- Meld je aanDe opleiding start 2 keer per jaar
- 1Sep1 SeptemberSeptember
- 1Feb1 FebruariFebruari
- Meer informatie...Adviesgesprek, brochure, helpdesk
- Open AvondProefcollege, meelopen
Praktische info
Hoeveel tijd kost mij deze deeltijdstudie? Wat zijn de toelatingseisen voor HAN Pabo, de studiekosten, vergoedingen, fiscale spelregels... Op deze pagina vind je alle praktische informatie over de deeltijdopleiding pabo aan de HAN.

Toelatingsinformatie HAN Pabo deeltijd
- vwo-diploma;
- bachelor- of wo-diploma: je kunt de versnelde pabo van 2,5 jaar doen;
- havodiploma: afhankelijk van je profiel maak je een toelatingstoets geschiedenis, aardrijkskunde of Natuur & Techniek;
- mbo-4: toelatingstoetsen geschiedenis, aardrijkskunde of Natuur & Techniek.
Een handige site om te bekijken is goedvoorbereidnaardepabo.nl. Daar vind je studietips voor de toelatingstoetsen. De HAN oraniseert gratis Toets Trainingen om je voor te bereiden op de toetsen.Heb je een hbo- of wo-vooropleiding? Dan kun je de deeltijd pabo in 2,5 jaar doen. In september en februari in Nijmegen.
Je volgt hetzelfde programma, alleen in een hogere versnelling. Je propedeuse is dan een half jaar. De hoofdfase duurt maar 1 jaar (want je krijgt vrijstelling voor je minor) en de afstudeerfase is ook 1 jaar. Meer weten over vrijstellingen? In een adviesgesprek vertellen wij je er graag meer over.Voor de start van de pabo heb je 1 toetskans per vak. Hier moet je gebruik van maken om toegelaten te worden op de opleiding.
Haal je 1 of meerdere toetsen voor de start van de opleiding niet, dan mag je tóch starten met de pabo. Tijdens het 1e jaar van je opleiding heb je dan nog 2 kansen om de toets(en) alsnog te halen. Aan het einde van het 1e studiejaar moet je de toets(en) hebben gehaald.
We raden je sterk aan om deze toets(en) voor de start van de pabo te halen, zodat jij je in het 1e jaar van de opleiding volledig kunt richten op jouw studie.
Je leest hier alles over op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.Je kan je aanmelden voor de toelatingstoetsen via Cito. Het inschrijven kan via de link in de welkomstmail die je na jouw aanmelding hebt gekregen.
De toelatingstoetsen worden afgenomen op verschillende momenten. Bekijk hier op welke momenten dit kan.
De uitslagen van de toetsen worden door Cito rechtstreeks naar jou gestuurd. Een herkansing kan alleen in een volgende periode gemaakt worden en je hebt maximaal twee kansen per vak. Plan je toetsen dus goed! Na het behalen van de toetsen zijn de certificaten 5 jaar geldig en kunnen bij elke pabo worden ingezet.
De HAN Pabo kan je op allerlei manieren helpen met de voorbereiding van de toetsen. Een handige site om te bekijken is goedvoorbereidnaardepabo.nl. Daar vind je zelfstudiestudietips voor de toelatingstoetsen.
Ook organiseert HAN Pabo toetstrainingen. Tijdens deze avonden zorgen wij ervoor dat je goed wordt voorbereid op de toetsen.
Ben je 21+ en heb je niet het juiste diploma? In dat geval kun je meedoen aan de 21+ toets van de pabo. Deze toets is kosteloos. Dit gaat over:
- taal, spelling en samenvatten op havoniveau;
- basisniveau rekenen.
Naast het maken van de 21+ toets, moet je meedoen aan de toelatingstoetsen: Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek.
Wil je je voorbereiden voor de 21+ toets? Download dan hieronder het oefenboekje en ga aan de slag met het materiaal. Neem het ingevulde formulier mee naar de toets.Data en tijden 21+ toets
Donderdag 25 mei 2023 Arnhem Contact
Wil je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets ? Meld je dan aan voor de opleiding via Studielink. Je kunt je vervolgens tot uiterlijk 10 dagen voor de toetsdatum aanmelden voor de 21+ toets.
Heb je vragen over de 21+ toets? Stuur dan een mail naar toelating@han.nl.
