Bauke Koekkoek

Hoe komt dat een kleine groep mensen langdurig in de GGZ verzeild raakt? Hoe verklaren we dit? En welk alternatief kunnen we hiervoor bedenken? Dit is wat mij als lector bezighoudt.

man troost vrouw

Patiënten die moeilijk te diagnosticeren zijn. Veel complexe problemen hebben. En op een afwijkende manier om hulp vragen. Hulpverleners betitelen ze vaak als moeilijk. Ik wil meer weten over deze groep mensen. Wie zijn ze en wat voor problemen hebben ze? Waarom noemt men ze moeilijk en hoe komt het oordeel van de hulpverlener tot stand? Op basis van deze vragen heb ik een interventieprogramma ontwikkeld. Dit leert hulpverleners om deze patiënten te helpen.

Over Bauke

Bauke Koekkoek

LectoraatOnbegrepen Gedrag, Zorg en Samenleving

De focus van ons lectoraat? Dat is de wisselwerking tussen sociale factoren, sociale interventies en geestelijke gezondheid. We richten ons op de verbetering van geestelijke gezondheidszorg door hbo-professionals. En dan vooral voor mensen met langdurige en ernstige psychiatrische problematiek. 

man troost vrouw

Artikelen

Jubilaris Ruud Kroes

De Wet van Sinterklaas

Oud genoeg om te weten wie je bent. Jong genoeg om door te willen leren. Dat geldt zeker voor onze jubilarissen! Tijdens dit jubileumjaar, waarin de HAN 25 jaar bestaat, laten we ze aan het woord. Deze keer: Ruud Kroes, creatief vakdocent Sociaal Werk, over de Wet van Sinterklaas.

Er is geen omschrijving beschikbaar
HAN Redactie
302232 Een headerfoto van jubilaris Ruud Kroes. Geplaatst door Hanneke Bulten.
Studenten werken aan testfase robot Pepper

Proeftuin Robotica

Robot Pepper is de personal health coach van de toekomst. In de Proeftuin Robotica wordt aan de doorontwikkeling van Pepper gewerkt. Studenten Verpleegkunde van de HAN helpen met onderzoeksprojecten in de testfase.

HAN Redactie
236876 studenten aan het werk met robot
TERUGBLIK EDUCATIE COLLEGETOUR '20/ '21

Stine Jensen

Wat was het alwéér een geweldige editie van de HAN Educatie Collegetour ‘20/ ’21! Tijdens de laatste editie van dit studiejaar was filosoof, programmamaker en schrijfster Stine Jensen te gast.

HAN Redactie
284509 Educatie Collegetour Stine Jensen
Voorwoord en terugblik CvB

Samen sterk in samenwerken

Typeren we 2020 in nog geen 10 trefwoorden, dan zou dit zomaar het lijstje voor de HAN kunnen zijn: coronavirus; online leren; online werken; academies van start; studentenwelzijn. Toch reserveren wij graag de eerste plek op de lijst voor: samenwerken.

HAN Redactie
256934 College van Bestuur, Bridget Kievits, Rob Verhofstad, Yvonne de Haan
3e-jaarsstage Civiele Techniek

Diversiteit, gezond boerenverstand en de handen uit de mouwen.

Stijn zit in het 3e jaar van de verkorte opleiding Civiele Techniek. Hij loopt bij een ingenieursbureau zijn 3e-jaarsstage en werkt daar aan verschillende projecten. Het echte werk! Als teamlid en met veel eigen verantwoordelijkheid. Zijn stage past hem als een jas. Net als zijn opleiding.

HAN Redactie
296546 Civiele techniek, Stijn Wijers voor het pand van Civil Management, Greenhouse Advies en DagNL.
Finalist Docent van het Jaar

"Leerrendement gaat bij mij voor studenttevredenheid"

Lesgeven aan de HAN. Waarom doe je het, en wat geef je mee aan studenten? Karen Lips, finalist in de Docent van het Jaar-verkiezing, doet graag een boekje open. Tijd voor de laatste 10 vragen! Over lef voor diëtisten, Karens vele ‘yes!’-momentjes en wat ze nog in petto heeft voor de HAN.

