HBO-programma Zij-instroom Onderwijsbevoegdheid Primair Onderwijs

Docent zit in kring met leerlingen
Meld je aan
De opleiding start na aanmelding
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start na aanmelding

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Heb je een baan in het basisonderwijs of speciaal (basis)onderwijs? Voldoe je aan de voorwaarden? Heb je ook je geschiktheidsonderzoek behaald, dan kun je het lesgeven combineren met studeren en leren op de werkplek.

VideoWat houdt het zij-instroom traject in?

Doel

Wil je in het basisonderwijs werken dan moet je bij een werkgever binnen basis- of speciaal onderwijs verkennen of zij jou een werkplek kunnen bieden, zodat je bij de HAN terecht kunt voor een zij-instroomtraject leraar basisonderwijs. Als je dit traject met succes afrondt, ben je bevoegd om les te geven in het basisonderwijs of het speciaal onderwijs.

Voor wie

Om voor het zij-instroom traject in aanmerking te komen gelden de volgende criteria:

 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding;
 • Je beschikt over voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring voor het onderwijs;
 • Je hebt een (tijdelijke) baan in het onderwijs;
 • Je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. (Stond je in die periode wel als student ingeschreven, en heb je je diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.)

 Voldoe jij niet aan deze voorwaarde? Dan zou je eens kunnen kijken of je wel in aanmerking komt voor de Mijlpalenregeling, check hier voor meer info.

Ontmoet je nieuwe netwerkKom naar de Open Avond

Waarom kiezen voor het Zij-instroom traject PO bij de HAN? Nou, omdat je bij de HAN samen leert. Maakt niet uit hoe oud je bent en wat je ervaring is. Mensen in je klas kunnen je verder helpen, inspireren of nemen inzichten uit de praktijk mee. Door je eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je ook in contact met bedrijven. Dit begint al op de Open Avond, waar je studenten, docenten en werkgevers kunt ontmoeten. Een extra reden om naar de volgende Open Avond te komen!

317650 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Onderwijs en Opvoeding op K35.

Student aan het woord"Tegelijkertijd leren en werken was goed te doen"

Niki Reijnen (35) heeft als 1e HAN Pabo zij-instromer haar getuigschrift Leraar voor het basisonderwijs gekregen. Niki is gestart met het Zij-instroomtraject Primair Onderwijs in februari 2019 en heeft het traject afgerond in maart 2020. Een periode van iets meer dan een jaar. En dat terwijl ze tijdens het opleidingstraject ook nog zwanger was van haar 4e kindje. Een extra knappe prestatie waar zij trots op mag zijn. Inmiddels is Niki bevallen van een gezonde jongen. Wij stelden haar een aantal vragen over haar ervaringen met het zij-instroomtraject.

Verhaal Niki Reijnen

Programma zij-instroom

Het zij-instroomtraject is een traject op maat dat in maximaal twee jaar afgerond kan worden. Het maatwerktraject en de uiteindelijke studiebelasting, na behalen van het geschiktheidsonderzoek, worden in een persoonlijk intakegesprek met je afgestemd. Er is sprake van persoonlijke begeleiding van je ontwikkeling. Je kunt gebruik maken van bestaande onderdelen uit het curriculum. Ons onderwijs is een mix van contactonderwijs, online leren en werkplekleren. Een combinatie van inspirerende hoorcolleges waarin de theoretische verankering van het onderwerp centraal staat, werkcolleges, waarin in groepjes gewerkt wordt aan concrete opdrachten, intervisie over het werken als leraar in een klas en digitale lessen. Daarnaast vindt het leren ook plaats op de werkplek zelf. Kortom: blended learning.

Procedure

Je kunt dit traject pas starten na het vinden van een baan en het succesvol doorlopen van het door de werkgever aangevraagde geschiktheidsonderzoek bij de HAN. Er wordt vastgesteld of het traject naar verwachting binnen twee jaar succesvol afgerond kan worden. Voordat het geschiktheidsonderzoek kan starten moet je de WISCAT-toets afgerond hebben met een minimumscore van 103. De lerarenopleiding bepaalt op grond van de resultaten van het geschiktheidsonderzoek wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een volledig bevoegd leraar te worden en hoe jouw persoonlijk maatwerktraject er uit zal zien. Je sluit met jouw werkgever en de lerarenopleiding een scholings- en begeleidingsovereenkomst voor een periode van ten hoogste twee jaar. Je geeft les en leert in de praktijk. Dit gebeurt in combinatie met je studie bij de HAN. Je werkgever en de lerarenopleiding begeleiden je tijdens deze periode. Uiterlijk na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Slaag je daarvoor, dan krijg je een baccalaureaat en ben je een volledig bevoegd leraar basisonderwijs.

Diplomering

Wanneer je het traject succesvol afrondt, ontvang je een baccalaureaat, dat is een diploma dat gelijk staat aan een bachelor leraar basisonderwijs.

Kosten

De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het maatwerktraject dat afgesproken wordt. Werkgevers kunnen een subsidie aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om de kosten van het maatwerktraject en geschiktheidsonderzoek (grotendeels) vergoed te krijgen door de Rijksoverheid.

Arbeidsmarktperspectief onderwijs

Op dit moment is het arbeidsmarktperspectief voor leraren heel goed. Landelijk gezien is er een lerarentekort voor het basis- en speciaal onderwijs.

Meer informatie?

Wil je meer lezen over het traject zij-instroom voor het po, kijk dan eens op de site van Paboweb. Ook kun je kijken op de site van de Rijksoverheid.

Voor meer informatie over het zij-instroomtraject voor het basis- en speciaal onderwijs neem je contact op met deeltijd.po@han.nl

Adviesgesprek

Een adviesgesprek is bedoeld om je verwachtingen te toetsen over een bepaalde opleiding. En om te ontdekken welke vrijstellingen je eventueel kunt krijgen. We bekijken wat je in huis hebt aan vooropleidingen en werkervaring. We bespreken je wensen en ambities. Wil je een adviesgesprek aanvragen? Dat kan als je aan de voorwaarden voor het zij-instroomtraject voldoet (zie de bovenstaande criteria).

student geeft les in de klas

Leraar worden iets voor jou?Maak kennis met het beroep

Wil jij ervaren of het beroep van leraar bij jou past? Wij brengen jou in contact met een leraar en een school naar keuze!  
Want ook al is er heel veel informatie te vinden over het beroep, kiezen doe je niet alleen met je hoofd. Ook met je hart. Door iets te beleven en te ervaren, voel je pas echt of het vak iets voor jou is. 
 
Wil je (online) 1-op-1 in gesprek met een docent? Meld je aan voor ‘Meet the teacher’ en stel al je vragen.  
Wil je liever sfeer proeven op een school? Neem dan een kijkje achter de schermen op locatie door je aan te melden voor ‘Kijkje in de klas’. Natuurlijk volgen we daarbij de actuele richtlijnen van het RIVM.

30353 Docent luistert naar student

Veelgestelde vragen FAQ's

Overstappen naar het onderwijsZelftest: is een carrièreswitch iets voor jou?

Wil jij onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor jou is? Met de handige zelftest 'carrièreswitch naar het onderwijs' kom je hier achter! De test bestaat uit 4 onderdelen: oriëntatie, competenties, drijfveren en persoonlijke achtergrond. Na het invullen van de test ontvang je een persoonlijk advies per e-mail.

Docent wijst naar student

Volg ons op social media

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500