Een buitenlands diploma moet tenminste gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Twijfel je over het niveau van je diploma? ASK HAN kan je daar meer over vertellen. Daarnaast moet je aantonen dat je het Nederlands mondeling en schriftelijk beheerst. Dit is de zogenaamde taaleis.
Ben je in Nederland als vluchteling en ben je aangesloten bij het UAF? Dan kun je meedoen aan het Taal & Schakeljaar van de HAN. Dit jaar bereidt je optimaal voor op je bachelor.
Voor de deeltijdopleiding pabo heb je geen baan in het onderwijs nodig. Je hebt wel stageplaatsen nodig, maar die regelt de HAN voor je. Werk je al in het onderwijs? Dan kun je één van je stages op je werkplek doen. Je werkgever moet je wel de gelegenheid geven om wat je leert in de praktijk te brengen. Verder moet je minimaal op 3 verschillende scholen stage lopen.
Het onderwijs heeft mensen nodig! Met de 2-jarige zij-instroomopleiding kun je je lesbevoegdheid halen. Daarmee kun je lesgeven in het basisonderwijs. Er is ook een traject om vakdocent te worden in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Heb je een afgeronde hbo- of universitaire opleiding? En een baan in het onderwijs? Dan kun je meedoen aan het geschiktheidsonderzoek voor de zij-instroomopleiding.
Wil jij versneld voor de klas in het primair onderwijs? Heb je een hbo- of wo-opleiding afgerond maar is deze opleiding niet verwant aan het onderwijs? Dan kan je via de deeltijd pabo verkort (2,5 jaar) je diploma halen én na het behalen van je propedeuse op zoek naar een betaalde baan in het onderwijs.
De mijlpalenregeling versneld voor de klas is ontwikkeld als extra actie om het lerarentekort in Nederland tegen te gaan. Vanaf augustus 2019 is deze route mogelijk voor deeltijdstudenten aan een lerarenopleiding die al een hbo-of wo-diploma hebben en versneld voor de klas willen. De studenten kunnen onder bepaalde voorwaarden al tijdens de opleiding benoemd worden als leraar in het primair onderwijs.Toelatingscriteria
- afgeronde hbo- of wo-opleiding
- propedeuse leraar basisonderwijs behaald
- ingeschreven staan als student bij een pabo
- aanstelling hebben bij een po- of so-bestuur
Hoe ziet het traject Versneld voor de klas eruit?
Deeltijdstudenten pabo verkort die hun propedeuse gehaald hebben kunnen op zoek naar een betaalde baan in het onderwijs door te reageren op vacatures, open sollicitaties, via hun stageplek etc. Als de werkgever, student en de teamleider van de deeltijdopleiding tot overeenstemming zijn gekomen, wordt er een tripartiete overeenkomst opgesteld. De opleiding regelt dit voor student en werkgever. De overeenkomst bestaat uit:- Tripartiete overeenkomst
- Geschiktheidsverklaring voor dit traject (bewijs dat de propedeuse behaald is)
- Scholings- en begeleidingsplan (afronden van opleiding tot leraar basisonderwijs)
Daarnaast krijgt de student een aanstelling bij de werkgever voor een aantal dagen als leraar basisonderwijs. De student is in dienst van de werkgever, vervolgt zijn deeltijdstudie en rondt alle onderdelen van de opleiding af in maximaal twee jaar. De werkgever zorgt voor begeleiding op de werkplek en biedt de student tot zijn afstuderen de mogelijkheid om zijn ontwikkeling aan te tonen binnen meerdere beroepspraktijken. Na afronding van de studie ontvangt de student het diploma: bachelor leraar basisonderwijs.
Kosten:
De student is zelf verantwoordelijk voor de bekostiging van zijn studie, maar er zijn diverse financieringsmogelijkheden. De werkgever betaalt de student voor de werkzaamheden op de werkplek. De werkgever kan voor deze regeling geen subsidie aanvragen bij DUO.
De locatie van de deeltijd pabo
HAN Nijmegen campus
Kapittelweg 35
6525 EN Nijmegen
Campus Nijmegen
- Woensdag van 13.45 - 20.45 uur (septemberstart regulier en versneld)
- Maandag van 13.45 - 20.45 (februaristart regulier en versneld)
De HAN Campus in Nijmegen is goed bereikbaar met de auto. Je parkeert je auto gratis in de parkeergarage van de HAN. Kom je met het openbaar vervoer? Er rijden regelmatig bussen van CS Nijmegen naar de campus. Plan hier je busreis.
