Artikelen

Slim bouwen aan de toekomst
Hoe maak je een woningconcept écht toekomstbestendig? Student Bouwkunde, Roos ter Borg dook samen met studiegenoot Valerie Kienhuis in een innovatieve duurzaamheidstool. De dames brachten advies uit dat veel verder gaat dan ‘gewoon wat groene keuzes’.

Afstuderen in een atelier
Voor het 2e jaar op rij zijn studenten Bouwkunde en Civiele Techniek afgestudeerd binnen 6 thematische afstudeerateliers. In elk atelier werkten groepjes studenten aan actuele en innovatieve vraagstukken uit de sector.

Co-creatie op het bedrijventerrein
Voor het realiseren van een circulaire economie in 2050 – en de tussendoelen in 2030 – is samenwerking essentieel. Circulaire processen vragen om nieuwe ketens, onder andere voor het benutten van reststromen en het ontwikkelen van biobased materiaalstromen.

Waarom de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek de perfecte stap is voor technici van morgen
De Ad Gebouwgebonden Installatietechniek aan de HAN combineert werken en leren in een snel veranderende technische sector. Ontdek hoe studenten Ynze en Aris hun kennis direct toepassen in de praktijk én bouwen aan hun toekomst in de installatietechniek.

Carbon Based Built Environment
Op vrijdag 21 februari 2025 vond de inspirerende bijeenkomst CARBON BASED BUILT ENVIRONMENT plaats. Vier experts bespraken hoe biobased bouwen en duurzame architectuur kunnen bijdragen aan het verkleinen van de carbon voetafdruk en een groenere toekomst in de gebouwde omgeving.

Hoe kom je van leegstand naar duurzame herbestemming?
In een tijd waarin woningnood hoog is, staan commerciële panden steeds vaker leeg. Waarom die ruimte niet herbestemmen tot woningen? Precies om die reden begon vastgoedontwikkelaar bij woningcorporatie Stadlander, Nanko Klein Paste, 2 jaar geleden al voorzichtig te experimenteren met herbestemmen.

Nieuwe minor Energy Innovations
De energietransitie daagt ons uit, nu en in de toekomst. Niet alleen op technisch vlak, maar ook op economisch en sociaal gebied. De HAN draagt daar een steentje aan bij met de nieuwe minor Energy Innovations waarin studenten vanuit verschillende disciplines samen aan de slag gaan.

Marcel Haaksma neemt het stokje over van Siemen Prins
Kostenanalist Siemen Prins stopt als docent bij de post-hbo opleiding Kostendeskundige Infra. Hij verzorgde 16 jaar lang met veel plezier de module Kosten Waterbouw. Hij geeft het stokje door aan zijn collega bij Rijkswaterstaat, Marcel Haaksma.

"Ik wil dat de HAN een motor is in duurzaamheidstransities"
Prikkelen, evalueren, aanjagen en zo als HAN bij kunnen dragen aan duurzaamheidstransities. Het zijn maar een paar belangrijke ambities van Jeroen Rijke, de nieuwe leading lector van zwaartepunt Schoon. “Laten we Design Thinking inzetten om innovaties voor klimaatuitdagingen te creëren.”

Anaïs Passera
Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Anaïs Passera, onderzoeker bij het Lectoraat Sustainable River Management van de Academie Built Environment. Het lectoraat richt zich op de vraag hoe het rivierengebied veilig en aantrekkelijk kan blijven. Voor mensen, bedrijven en de natuur.
