307654 Connectr Innovatielab wordt gebouwd, het startsein is gegeven (NH)

Op 1 februari was het zover: de intrek van de HAN in Connectr Energy Innovation, waar samen gaat worden gewerkt aan de energietransitie. Een historisch moment voor de HAN, want Connectr is al een paar jaar in opbouw. HAN'er Erik Folgering vertelt over de visie op HAN@Connectr voor de komende jaren.

Natuurlijk is er sprake van enige spanning bij Erik, die als manager Innovatie in leren en ontwikkelen nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van Connect. De HAN is namelijk mede-initiatiefnemer van Connectr op het Industriepark Kleefse Waard, waar de al gevestigde hybride leeromgevingen (MIC, Powerlab en H2Lab) zitten, en waar het Biobased Lab en de master Circulaire Economie per februari in het Innovation lab op IPKW ook hun intrek nemen. “Dan gaan we echt samen optrekken, en dat is best uitdagend”, vindt Erik.

Andere vorm van onderwijs

Waarom uitdagend? “Het is nogal een sprong die we maken. We gaan op een andere plek dan de hogeschoolcampus onderwijs verzorgen. Bij zo’n nieuwe omgeving hoort ook een nieuwe vorm van onderwijs, zoals challenge based learning. Die vorm is responsief en transformatief, zodat veel beter ingespeeld kan worden op ontwikkelingen in de regio. En niet alleen met onderwijs: de HAN heeft sterke lectoraten die praktijkgericht onderzoek van energietransitie tot onderwijsontwikkeling doen – dat komt in Connectr allemaal samen.”

Grote kennisinstelling voor grote uitdaging

Een van de sleutels tot het succes van Connectr is dat allerlei partijen dicht bij elkaar zitten. “Om maatschappelijke uitdagingen rondom de energietransitie echt goed aan te pakken, is het essentieel dat je die samen aanvliegt. Dus met ondernemingen, overheid en maatschappij. En ook onderling: onze grote hogeschool is heel sterk in onderwijs en onderzoek dat we bieden. Dat doen we nu nog veel naast elkaar. In Connectr kan het fysiek mét elkaar. We kunnen zo gebruikmaken van de kracht van de grote kennisinstelling die de HAN is én van de innovatieve regio waarin we zitten, om de energietransitie samen te versnellen.”

Niet toevallig bij koffieautomaat

Het streven is dat alle opleidingen in het domein van Sustainable Energy & Environment (SEE) van die grote kennisinstelling met elkaar samenwerken binnen Connectr. “Studenten, onderzoekers en docenten van verschillende opleidingen uit verschillende onderdelen van de HAN-organisatie zullen dicht bij elkaar zitten en elkaar ontmoeten bij de koffieautomaat. Dat kun je natuurlijk aan het toeval overlaten, maar ik wil dat actief stimuleren in onze onderwijs- en onderzoeksprogrammering. Hoe kun je écht samen impact maken?”

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
Erik Folgering

Krachten bundelen

‘Samen’ is een sleutelwoord. De energietransitie is een uitdaging die individuele disciplines ontstijgt: technologische innovaties alleen zijn niet de oplossing. Je moet ook kijken naar sociale systemen en economische aspecten. “Je moet het integraal aanpakken om tot een goede ‘behandeling’ te komen. Dat is moeilijk, want binnen Connectr heb je weliswaar hetzelfde hoger liggende doel, ook zijn er allemaal verschillende drijfveren. Die krachten goed bundelen in de regio is een uitdaging, maar daar is Connectr ook voor bedoeld.”

Professionals aarzelen soms om terug de schoolbanken in te gaan; je doorontwikkelen in de Connectr-omgeving houdt je in verbinding met de praktijk.

Soms ontwrichtend, maar altijd met een plan

Hoe gaat dat in Connectr dan precies gebeuren? “Door gewoon aan de slag te gaan met elkaar. De urgentie voor het aanpakken van de klimaatcrisis is hoog. We moeten nieuwe manieren vinden in hoe we die slim samen kunnen behandelen. Dat mag - en moet - soms ontwrichtend, maar wel altijd met een plan. We zijn in de regio sterk in laadinfrastructuur, goed met het waterstofcluster op het IPKW en hebben veel kennis en ervaring in het ontwikkelen van Smart Energy Hubs; daar zijn we onderscheidend in.”

Strategische doelen

Erik is een van de architecten van de visie op HAN@Connectr. Hoe kom je precies tot zo’n visie? “We werken met een aantal strategische doelen, zoals het HAN Koersbeeld, het Connectr businessplan, een opgave in Leven Lang Ontwikkelen, de ontwikkeling van responsief onderwijs en verbinding met de regio van ons praktijkgerichte onderzoek. In het koersbeeld van de HAN wordt onder meer gesproken over het samen aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Met Connectr hebben we een prachtige kans om dat te realiseren.”

In het koersbeeld van de HAN staat dat we samen maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Met HAN@Connectr hebben we een prachtige kans om dat te realiseren.

Geweten van Connectr

In de visie wordt gesproken over de HAN als het ‘geweten van Connectr’. Erik legt uit: “Als HAN hebben we in Connectr de mogelijkheid om bij te dragen aan versnelde opschaling en toepassing van technologische innovaties. De provincie ziet dat ook graag, en het is goed voor de bedrijvigheid. We hebben óók de mogelijkheid om de grote maatschappelijke uitdaging van de energietransitie in volle breedte te overzien met ons zwaartepunt Schoon - SEE. We kijken naar de transitie vanuit technisch, juridisch, economisch en sociaal perspectief. Dat is de kracht van een grote, praktijkgerichte kennisinstelling.”

Planetair perspectief

Een innovatieprogramma, een innovatielab, shared facilities, responsief onderwijs, elkaar ontmoeten, de inzet op leven lang ontwikkelen: Connectr ís nogal wat. Wat is vanuit de HAN de ideale visie op de toekomst? “Dat we flexibele, responsieve en transformatieve ontwikkelmogelijkheden en praktijkgericht onderzoek kunnen aanbieden. Professionals aarzelen soms om terug de schoolbanken in te gaan: je doorontwikkelen in de Connectr-omgeving houdt je in verbinding met de praktijk.”

Bovendien ziet Erik graag dat je alles wat je in Connectr leert, in een planetair perspectief kunt zetten: “Wat is bijvoorbeeld het effect van mijn technologische innovatie op de omgeving? Draagt het bij aan een schonere planeet? Studenten voelen zich daardoor ook echt verbonden met Connectr en met hun toekomstige rol in de maatschappij. Ze zeggen nu al: 'Hier ben ik techniek voor gaan studeren!'”

Schoon - Sustainable Energy & Environment
 

Samen schoon

Het leefbaar houden van onze wereld vraagt om het terugdringen van de CO2. Dat kan groot, maar ook klein – in onze regio. We werken samen aan alternatieve, schonere energiebronnen en een economie waarin we veel meer hergebruiken. Daarvoor is samenwerking nodig en dat is een kern van focus Schoon - Sustainable Energy en Environment (SEE). Een grote, brede uitdaging die ons en de regio voorbereidt op een duurzame economie met toekomstbestendige professionals. 

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
SEE jongen windmolen focus zwaartepunt HAN