Opleidingsstatuut en Onderwijs- en Examenregeling (OS/OER)
Wiscat: Pabo rekentoets
In je 1e tentamenperiode maak je een landelijke rekentoets, ook wel de Wiscat genoemd. Hier word je goed op voorbereid tijdens de lessen in de 1e periode van je studie. Wil je een extra steuntje in de rug en nog even je basisvaardigheden rekenen bijspijkeren? Dan kun je nog voordat je begint aan de pabo in Arnhem of Nijmegen meedoen aan onze speciale zomercursus rekenen. Deze cursus is niet verplicht.

Nieuwsgierig naar pabo deeltijd?
Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Voor werkgevers
Ook voor een werkgever is het heel interessant om een werknemer te laten studeren. Het is een investering, maar werkgevers krijgen er veel voor terug:
- Verbinding met de kennis van HAN - Bedrijven en organisaties 'leren mee met de deeltijdstudent'. Studenten nemen aandachtspunten en probleemgebieden mee naar de opleiding. Dit zijn prachtige projecten die direct vruchten afwerpen in de praktijk.
- Gemotiveerde mensen – Starten met een deeltijdstudie is een bewuste keuze. Mensen die hiervoor kiezen zijn vaak zeer gemotiveerd en bereid om een stap extra te zetten.
- Ontwikkeling huidig personeel – Deeltijdstudenten brengen actuele kennis mee naar bedrijven en organisaties. Dit zet veel in beweging: huidig personeel gaat mee in deze ontwikkeling (spillover effect).
- Deeltijdstudenten zijn aanpakkers – Onze studenten steken hun energie in praktische opdrachten, niet in het schrijven dan ingewikkelde rapporten. Studeren aan de HAN gaat hand in hand met leren in de praktijk.
- Financieel aantrekkelijk – Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar. Er zijn verschillende subsidieregelingen voor werkgevers. En de kosten van opleiding zijn snel terugverdiend omdat een HAN-student direct inzetbaar is.
- Goed werkgeverschap - Structureel investeren in medewerkers is een teken van goed werkgeverschap.
Voor jou als student pabo deeltijd
Dit is een beurs voor je collegegeld, studiematerialen en reiskosten. Daarnaast krijgt je werkgever een vast bedrag voor elk uur dat jij studieverlof hebt. Hieronder vind je de maximale bedragen. Let op: de vergoeding voor je collegegeld is nooit hoger dan het bedrag dat je moet betalen.
Collegegeld maximaal € 7.000,- per jaar Instellingscollegegeld maximaal € 7.000,- per jaar Studiemateriaal 10% van het collegegeld, maximaal € 350,- per jaar Reiskosten 10% van het collegegeld, maximaal € 350,- per jaar Studieverlof vast bedrag per uur (voor werkgever) Dit zijn de eisen
- Je hebt een onderwijsbevoegdheid of hbo-bachelor als leraar.
- Je werkt bij een onderwijsinstelling die wordt gefinancierd door de overheid.
- Je werkt bij een school in (Caribisch) Nederland (op het moment van je aanvraag of de 12 maanden daarvoor)
- Je geeft minimaal 20% van je werkweek les. Deze eis geldt niet voor intern begeleiders, zorgcoördinatoren, remedial teachers of ambulant begeleiders.
- Je hebt geen studiefinanciering, tegemoetkoming leraren, (nul)lening of studentenreisproduct.
- Je staat ingeschreven in het Lerarenregister, tenzij je op het HBO werkt of niet aan de registratieregels kunt voldoen
Ben je al bevoegd leraar? En wil je een 2e lerarenopleiding doen? Dan kun je de subsidie 2e Lerarenopleiding aanvragen. Je kunt maximaal € 6.000,- aan subsidie krijgen. Je kunt nooit meer subsidie krijgen dan je aan instellingscollegegeld moet betalen.
De tegemoetkoming leraren is een gift van de overheid voor maximaal 2 jaar van je studie wanneer je geen reguliere studiefinanciering meer kan krijgen, ook niet in de vorm van een lening of studentenreisproduct. De hoogte van de gift hangt af van je (gezamenlijke) inkomen. Er wordt gekeken naar het inkomen van 2 jaar geleden. Voor het studiejaar 2022-2023 kijken ze naar het inkomen van 2020. Je krijgt dan een maximale tegemoetkoming als jouw (gezamenlijke) inkomen niet hoger is dan € 38.075,-. Bij een hoger inkomen wordt de tegemoetkoming steeds lager.
