HAN BioCentre

HAN-studenten helpen reststroomwaarde vergroten dankzij samenwerking met Looop

7c192d60-847c-11ee-a938-d3409e11effc Medewerkers van Looop en Carlien van HAN BioCentre beklinken de samenwerking in een nieuw project

Looop gebruikt reststromen uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie om grondstoffen voor onder meer diervoeding te produceren. Door de samenwerking met HAN BioCentre wil Looop haar bijdrage aan een circulaire leefwereld vergroten. “Er liggen mooie opdrachten voor studenten.”

Looop is gespecialiseerd in het opwaarderen, verwaarden en transporteren van organische bijproducten in Noordwest-Europa. Bijproducten zoals aardappelschillen, tarwezetmeel en bierbostel krijgen een nieuwe bestemming in onder andere diervoeding, veevoer, als hernieuwbare energiebron, substraat voor insecten en in innovatieve bio-basedproducten. En nu ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit flink in de lift zitten, ziet Looop kansen om meer te doen.

Daarom hebben Looop en HAN BioCentre recent een samenwerkingsovereenkomst getekend. Door te onderzoeken wat nog meer mogelijk is met de bijproducten en het netwerk van Looop, gaan studenten van de HAN (met name van de Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie) een bijdrage leveren aan een circulaire toekomst.

Stuk voor stuk mooie projecten

Carlien Verberne, programmamanager van HAN BioCentre, is verheugd met de vernieuwde samenwerking. “Het begon een paar jaar geleden met een project voor een afstudeerder over een reststroom uit de kaasindustrie”, vertelt ze. “En nu hebben we formeel afgesproken om elkaar meer op te zoeken. Looop brengt opdrachten in voor onze studenten en we gaan regelmatig met elkaar om de tafel zitten om te kijken naar nieuwe mogelijkheden.”

Het zijn stuk voor stuk mooie projecten voor studenten. “Ze kunnen er hun creativiteit in kwijt en met nieuwe ideeën komen waar Looop echt iets mee kan. Het leuke is ook dat er altijd een vertegenwoordiger van Looop naar de HAN komt om de opdracht officieel te overhandigen. Dat versterkt bij de studenten het gevoel van: ‘hé, we gaan echt een bijdrage leveren aan de praktijk.”’

Fancy technieken

Kelly Vermeer is Manager Procurement & Development bij Looop en kijkt uit naar wat de studenten van de HAN verder voor het bedrijf kunnen betekenen. “We zijn bij Looop constant in gesprek met andere organisaties die kunnen bijdragen aan ons doel”, vertelt ze. “Een 100% circulaire wereld waar afval niet bestaat door bijvoorbeeld reststromen optimaal te verwaarden. Met de faciliteiten bij de HAN en de expertise van de studenten, weet ik zeker dat zij ons verder kunnen helpen.”

“Wij hebben de logistiek en de connecties in het bedrijfsleven om het hergebruik van bijproducten op grote schaal mogelijk te maken”, vervolgt Kelly. Ze lacht en wijst naar Carlien: “En met jullie ‘fancy’ technieken helpen jullie ons om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en zo de waarde van onze bijproducten te vergroten.”

Ladder van Loop

Om een beeld te geven van wat Looop met ‘optimaal verwaarden’ bedoelt, verwijst Kelly naar de door het bedrijf opgestelde ‘Ladder van Looop', die is gebaseerd op de ladder van Moerman. “Aan de hand van de ‘Ladder van Looop’ verwaarden we onze bijproducten. Hoe hoger je op de ladder komt, hoe kleiner de ecologische voetafdruk.”

De opdrachten passen volgens Carlien perfect bij het lectoraat Biobased Innovations van HAN BioCentre. “Fermentatie van reststromen en verwaarding van reststromen via bioraffinage zijn twee belangrijke onderdelen van ons biobased onderzoek. Overigens heeft Looop ook opdrachten die interessant zijn voor studenten van de master Circulaire Economie. Zo kan deze samenwerking zowel Looop als de HAN veel opleveren.”

572842c0-89e0-11ee-befa-a1290aa96a59 De ladder van HAN BioCentre samenwerkingspartner Loop

European Waste Reduction Week

Het nieuws van de vernieuwde samenwerking komt op een mooi moment. De European Week for Waste Reduction ging op 18 november van start en in het kader daarvan organiseert de HAN allerlei activiteiten zoals een kledingbeurs, een repaircafé en een campagne tegen afval van sigarettenpeuken.

Wil je op de hoogte blijven van alle duurzame projecten waar HAN-studenten bij het BioCentre aan werken? Ga dan naar de website. Meer weten over de activiteiten op de HAN tijdens de European Week for Waste Reduction? Kijk dan hier.

Op de foto vlnr Paul Slits (Looop), Carlien Verberne (HAN BioCentre) en Kelly Vermeer (Looop)
Foto David van Haren