Headerfoto Onderzoek lectoraat Biodiscovery HAN BioCentre bioreactor

De onderzoekers van het Lectoraat Biobased Innovations voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.

Thema'sBiobased Research en Data Science

Het lectoraat Biobased Innovations richt zich op 2 thema's:

 • Biobased research: de productie van biomoleculen via fermentatie van reststromen en het verwaarden van reststromen via bioraffinage. Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe commercieel toepasbare stoffen. Ook leidt het mogelijk tot alternatieve, duurzame(re) productiemethoden voor bestaande stoffen, ter vervanging van petrochemische productiemethoden. 
 • Bio-informatica/Data Science: de toepassing van Next Generation Sequencing voor Agro, Food en Health. Ook hoort de ontwikkeling van Data Mining strategieën hierbij. Tot slot bevat dit thema de ontwikkeling van een betrouwbaar testsysteem voor het ontdekken van duurzame gewasbeschermingsmiddelen.  
biocentre data-science7. Martijn van der Pol, Philip de Groot

Expertises

 • Industriële microbiologie
 • Downstream processing
 • Bio-informatica
 • Analytische chemie
 • Antimicrobiële screeningsmethoden
 • Diagnostische PCR-analyses

Keten Biobased innovations: ontdekken, productie en analyse van biomoleculen

Uiteindelijk ontstaat een bibliotheek van bio-actieve stoffen en aanbod aan productiemethodes. Antimicrobiële stoffen kunnen bijvoorbeeld hun toepassing vinden binnen de land- en tuinbouw en/of binnen de farmaceutische industrie.

Disciplines

 • Celbiologie
 • Microbiologie
 • Moleculaire biologie
 • (Bio)chemie

Nieuws en artikelen

Ons team

LectorChristien Lokman

'Ik ben lector Industriële Microbiologie binnen het Lectoraat Biobased Innovations. Samen met de associate lectoren van dit lectoraat werk ik aan duurzame productie van eiwitten, enzymen, metabolieten. Dit doen we door al dan niet genetisch gemodificeerde micro-organismen. De activiteiten zijn nauw verweven met HAN BioCentre, Centre of Expertise in Toegepaste Biowetenschappen en Chemie.'

Lector Biodiscovery Christien Lokman

Associate lectorChristof Francke

'Mijn expertise op het gebied van de integratie van data en kennis in te zetten in onderwijs en praktijkgericht onderzoek om zo bij te dragen aan een gezonde samenleving die verantwoord en slim gebruik maakt van de levende natuur.'

Associate lector Christof Francke van Biodiscovery

Associate lectorRichèle Wind

'Met mijn ervaring op het gebied van industriële microbiologie en fermentatie wil ik bijdragen aan een duurzame en gezondere samenleving. Micro-organismen hebben mij altijd gefascineerd. Ze kunnen als kleine biologische fabriekjes in bioreactoren worden ingezet om biobased producten te maken uit plantaardige reststromen. Hierdoor kan samen met bedrijven en studenten gewerkt worden aan circulaire oplossingen. De oplossingen met lagere CO2 footprint in vergelijking met conventionele processen en producten.'

Associate lector Richele Wind van Biodiscovery

Medewerkers

Philip de Groot

Docent en onderzoeker bio-informatica

Sefanne Hakken

Researchmedewerker

David van de Klashorst

Researchmedewerker

Else Kragt

Researchmedewerker
Portretfoto Else Kragt, HAN BioCentre

Dennis Lamers

Promovendus

Karin Struijs

Docent en projectleider analytische chemie
Portretfoto Karin Struijs, HAN BioCentre

Carlien Verberne-van de Laak

Docent en projectleider fermentatietechnologie en DSP
Portretfoto Carlien Verberne, HAN BioCentre

Bram Visscher

Researchmedewerker

Elly van der Zwart-van Oosterhoud

Staf
Portretfoto Elly van der Zwart, HAN BioCentre

Meer leren over dit onderwerp

Bio-informatica

Voltijd Bachelor opleiding

De beste borstkankerbehandeling dankzij jouw data-analyse? Gezonder voedsel maken? Of bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen ernstige ziektes? Het kan met de opleiding Bio-informatica: dé studie voor wie dol is op IT en biologie!

biocentre_data-science9. Martijn van der Pol, Philip de Groot

AcademieToegepaste Biowetenschappen en Chemie

De Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie biedt biomedisch en chemisch laboratoriumonderzoek voor studenten, bedrijfsleven en overheid. Uniek is de specialisatie Moleculaire plantenbiologie, de master Molecular Life Sciences en HAN BioCentre. Opleiding, onderzoek en praktijk komen er samen.

biocentre bioraffinage2. Karin Struijs

Nieuws en artikelen