Tweede bevoegdheid halen

905c0734-0ce5-11ee-b067-02565807075b Docent op het Citadel College loopt door het klaslokaal om vragen van de leerlingen te beantwoorden die de vinger in de lucht hebben.

Ben jij al in het bezit van een tweedegraadsbevoegdheid en wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs of wil je je huidige werk een nieuwe boost geven? Ben je samen met je werkgever aan het kijken hoe je nog breder inzetbaar kunt worden?

Met verkort studietraject breder inzetbaar

De ontwikkelingen binnen het onderwijslandschap volgen elkaar in razend tempo op. Steeds meer scholen zijn op zoek naar docenten die breed inzetbaar zijn. Met een tweede tweedegraadsbevoegdheid vergroot je niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, maar ben je ook breder inzetbaar. En omdat je al een onderwijsbevoegdheid hebt, kun je in een flexibel verkort traject met veel vrijstellingen snel je bevoegdheid voor een ander vak halen.

Je opleiding bestaat uit twee delen:

  • Een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel waarin je expert wordt binnen je vakgebied
  • Werkplekleren: werk of stage in de context van de nieuwe bevoegdheid

Dankzij je eerder behaalde bevoegdheid ben je volledig vrijgesteld van het pedagogisch-didactische programma.

Hoe ziet de opleiding eruit?
 

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je gemiddeld één middag of avond in de week les. Tijdens contactmomenten verdiep je je in de belangrijkste onderdelen van het vak.

Voor de meeste vakken hoef je niet verplicht aanwezig te zijn. Kun je een keer niet aanwezig zijn omdat je bijvoorbeeld oudergesprekken hebt? Geen probleem! De stof uit de lessen wordt online aangeboden, zodat jij op een voor jouw geschikt moment thuis de les in kunt halen.

8f6cb792-0ce5-11ee-9dc4-02565807075b Twee studenten maken een opdracht en vragen daar iets over aan de docent die kritisch nadenkt.

Toelating

Je bent toelaatbaar met een tweede- of eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Hieronder vallen alle lerarenopleidingen.

Er zijn wel aanvullende toelatingseisen voor specifieke opleidingen. Voor het volgen van de lerarenopleiding wiskunde geldt bijvoorbeeld dat je minimaal Wiskunde B op havo-niveau moet hebben gevolgd. Voor de lerarenopleiding Engels en Duits doe je eerst een test om je taalniveau te bepalen. Bekijk bij de deeltijdopleiding van jouw keuze voor de specifieke toelatingseisen.

Maak kennis met een ander vak
 

Plan een kijkje in de klas

Wil jij ervaren of een bepaald vak bij jou past? Neem dan een kijkje achter de schermen bij een collega en meld je dan aan voor Kijkje in de klas! Wij brengen jou in contact met een school en vak/groep naar keuze. 

Je kunt tijdens dit Kijkje in de klas in een persoonlijk gesprek met een vakdocent van een andere school praten over de kenmerken van zijn of haar vak. Waarom heeft zij of hij voor dat vak gekozen? Wat zijn verschillen en overeenkomsten met het vak waar jij nu al voor bevoegd bent? Meld je aan voor Kijkje in de klas en stel al je vragen.  

7c2f6846-0ce5-11ee-beab-02565807075b Docent luistert naar haar drie studenten die aan de tafel zitten te overleggen.
Oriënteren op een tweede lerarenopleiding 

Maak kennis met onze opleidingen!

Wil je weten of een studie bij je past, hoe jouw traject eruit komt te zien en welke vrijstellingen je kunt krijgen? Maak kennis!

Doorstuderen

Bij de tweedegraadsopleidingen NederlandsEngels, Wiskunde en Economie kun je na het behalen van je diploma voor dat vak ook doorstuderen voor een eerstegraadsbevoegdheid aan een van onze masters.

28639 studenten luisteren naar docent

Kosten en financiëringsmogelijkheden

De kosten voor het behalen van een tweede bevoegdheid zijn onder meer afhankelijk van je vooropleiding(en) en persoonlijke situatie. Wil je precies weten hoeveel collegegeld je gaat betalen voor een van onze opleidingen? Bezoek dan onze informatiepagina en de collegegeldwijzer. Of neem contact op met ASK HAN.

Naast collegegeld heb je ook te maken met kosten voor boeken, readers, schrijfmateriaal en computer- en internetfaciliteiten. Deze kosten verschillen per opleiding.

Als je kiest voor een deeltijdstudie, komt de vraag om de hoek kijken hoe je deze betaalt. Financier je de opleiding zelf? Of betaalt je werkgever (een deel van) je opleiding?

Er zijn meerdere mogelijkheden, zoals de Subsidie Tweede Lerarenopleiding en de Lerarenbeurs. Deze zijn bedoeld voor iedereen die al een lerarenbevoegdheid heeft en een bachelor- of master-opleiding wil gaan volgen.

drie vrouwen overleggen

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500