Zij-instroom onderwijsbevoegdheid Primair Onderwijs

Meld je aan
De opleiding start na aanmelding
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 18nov
  Online Open Avond
  18:00 - 21:00

De opleiding start na aanmelding

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Heb je een baan in het basisonderwijs of speciaal (basis)onderwijs? Voldoe je aan de voorwaarden? Heb je ook je geschiktheidsonderzoek behaald, dan kun je het lesgeven combineren met studeren en leren op de werkplek.

VideoWat houdt het zij-instroom traject in?

Bekijk de opleidingspresentatie

 

Antoinette Schomaker informeert je in deze online voorlichtingspresentatie over het Zij-instroomtraject Primair Onderwijs. 

Doel

Wil je in het basisonderwijs werken dan moet je bij een werkgever binnen basis- of speciaal onderwijs verkennen of deze jou een werkplek kunnen bieden, zodat je bij de HAN terecht kunt voor een zij-instroomtraject leraar basisonderwijs. Als je dit traject met succes afrondt, ben je bevoegd om les te geven in het basisonderwijs of het speciaal onderwijs.

Voor wie

Om voor het zij-instroom traject in aanmerking te komen gelden de volgende criteria:

 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding verwant aan het vakgebied;
 • Je beschikt over voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring voor het onderwijs;
 • Je hebt een (tijdelijke) baan in het onderwijs;
 • Je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. (Stond je in die periode wel als student ingeschreven, en heb je je diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.)

Kopopleiding student aan het woord"Tegelijkertijd leren en werken was goed te doen"

Niki Reijnen (35) heeft als 1e HAN Pabo zij-instromer haar getuigschrift Leraar voor het basisonderwijs gekregen. Niki is gestart met het Zij-instroomtraject Primair Onderwijs in februari 2019 en heeft het traject afgerond in maart 2020. Een periode van iets meer dan een jaar. En dat terwijl ze tijdens het opleidingstraject ook nog zwanger was van haar 4e kindje. Een extra knappe prestatie waar zij trots op mag zijn. Inmiddels is Niki bevallen van een gezonde jongen. Wij stelden haar een aantal vragen over haar ervaringen met het zij-instroomtraject.

Verhaal Niki Reijnen

Programma zij-instroom

Het zij-instroomtraject is een traject op maat dat in maximaal twee jaar afgerond kan worden. Dit programma en de uiteindelijke studiebelasting, na behalen geschiktheidsonderzoek, worden in een persoonlijk intakegesprek met je afgestemd. Er is sprake van persoonlijke begeleiding van je ontwikkeling. Je kunt gebruik maken van bestaande onderdelen uit het curriculum. Ons onderwijs is een mix van contactonderwijs, online leren en werkplekleren. Een combinatie van inspirerende hoorcolleges waarin de theoretische verankering van het onderwerp centraal staat, werkcolleges, waarin in groepjes gewerkt wordt aan concrete opdrachten, intervisie over het werken als leraar in een klas en digitale lessen. Daarnaast vindt het leren ook plaats op de werkplek zelf. Kortom: blended learning.

Procedure

Je kunt dit traject pas starten na het vinden van een baan en het succesvol doorlopen van het door de werkgever aangevraagde geschiktheidsonderzoek bij de HAN. Er wordt vastgesteld of het traject naar verwachting binnen twee jaar succesvol afgerond kan worden. Voordat het geschiktheidsonderzoek kan starten moet je de WISCAT-toets afgerond hebben met een minimumscore van 103. De lerarenopleiding bepaalt op grond van de resultaten van het geschiktheidsonderzoek wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een volledig bevoegd leraar te worden en hoe jouw persoonlijk maatwerktraject er uit zal zien. Je sluit met jouw werkgever en de lerarenopleiding een scholings- en begeleidingsovereenkomst voor een periode van ten hoogste twee jaar. Je geeft les en leert in de praktijk. Dit gebeurt in combinatie met je studie bij de HAN. Je werkgever en de lerarenopleiding begeleiden je tijdens deze periode. Uiterlijk na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Slaag je daarvoor, dan krijg je een baccalaureaat en ben je een volledig bevoegd leraar basisonderwijs.

Diplomering

Wanneer je het traject succesvol afrondt, ontvang je een baccalaureaat, dat is een diploma dat gelijk staat aan een bachelor leraar basisonderwijs.

Kosten

De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het maatwerktraject dat afgesproken wordt. Werkgevers kunnen een subsidie aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om de kosten van het maatwerktraject en geschiktheidsonderzoek (grotendeels) vergoed te krijgen door de Rijksoverheid.

Arbeidsmarktperspectief onderwijs

Op dit moment is het arbeidsmarktperspectief voor leraren heel goed. Landelijk gezien is er een lerarentekort voor het basis- en speciaal onderwijs.

Meer informatie?

Wil je meer lezen over het traject zij-instroom voor het po, kijk dan eens op de site van Paboweb. Ook kun je kijken op de site van de Rijksoverheid.

Voor meer informatie over het zij-instroomtraject voor het basis- en speciaal onderwijs neem je contact op met deeltijd.po@han.nl

Adviesgesprek

Een adviesgesprek is bedoeld om je verwachtingen te toetsen over een bepaalde opleiding. En om te ontdekken welke vrijstellingen je eventueel kunt krijgen. We bekijken wat je in huis hebt aan vooropleidingen en werkervaring. We bespreken je wensen en ambities. Wil je een adviesgesprek aanvragen? Dat kan als je aan de voorwaarden voor het zij-instroomtraject voldoet (zie de bovenstaande criteria).

Verhaal Niki Reijnen

Veelgestelde vragen FAQ's

Overstappen naar het onderwijsZelftest: is een carrièreswitch iets voor jou?

Wil jij onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is? Met de handige zelftest 'carrièreswitch naar het onderwijs' kom je hier achter! De test bestaat uit 4 onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Na het invullen van de test ontvang je een persoonlijk advies per e-mail.

Verhaal Niki Reijnen

Direct contact

Vragen over de opleiding? Stel je vraag aan het HAN VoorlichtingsCentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 16:30 uur
Schoolvakanties: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500