Dit zijn de eisen
- Je hebt geen studiefinanciering, ook niet in de vorm van een lening.
- Je staat ingeschreven als student, zij-instromer of contractant.
- Je hebt een Nederlandse nationaliteit of je voldoet aan de eisen van DUO.
Al een diploma van een hbo-lerarenopleiding op zak? Dan kun je waarschijnlijk vrijstellingen krijgen. Er zijn verschillende korte studieprogramma's voor verwante hbo-opleidingen. Als je start met de deeltijd pabo kun je vrijstellingen aanvragen. De examencommissie beoordeelt of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Vraag een adviesgesprek aan als je meer wilt weten.
Heb je al een hbo- of wo-opleiding gedaan? Dan kan je de versnelde deeltijd pabo volgen en heb je sowieso vrijstelling voor je minor. Doe je de reguliere pabo deeltijd en heb je veel werk gedaan of cursussen gevolgd op hbo-niveau (hoger dan propedeuse)? Dan kun je misschien een vrijstelling krijgen voor je minor. Stel daarvoor een portfolio samen waarmee je je ervaring aantoont. Vraag voor meer informatie een adviesgesprek aan of ga in gesprek met je studiecoach.
Studeren onder bijzondere omstandigheden
Je omstandigheden hebben natuurlijk invloed op je studie. De HAN houdt daar graag rekening mee. Of je nu een functiebeperking hebt, dyslexie hebt of een topsportprogramma volgt. Je bent welkom. Heb je nu geen voorzieningen nodig, maar spelen er wel bijzondere omstandigheden? Laat het ons weten: misschien heb je later in je studie iets nodig. Laat het ons weten. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Investering deeltijd pabo
Nog niet eerder een bachelordiploma gehaald? Je betaalt het wettelijke collegegeld. Misschien betaal je voor het 1e jaar maar helft van dit bedrag: op dit moment geldt de halveringsregeling van de overheid. Studenten aan een lerarenopleiding profiteren ook in het 2e jaar van 50% korting. De korting geldt voor voltijd, deeltijd en duale studies.
Heb je al eerder een bachelor- of masterdiploma gehaald? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Er zijn enkele uitzonderingen. Je betaalt ook wettelijk collegegeld als je:
- voor de 1e keer een opleiding onderwijs of gezondheidszorg volgt;
- een 2e (nieuwe) bachelor- of master start vóór het afronden van je 1e bachelor- of master;
- een Associate degree hebt, maar nog geen Nederlandse bachelor of master hebt behaald.
Behalve een goede laptop heb je studieboeken nodig. We hebben de kosten waar je rekening mee moet houden voor je op een rijtje gezet:
1e jaar Studieboeken € 300 - € 400 De meeste aanvullende literatuur vind je online. Hierop word je gewezen bij de start van je studie.
Moet ik ook readers en syllabi bestellen? Naast boeken heb je voor sommige lessen ook readers en syllabi nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Readers en syllabi hoef je voor de start van het studiejaar nog niet te bestellen. Als de lessen begonnen zijn hoor je van je docenten welke readers of syllabi je nodig hebt. Hier lees je er meer over.Verder heb je een goede laptop nodig. Op de pagina over studiematerialen lees je waar een laptop aan moet voldoen.
Wil je gaan studeren en ben je jonger dan 56? Dan kun je een 'levenlanglerenkrediet' aanvragen voor je collegegeld. Dit is een lening met een wisselend rentepercentage. Momenteel is dit percentage 0%. Voor een deeltijdopleiding kun je 5 jaar krediet aanvragen. Je hebt 15 jaar de tijd om je lening af te lossen. Let op: vraag het krediet aan vóórdat je start met je opleiding!
Eisen voor een levenlanglerenkrediet
- Je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering.
- Je bent 30 of ouder, maar jonger dan 56 op het moment dat je krediet ingaat.
- Je collegegeld wordt niet volledig vergoed door een bedrijf, organisatie of persoon. Wordt je collegegeld gedeeltelijk betaald? Je kunt voor het levenlanglerenkrediet aanvragen voor het resterende deel.
- Je hebt een Nederlandse nationaliteit of je voldoet aan de eisen van DUO.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500
Zin om te starten?
Aanmelden voor een lerarenopleiding begint met een adviesgesprek. We bespreken dan jouw persoonlijke situatie en beantwoorden al je vragen. Daarna kun je je aanmelden voor de opleiding via Studielink.
