6a62d196-0ce7-11ee-bb39-02565807075b werken aan project, communicatie, docent, studenten, helpen, studeren, samenwerken, finance, economie

In het doorlopende project Methodisch Samen Werken (MSW) proberen we steeds dichter bij de essentie van gelijkwaardig samenwerken te komen en dit zo concreet mogelijk overdraagbaar te maken.

Met MSW hebben we een gespreksmodel ontwikkeld om de complexiteit van samenwerken zo simpel en helder mogelijk uiteen te zetten met hulp van praktische bouwstenen, vanuit een reflectieve houding van ‘niet weten’. MSW is een doorontwikkeling van Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding (ISPB), een model voor samenwerking dat eerder is ontwikkeld vanuit het lectoraat.

Snelle info

Status

Doorlopend

Projectleider

Jessy Berkvens

Aanleiding van het project

De mate van samenwerking tussen hulpverlener en cliënt is een belangrijke voorspeller van het slagen van hulp. Het zijn niet alleen de (therapeutische) interventies die het verschil maken, want inzet van dezelfde interventies door verschillende hulpverleners leidt vaak tot verschillende resultaten.

Naast een stevig vertrouwen in de verandermogelijkheden van de cliënt zit veel in ‘de klik’: een vrij ongrijpbaar fenomeen van elkaar aanvoelen en begrijpen. Een goede balans vinden tussen methodisch werken en een focus op de relatie is voor veel hulpverleners nog niet zo makkelijk. Regelmatig en door vele betrokkenen – waaronder de hulpverlener zelf – wordt ten onrechte gedacht dat dit heel goed gaat.

Doel

  • (Gedachtegoed van) het ontwikkelde gespreksmodel integreren in het HBO onderwijs
  • MSW inhoudelijk verder ontwikkelen richting context-gevoelige interactie

Uitvoering

Doorlopende activiteiten in het onderwijs, uiteenlopend van gastlessen tot pilots in minoren en masterclasses. MSW leertrajecten uitvoeren in het werkveld en doorontwikkeling van het gespreksmodel door actie-onderzoek tijdens het uitvoeren van MSW activiteiten.

Resultaten

Contact over dit project?

Jessy Berkvens

  • jessy.berkvens@han.nl
  • Nieuws en artikelen van het lectoraat

    Bauke Koekkoek benoemd tot lector Politieacademie

    Beter omgaan met onbegrepen gedrag door politie

    “Het vraagstuk rond verward en onbegrepen gedrag is complex en dat blijft het ook”, vertelt Lector Bauke Koekkoek tijdens zijn inauguratie als lector Onbegrepen Gedrag en Samenleving aan de Politieacademie.

    Marleen de Roo
    09 november 2023
    bb362b72-7ef9-11ee-83fe-5f093e3efcc7 Een foto van de lectorale rede van Bauke Koekkoek bij de Politieacademie.
    Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving

    Lectorale redes Bauke Koekkoek en Teun Meurs

    Op dinsdag 31 oktober spreken zowel Bauke Koekkoek als Teun Meurs hun lectorale redes uit. Bauke Koekkoek is lector Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving aan de HAN in samenwerking met de Politieacademie. De 2 lectoren werken samen in het Kenniscentrum Lokaal Politiewerk.

    HAN Redactie
    04 oktober 2023
    989c46f6-0cf0-11ee-a5f9-02565807075b Portretfoto van lector Bauke Koekkoek uit 2019 van het lectoraat Onbegrepen Gedrag, Zorg en Samenleving
    Interview over leergemeenschap

    “We willen allemaal het beste voor de client”

    Dat verbindt de deelnemers van de Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag. Hoe werkten professionals samen in de leergemeenschap? Met als doel om gedreven professionals aan elkaar te verbinden, en samen tot inzichten te komen over hoe kennis en vaardigheid te versterken.

