzonder lector is Suzanne Haeyen. Het lectoraat zet zich in voor de goede zorg voor patiënten, het adequaat opleiden van vaktherapeuten en het versterken van de praktijk.

149221 portret Suzanne Haeyen
draw-cta-title

Nieuws en artikelen Vaktherapie

Continuering en wijziging Vaktherapie bij PersoonlijkheidsstoornissenStart Lectoraat Vaktherapie in de Gezondheidszorg
09a55e68-0cfc-11ee-90dd-02565807075b Bijzonder lectoraat Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen
Bevlogen sprekers en enthousiaste masterstudentenMove on up! Een sfeerimpressie
269b97ee-0d01-11ee-be5e-02565807075b Bart Engelen en Suzanne Haeyen openen het symposium move on up van de master vaktherapie en het bijzonder lectoraat vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen
Symposium Lectoraat en Master Vaktherapie9 juni 2023: Symposium Move On Up!
0acb175e-0cfe-11ee-afaf-02565807075b Student Master Vaktherapie - Dramatherapie- kijkt in spiegel.
08eeb170-0cfe-11ee-82ca-02565807075b Studenten Master Vaktherapie - dramatherapie - oefenen een verraste blik.
Innovatieve onderwijseenheid afgesloten met symposium Samen impact maken met Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn
f5ca28a4-0cfd-11ee-af50-02565807075b Genomineerden van de publieksprijs PZW Astrid Faber en Simone van Breda, Demi Delleman, Anke van Dinther, Anniek van Kregten, Isabel Beenhakker.
Technologie in zorg, welzijn en sportHAN iXperium Health krijgt plek die het verdient
474541 Grote opkomst bij de officiële opening van de nieuwe locatie van het iXperium Health
90870 Groepsles
Nieuwe multidisciplinaire richtlijnVaktherapie in Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen
573f40e8-0cf8-11ee-8d3e-02565807075b Learning & Development deeltijd, laan van scheut 10, zwevend overleghokje, overleggen, samenwerken, laptopg, praten, 2022
102307 een acteur speelt een psychiatrisch patient in een rollenspel met een verpleegkundige

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

De inhoud van de Master Vaktherapie deeltijd

Hoe gaat je studie er uit zien?

08afa2c8-0cfe-11ee-b58e-02565807075b Studenten Master Vaktherapie – Beeldende Therapie – tijdens boetseren. Een student licht het werk toe.
draw-cta-title