‘Je bent als hulpverlener je eigen instrument’ | Interview door Movisie

In een hulpverleningsrelatie is sprake van machtsongelijkheid tussen de hulpverlener en de cliënt. Niet iedere hulpverlener is zich daarvan bewust. Jessy Berkvens en Bertine Rosink coachen en begeleiden professionals meer en diepgaander te reflecteren op die samenwerking en interactie.

281057 Logo van movisie

Aan het begin van het interview passeert Johan Cruyff de revue. Jessy Berkvens vertelt dat ze onlangs naar de musical is geweest over diens leven. ‘Daarin zegt hij: “Het is zo moeilijk om dingen makkelijk te maken”. Toen dacht ik: dat is precies wat wij ook proberen.’

Jessy en Bertine werken als koppel veel samen. Die samenwerking had vroeger een andere dimensie, want ooit was Jessy de hulpverlener van Bertine. Bertine belandde zo’n 25 jaar geleden in de psychiatrie. (‘En daar heb ik veel machtsongelijkheid ervaren tussen cliënt en hulpverlener’). De cliëntervaring van Bertine en de hulpverlenerservaring van Jessy zijn een belangrijke basis in hun samenwerking.

Lees hier het interview door Movisie met Jessy Berkvens en Bertine Rosink.

Jessy Berkvens

268608 Onderzoek Jessy Berkvens

Bertine Rosink

367523 Portretfoto Bertine Rosink