Project Methodisch Samen Werken (MSW)

In het doorlopende project Methodisch Samen Werken (MSW) proberen we steeds dichter bij de essentie van gelijkwaardig samenwerken te komen en dit zo concreet mogelijk overdraagbaar te maken.
Met MSW hebben we een gespreksmodel ontwikkeld om de complexiteit van samenwerken zo simpel en helder mogelijk uiteen te zetten met hulp van praktische bouwstenen, vanuit een reflectieve houding van ‘niet weten’. MSW is een doorontwikkeling van Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding (ISPB), een model voor samenwerking dat eerder is ontwikkeld vanuit het lectoraat.
Aanleiding van het project
De mate van samenwerking tussen hulpverlener en cliënt is een belangrijke voorspeller van het slagen van hulp. Het zijn niet alleen de (therapeutische) interventies die het verschil maken, want inzet van dezelfde interventies door verschillende hulpverleners leidt vaak tot verschillende resultaten.
Naast een stevig vertrouwen in de verandermogelijkheden van de cliënt zit veel in ‘de klik’: een vrij ongrijpbaar fenomeen van elkaar aanvoelen en begrijpen. Een goede balans vinden tussen methodisch werken en een focus op de relatie is voor veel hulpverleners nog niet zo makkelijk. Regelmatig en door vele betrokkenen – waaronder de hulpverlener zelf – wordt ten onrechte gedacht dat dit heel goed gaat.
Doel
- (Gedachtegoed van) het ontwikkelde gespreksmodel integreren in het HBO onderwijs
- MSW inhoudelijk verder ontwikkelen richting context-gevoelige interactie
Uitvoering
Doorlopende activiteiten in het onderwijs, uiteenlopend van gastlessen tot pilots in minoren en masterclasses. MSW leertrajecten uitvoeren in het werkveld en doorontwikkeling van het gespreksmodel door actie-onderzoek tijdens het uitvoeren van MSW activiteiten.
Resultaten
- Een artikelenbundel genaamd ‘Op zoek naar een match; methodisch werken aan verbinding bij mensen met een psychische problematiek’. Deze artikelenbundel is geschreven voor de hulpverlener die samenwerkt met mensen met psychische problematiek. Hoofdstuk 2 in deze artikelenbundel is een uitwerking van het gespreksmodel MSW.
- Een implementatiewijzer MSW waarin alle implementatievoorwaarden zijn opgenomen die nodig zijn om werken met MSW optimaal te implementeren in teams/organisaties.
- Een artikel genaamd ‘Methodisch Samen Werken; praktijkervaringen met een methode voor doelgericht én relatiegericht samenwerken tussen hulpverlener en cliënt bij psychische problematiek’.
- Een artikel genaamd 'Onderzoeken: veel zoeken en weinig weten'.
Nieuws en artikelen van het lectoraat
“We willen allemaal het beste voor de client”
Dat verbindt de deelnemers van de Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag. Hoe werkten professionals samen in de leergemeenschap? Met als doel om gedreven professionals aan elkaar te verbinden, en samen tot inzichten te komen over hoe kennis en vaardigheid te versterken.
Psychische problematiek: lector Bauke Koekkoek pleit in Tweede Kamer voor gedegen analyse
De enorme stijging van het aantal mensen met een psychische stoornis. Zo heette het rondetafelgesprek van VWS in de Tweede Kamer. Lector Bauke Koekkoek was uitgenodigd: “De stijging zegt niets over de oorzaak van de problematiek. Het is belangrijk dat er een gedegen analyse wordt gedaan.”

Unieke inkijk in de gelaagde zorg
Wat speelt er in de zorg? Aannames zijn te vaak leidend. Bijvoorbeeld: de zorgtechneut kan toveren en lapt je zo weer op. Het boek van HAN-lector Bauke Koekkoek Helpen is moeilijk geeft je een unieke inkijk. Persoonlijke columns & essays over hoe we ‘helpen’ in Nederland hebben geregeld.

‘Je bent als hulpverlener je eigen instrument’ | Interview door Movisie
In een hulpverleningsrelatie is sprake van machtsongelijkheid tussen de hulpverlener en de cliënt. Niet iedere hulpverlener is zich daarvan bewust. Jessy Berkvens en Bertine Rosink coachen en begeleiden professionals meer en diepgaander te reflecteren op die samenwerking en interactie.

Onderzoekers spreken op congres
Op woensdag 14 september spreken Jessy Berkvens en Thijs Beckers van het lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Welzijn op het Congres Mensen met Verward Gedrag in Ede.

Nieuw politiehandboek voor onbegrepen gedrag: “Inlevingsvermogen is cruciaal”
Ben je handhaver of hulpverlener? Dat is een grote vraag voor politieagenten als zij te maken krijgen met mensen die verward gedrag vertonen. Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving bij de HAN en lector bij de Politieacademie én crisisdienstverpleegkundige, schreef een nieuw handboek voor de politie. “Ik hoop dat agenten en mensen uit het sociaal domein elkaar steeds beter vinden, ondanks dat ze verschillende talen spreken.”

Op zoek naar meer gelijkheid in de psychische zorg
Iedereen kijkt anders naar dezelfde kwestie. De één vindt het probleem overdreven, een ander ‘te gek voor woorden’ en een 3e zoekt een logische verklaring. Tijdens deze studiemiddag zoeken deelnemers een antwoord op de vraag: is er gelijk in de psychische zorg?

Wil jij werken aan structurele oplossingen?
‘Ingewikkelde’ situaties in wijken en buurten zorgen voor veel frustratie en onbegrip. Structurele oplossingen blijken er niet te zijn. Daar kan jij verandering in brengen. Meld je aan voor de Leergemeenschap Onbegrepen Gedrag. Start in september 2022, duur 6 maanden.

Sociaal werkers gaan stress tijdens agressiesituaties te lijf
Sociaal werkers krijgen regelmatig te maken met zowel fysieke als verbale agressiesituaties in hun werk. Logisch dus dat ze hierop getraind worden. Maar wat blijft er van die aangeleerde vaardigheden over, als je in een dreigende situatie onder hoogspanning staat?

Lector Bauke Koekkoek wint Publicatieprijs 2021 van SMV
De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) kent haar Publicatieprijs 2021 toe aan Bauke Koekkoek, verbonden aan de Politieacademie en de HAN, voor zijn publicatie 'De kwestie van verwarde personen. Naar een andere benadering van onbegrepen gedrag'.
