32357 werken aan project, communicatie, docent, studenten, helpen, studeren, samenwerken, finance, economie

In het doorlopende project Methodisch Samen Werken (MSW) proberen we steeds dichter bij de essentie van gelijkwaardig samenwerken te komen en dit zo concreet mogelijk overdraagbaar te maken.

Met MSW hebben we een gespreksmodel ontwikkeld om de complexiteit van samenwerken zo simpel en helder mogelijk uiteen te zetten met hulp van praktische bouwstenen, vanuit een reflectieve houding van ‘niet weten’. MSW is een doorontwikkeling van Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding (ISPB), een model voor samenwerking dat eerder is ontwikkeld vanuit het lectoraat.

Snelle info

Status

Doorlopend

Projectleider

Jessy Berkvens

Aanleiding van het project

De mate van samenwerking tussen hulpverlener en cliënt is een belangrijke voorspeller van het slagen van hulp. Het zijn niet alleen de (therapeutische) interventies die het verschil maken, want inzet van dezelfde interventies door verschillende hulpverleners leidt vaak tot verschillende resultaten.

Naast een stevig vertrouwen in de verandermogelijkheden van de cliënt zit veel in ‘de klik’: een vrij ongrijpbaar fenomeen van elkaar aanvoelen en begrijpen. Een goede balans vinden tussen methodisch werken en een focus op de relatie is voor veel hulpverleners nog niet zo makkelijk. Regelmatig en door vele betrokkenen – waaronder de hulpverlener zelf – wordt ten onrechte gedacht dat dit heel goed gaat.

Doel

 • (Gedachtegoed van) het ontwikkelde gespreksmodel integreren in het HBO onderwijs
 • MSW inhoudelijk verder ontwikkelen richting context-gevoelige interactie

Uitvoering

Doorlopende activiteiten in het onderwijs, uiteenlopend van gastlessen tot pilots in minoren en masterclasses. MSW leertrajecten uitvoeren in het werkveld en doorontwikkeling van het gespreksmodel door actie-onderzoek tijdens het uitvoeren van MSW activiteiten.

Resultaten

Contact over dit project?

Jessy Berkvens

 • jessy.berkvens@han.nl
 • Nieuws en artikelen van het lectoraat

  Mensen met verward gedrag

  Onderzoekers spreken op congres

  Op woensdag 14 september spreken Jessy Berkvens en Thijs Beckers van het lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Welzijn op het Congres Mensen met Verward Gedrag in Ede.

  HAN Redactie
  16 augustus 2022
  102256 verpleegkundige op afdeling geriatrie troost oudere man
  Publicatie

  Nieuw politiehandboek voor onbegrepen gedrag: “Inlevingsvermogen is cruciaal”

  Ben je handhaver of hulpverlener? Dat is een grote vraag voor politieagenten als zij te maken krijgen met mensen die verward gedrag vertonen. Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving bij de HAN en lector bij de Politieacademie én crisisdienstverpleegkundige, schreef een nieuw handboek voor de politie. “Ik hoop dat agenten en mensen uit het sociaal domein elkaar steeds beter vinden, ondanks dat ze verschillende talen spreken.”

  HAN Redactie
  30 juni 2022
  237743 man troost vrouw
  Verslag studiemiddag

  Op zoek naar meer gelijkheid in de psychische zorg

  Iedereen kijkt anders naar dezelfde kwestie. De één vindt het probleem overdreven, een ander ‘te gek voor woorden’ en een 3e zoekt een logische verklaring. Tijdens deze studiemiddag zoeken deelnemers een antwoord op de vraag: is er gelijk in de psychische zorg?

  Marleen de Roo
  20 mei 2022
  406768 Sfeerbeeld studiemiddag gelijk in de psychische zorg, sfeerbeeld groenewoudseweg
  Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag

  Wil jij werken aan structurele oplossingen?

  ‘Ingewikkelde’ situaties in wijken en buurten zorgen voor veel frustratie en onbegrip. Structurele oplossingen blijken er niet te zijn. Daar kan jij verandering in brengen. Meld je aan voor de Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag. Start in september 2022, duur 6 maanden.

  HAN Redactie
  10 februari 2022
  254100 netwerk, mensen, verbinden, zwart wit
  Promotie-onderzoek

  Sociaal werkers gaan stress tijdens agressiesituaties te lijf

  Sociaal werkers krijgen regelmatig te maken met zowel fysieke als verbale agressiesituaties in hun werk. Logisch dus dat ze hierop getraind worden. Maar wat blijft er van die aangeleerde vaardigheden over, als je in een dreigende situatie onder hoogspanning staat?

  HAN Redactie
  18 januari 2022
  367063 Vrouw maakt ruzie met andere vrouw
  Lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving (OZS)

  Lector Bauke Koekkoek wint Publicatieprijs 2021 van SMV

  De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) kent haar Publicatieprijs 2021 toe aan Bauke Koekkoek, verbonden aan de Politieacademie en de HAN, voor zijn publicatie 'De kwestie van verwarde personen. Naar een andere benadering van onbegrepen gedrag'.

  HAN Redactie
  02 december 2021
  102307 een acteur speelt een psychiatrisch patient in een rollenspel met een verpleegkundige
  Lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving (OZS)

  Niek Maassen ontvangt HAN-promotiebeurs voor onderzoek naar invloed van stress op handelen van sociaal werkers in agressiesituaties

  Niek Maassen is docent aan de opleiding Social Work en tevens docent-onderzoeker bij het lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving. Onlangs ontving hij de HAN promotiebeurs voor zijn nieuwe onderzoek naar de invloed van stress op het handelen van sociaal werkers in agressiesituaties.

  Filip Wilmsen
  01 april 2021
  234471 null
  Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving

  Lector Bauke Koekkoek bij de Correspondent: "De ‘samen-redzaamheid’ staat onder druk"

  De ‘samen-redzaamheid’ staat onder druk, ziet crisisdienstverpleegkundige en onderzoeker Bauke Koekkoek. In plaats van bij de buurvrouw of goede vriend op de bank, komen mensen met een probleem steeds vaker bij een specialist terecht. Maar de kunst is juist om het klein te houden.

  HAN Redactie
  15 februari 2021
  man troost vrouw
  OZS

  Health-leergemeenschap Ervaringskennis van start gegaan

  ‘Zet eens een andere bril op’. Kortgezegd is dat de boodschap van de nieuwe Health-leergemeenschap Ervaringskennis. De leergemeenschap is opgericht met als doel de ervaringskennis van klanten en cliënten standaard mee te nemen in onderzoek en onderwijs bij de HAN. “De ervaringen van eindgebruikers zijn een onmisbare kennisbron voor iedereen die als professional verschil wil maken.”

  HAN Redactie
  02 november 2020
  Woord 'Experience'

  Lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving (OZS) komt in corona-actie

  Jessy Berkvens (projectleider Methodisch samenwerken bij het Lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving):

  HAN Redactie
  06 april 2020
  man troost vrouw