6a62d196-0ce7-11ee-bb39-02565807075b werken aan project, communicatie, docent, studenten, helpen, studeren, samenwerken, finance, economie

In het doorlopende project Methodisch Samen Werken (MSW) proberen we steeds dichter bij de essentie van gelijkwaardig samenwerken te komen en dit zo concreet mogelijk overdraagbaar te maken.

Met MSW hebben we een gespreksmodel ontwikkeld om de complexiteit van samenwerken zo simpel en helder mogelijk uiteen te zetten met hulp van praktische bouwstenen, vanuit een reflectieve houding van ‘niet weten’. MSW is een doorontwikkeling van Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding (ISPB), een model voor samenwerking dat eerder is ontwikkeld vanuit het lectoraat.

Snelle info

Status

Doorlopend

Projectleider

Jessy Berkvens

Aanleiding van het project

De mate van samenwerking tussen hulpverlener en cliënt is een belangrijke voorspeller van het slagen van hulp. Het zijn niet alleen de (therapeutische) interventies die het verschil maken, want inzet van dezelfde interventies door verschillende hulpverleners leidt vaak tot verschillende resultaten.

Naast een stevig vertrouwen in de verandermogelijkheden van de cliënt zit veel in ‘de klik’: een vrij ongrijpbaar fenomeen van elkaar aanvoelen en begrijpen. Een goede balans vinden tussen methodisch werken en een focus op de relatie is voor veel hulpverleners nog niet zo makkelijk. Regelmatig en door vele betrokkenen – waaronder de hulpverlener zelf – wordt ten onrechte gedacht dat dit heel goed gaat.

Doel

 • (Gedachtegoed van) het ontwikkelde gespreksmodel integreren in het HBO onderwijs
 • MSW inhoudelijk verder ontwikkelen richting context-gevoelige interactie

Uitvoering

Doorlopende activiteiten in het onderwijs, uiteenlopend van gastlessen tot pilots in minoren en masterclasses. MSW leertrajecten uitvoeren in het werkveld en doorontwikkeling van het gespreksmodel door actie-onderzoek tijdens het uitvoeren van MSW activiteiten.

Resultaten

Contact over dit project?

Jessy Berkvens

 • jessy.berkvens@han.nl
 • Nieuws en artikelen van het lectoraat

  Interview over leergemeenschap

  “We willen allemaal het beste voor de client”

  Dat verbindt de deelnemers van de Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag. Hoe werkten professionals samen in de leergemeenschap? Met als doel om gedreven professionals aan elkaar te verbinden, en samen tot inzichten te komen over hoe kennis en vaardigheid te versterken.

  Filip Wilmsen
  19 juni 2023
  28692 student luistert in les
  HAN-lector in Tweede Kamer

  Psychische problematiek: lector Bauke Koekkoek pleit in Tweede Kamer voor gedegen analyse

  De enorme stijging van het aantal mensen met een psychische stoornis. Zo heette het rondetafelgesprek van VWS in de Tweede Kamer. Lector Bauke Koekkoek was uitgenodigd: “De stijging zegt niets over de oorzaak van de problematiek. Het is belangrijk dat er een gedegen analyse wordt gedaan.”

  Marleen de Roo
  16 maart 2023
  507814 Fotografie van microfoon Tweede Kamer ter illustratie.
  'Helpen is moeilijk' - Boek HAN-lector

  Unieke inkijk in de gelaagde zorg

  Wat speelt er in de zorg? Aannames zijn te vaak leidend. Bijvoorbeeld: de zorgtechneut kan toveren en lapt je zo weer op. Het boek van HAN-lector Bauke Koekkoek Helpen is moeilijk geeft je een unieke inkijk. Persoonlijke columns & essays over hoe we ‘helpen’ in Nederland hebben geregeld.

  Filip Wilmsen
  09 november 2022
  469424 Onbegrepen-gedrag-zorg-en-samenleving_Cover-Helpen-is-moeilijk-boek-Bauke-Koekkoek_2022
  Interview Jessy Berkvens en Bertine Rosink

  ‘Je bent als hulpverlener je eigen instrument’ | Interview door Movisie

  In een hulpverleningsrelatie is sprake van machtsongelijkheid tussen de hulpverlener en de cliënt. Niet iedere hulpverlener is zich daarvan bewust. Jessy Berkvens en Bertine Rosink coachen en begeleiden professionals meer en diepgaander te reflecteren op die samenwerking en interactie.

  HAN Redactie
  02 november 2022
  281057 Logo van movisie
  Mensen met verward gedrag

  Onderzoekers spreken op congres

  Op woensdag 14 september spreken Jessy Berkvens en Thijs Beckers van het lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Welzijn op het Congres Mensen met Verward Gedrag in Ede.

  HAN Redactie
  16 augustus 2022
  102256 verpleegkundige op afdeling geriatrie troost oudere man
  Publicatie

  Nieuw politiehandboek voor onbegrepen gedrag: “Inlevingsvermogen is cruciaal”

  Ben je handhaver of hulpverlener? Dat is een grote vraag voor politieagenten als zij te maken krijgen met mensen die verward gedrag vertonen. Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving bij de HAN en lector bij de Politieacademie én crisisdienstverpleegkundige, schreef een nieuw handboek voor de politie. “Ik hoop dat agenten en mensen uit het sociaal domein elkaar steeds beter vinden, ondanks dat ze verschillende talen spreken.”

  HAN Redactie
  30 juni 2022
  237743 man troost vrouw
  Verslag studiemiddag

  Op zoek naar meer gelijkheid in de psychische zorg

  Iedereen kijkt anders naar dezelfde kwestie. De één vindt het probleem overdreven, een ander ‘te gek voor woorden’ en een 3e zoekt een logische verklaring. Tijdens deze studiemiddag zoeken deelnemers een antwoord op de vraag: is er gelijk in de psychische zorg?

  Marleen de Roo
  20 mei 2022
  406768 Sfeerbeeld studiemiddag gelijk in de psychische zorg, sfeerbeeld groenewoudseweg
  Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag

  Wil jij werken aan structurele oplossingen?

  ‘Ingewikkelde’ situaties in wijken en buurten zorgen voor veel frustratie en onbegrip. Structurele oplossingen blijken er niet te zijn. Daar kan jij verandering in brengen. Meld je aan voor de Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag. Start in september 2022, duur 6 maanden.

  HAN Redactie
  10 februari 2022
  254100 netwerk, mensen, verbinden, zwart wit
  Promotie-onderzoek

  Sociaal werkers gaan stress tijdens agressiesituaties te lijf

  Sociaal werkers krijgen regelmatig te maken met zowel fysieke als verbale agressiesituaties in hun werk. Logisch dus dat ze hierop getraind worden. Maar wat blijft er van die aangeleerde vaardigheden over, als je in een dreigende situatie onder hoogspanning staat?

  HAN Redactie
  18 januari 2022
  367063 Vrouw maakt ruzie met andere vrouw
  Lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving (OZS)

  Lector Bauke Koekkoek wint Publicatieprijs 2021 van SMV

  De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) kent haar Publicatieprijs 2021 toe aan Bauke Koekkoek, verbonden aan de Politieacademie en de HAN, voor zijn publicatie 'De kwestie van verwarde personen. Naar een andere benadering van onbegrepen gedrag'.

  HAN Redactie
  02 december 2021
  102307 een acteur speelt een psychiatrisch patient in een rollenspel met een verpleegkundige