    Filip Wilmsen
    19 juni 2023
    28692 student luistert in les
    HAN-lector in Tweede Kamer

    Psychische problematiek: lector Bauke Koekkoek pleit in Tweede Kamer voor gedegen analyse

    De enorme stijging van het aantal mensen met een psychische stoornis. Zo heette het rondetafelgesprek van VWS in de Tweede Kamer. Lector Bauke Koekkoek was uitgenodigd: “De stijging zegt niets over de oorzaak van de problematiek. Het is belangrijk dat er een gedegen analyse wordt gedaan.”

    Marleen de Roo
    16 maart 2023
    507814 Fotografie van microfoon Tweede Kamer ter illustratie.
    'Helpen is moeilijk' - Boek HAN-lector

    Unieke inkijk in de gelaagde zorg

    Wat speelt er in de zorg? Aannames zijn te vaak leidend. Bijvoorbeeld: de zorgtechneut kan toveren en lapt je zo weer op. Het boek van HAN-lector Bauke Koekkoek Helpen is moeilijk geeft je een unieke inkijk. Persoonlijke columns & essays over hoe we ‘helpen’ in Nederland hebben geregeld.

    Filip Wilmsen
    09 november 2022
    469424 Onbegrepen-gedrag-zorg-en-samenleving_Cover-Helpen-is-moeilijk-boek-Bauke-Koekkoek_2022
    Interview Jessy Berkvens en Bertine Rosink

    ‘Je bent als hulpverlener je eigen instrument’ | Interview door Movisie

    In een hulpverleningsrelatie is sprake van machtsongelijkheid tussen de hulpverlener en de cliënt. Niet iedere hulpverlener is zich daarvan bewust. Jessy Berkvens en Bertine Rosink coachen en begeleiden professionals meer en diepgaander te reflecteren op die samenwerking en interactie.

    HAN Redactie
    02 november 2022
    4820ea96-0cf1-11ee-a357-02565807075b Logo van movisie
    Publicatie

    Nieuw politiehandboek voor onbegrepen gedrag: “Inlevingsvermogen is cruciaal”

    Ben je handhaver of hulpverlener? Dat is een grote vraag voor politieagenten als zij te maken krijgen met mensen die verward gedrag vertonen. Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving bij de HAN en lector bij de Politieacademie én crisisdienstverpleegkundige, schreef een nieuw handboek voor de politie. “Ik hoop dat agenten en mensen uit het sociaal domein elkaar steeds beter vinden, ondanks dat ze verschillende talen spreken.”

    HAN Redactie
    30 juni 2022
    237743 man troost vrouw
    Verslag studiemiddag

    Op zoek naar meer gelijkheid in de psychische zorg

    Iedereen kijkt anders naar dezelfde kwestie. De één vindt het probleem overdreven, een ander ‘te gek voor woorden’ en een 3e zoekt een logische verklaring. Tijdens deze studiemiddag zoeken deelnemers een antwoord op de vraag: is er gelijk in de psychische zorg?

    Marleen de Roo
    20 mei 2022
    406768 Sfeerbeeld studiemiddag gelijk in de psychische zorg, sfeerbeeld groenewoudseweg
    Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag

    Wil jij werken aan structurele oplossingen?

    ‘Ingewikkelde’ situaties in wijken en buurten zorgen voor veel frustratie en onbegrip. Structurele oplossingen blijken er niet te zijn. Daar kan jij verandering in brengen. Meld je aan voor de Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag. Start in september 2022, duur 6 maanden.

    HAN Redactie
    10 februari 2022
    254100 netwerk, mensen, verbinden, zwart wit
    Promotie-onderzoek

    Sociaal werkers gaan stress tijdens agressiesituaties te lijf

    Sociaal werkers krijgen regelmatig te maken met zowel fysieke als verbale agressiesituaties in hun werk. Logisch dus dat ze hierop getraind worden. Maar wat blijft er van die aangeleerde vaardigheden over, als je in een dreigende situatie onder hoogspanning staat?

    HAN Redactie
    18 januari 2022
    367063 Vrouw maakt ruzie met andere vrouw