HAN Redactie
291030 Een header voor bij een serie artikelen met Karen Kotten-Lips. Zij was finalist van de Docent van het Jaar-verkiezing. Geplaatst door Hanneke Bulten.
Voorloper in flexibiliteit

Glorieuze toekomst voor deeltijdonderwijs

Uitermate gemotiveerd om te beginnen aan een deeltijdstudie bij de HAN, dat was de 37-jarige Irma Rozenboom: “Op mijn 19e ging ik na mijn mbo-studie Social Pedagogisch Werk aan de slag in de gehandicaptenzorg. Nu wil ik vooruit, de overstap maken naar de reclassering."

HAN Redactie
Hangar
Voor havo 3/4 en mbo niveau 4

Technische Bedrijfskunde ontwikkelt spel 'Fietsfabriek' voor voortgezet onderwijs

Vanuit Technische Bedrijfskunde aan de HAN is het spel 'De Fietsfabriek' ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Het idee is om hiermee naar middelbare scholen in de regio van Arnhem te gaan. Voor wie is dit spel specifiek bedoeld?

HAN Redactie
298981 Technische Bedrijfskunde spel De Fietsfabriek Digital Shadow met Pieter Ravensbergen bij beeldscherm voor uitleg
Paola de Bruijn wint posterpresentatie

Kunst als poort voor gesprekken over ouder worden

Als ‘Alice in Spiegelland’ in een andere wereld stappen en de ervaringen meenemen naar de werkelijkheid. Dat doet kunst bij het zoeken naar antwoorden op levensvragen rondom ouder worden, vertelt docent-onderzoeker Paola de Bruijn. Met haar bevindingen won ze de posterpresentatie tijdens ECSWR 2021.

Marleen de Roo
230153 Centre for Creativity onderzoek Paola
Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Studeren naast je werk geeft energie

“Ik wilde me graag verder ontwikkelen, zodat ik ook de komende jaren energie krijg van het werk dat ik doe”, begint Mirjan Verweij (47), arboverpleegkundige bij ‎Pantein haar verhaal. Ze koos voor een post-hbo opleiding bij de HAN.

Marleen de Roo
251443 Docent geeft uitleg aan studenten verpleegkunde (posthbo)

Projecten

Sociaal Werk: de invloed van stress op het handelen in agressiesituaties

Sociaal werkers komen regelmatig tijdens hun werk in aanraking met agressie. Dit ongewenste gedrag kan zich uitten in scheldpartijen, intimidatie, bedreiging en zelfs lichamelijk geweld. Het is daarom niet zo vreemd dat (aspirant)sociaal werkers worden getraind in het leren omgaan met agressie.

234471 null

Zicht op (psychisch) kwetsbare burgers

Een valide beeld krijgen van de (psychisch) kwetsbare burger is het doel. Naast harde bestaande data, gebruiken we hiervoor ook andere kennisbronnen. Dit inzicht levert een bijdrage aan een landelijk beter aansluitend zorgaanbod en een algemeen beleid ten aanzien van (psychisch) kwetsbare burgers.

102307 een acteur speelt een psychiatrisch patient in een rollenspel met een verpleegkundige

De WijkGGZ: op zoek naar werkzame factoren

In Nijmegen Dukenburg en in Tiel zijn sinds 2019 twee pilotteams WijkGGZ actief. Deze teams ondersteunen mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving onderzoekt de werkzame factoren van de WijkGGZ.

57921 Stockbeeld interessegebied gezondheid

Methodisch Samen Werken (MSW)

In het doorlopende project Methodisch Samen Werken (MSW) proberen we steeds dichter bij de essentie van gelijkwaardig samenwerken te komen en dit zo concreet mogelijk overdraagbaar te maken.

32357 werken aan project, communicatie, docent, studenten, helpen, studeren, samenwerken, finance, economie

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties van mij vanuit het lectoraat. Bekijk een overzicht van de publicaties.

Studenten studeren in studiecentrum en maakt notitie, van bovenaf

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Wat speelt er bij dit lectoraat en de andere lectoraten van HAN SOCIAAL van de Academie Mens en Maatschappij? De nieuwsbrief wordt 3 maal per jaar verzonden en geeft je bronnen voor sociale inspiratie.

student leest document