SEE, parkeersymbool elektrische auto

Rijden op fossiele brandstoffen? Dat is in de duurzame wereld van morgen passé. Maar hoe verminder je de CO2-uitstoot van bestaand vervoer precies? Wat zijn de schone vervoersalternatieven voor de toekomst? SEE zet vol in op het thema Schone Mobiliteit om antwoord te krijgen op die vragen.

Drastisch verminderen van CO2-uitstoot

Met het thema Schone Mobiliteit mikken we op het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot van ons vervoer. Dat bereik je alleen niet zomaar. Daar zijn allerlei aanpassingen en innovaties voor nodig. Die ontwikkelen we samen, in de zogenaamde driehoek van onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven. Onze regio leent zich daar goed voor. Er is namelijk al veel kennis en ervaring aanwezig op het gebied van duurzaam vervoer en elektrische energie.

 

Schone mobiliteit benaderen van alle kanten

Binnen SEE benaderen we schone mobiliteit van alle kanten. We maken ons huidige vervoer bijvoorbeeld efficiënter. De huidige fossiele brandstoffen proberen we te vervangen door brandstof uit hernieuwbare bronnen. We kijken hoe we vervoermiddelen zo licht mogelijk kunnen maken, zodat ze minder energie verbruiken. Ook onderzoeken we hoe we deelauto’s handiger in kunnen zetten. Het uiteindelijke doel? Dat is dat we straks allemaal rijden op duurzame energie als elektriciteit of waterstof.

SEE, waterstofmoleculen

Slim toepassen van elektrische energie

Op het gebied van elektrisch rijden gebeurt al veel. Toch zijn we binnen SEE voortdurend bezig om elektrische energie nog slimmer toe te passen. We elektrificeren bestaand vervoer zoals bussen en auto’s, maar ook voor een bakfiets draaien we onze hand niet om. Daarnaast werken we aan een slimme infrastructuur. Als straks iedereen een elektrische laadpaal voor de deur wil: waar laat je die dan? Waar komt al die stroom vandaan, en hoe houden we dat betaalbaar? En hoe koppelen we elektrisch rijden aan een uitdagende optie als waterstof?

  • Waterstof step
  • Solarboot
  • Waterstof auto
  • Waterstof step
  • Solarboot
  • Waterstof auto

Waterstof heeft de toekomst

Binnen SEE zijn we ervan overtuigd dat waterstof de toekomst heeft. Niet voor niets staat sinds 2019 het HAN H2Lab op het IPKW. In ons speciale waterstoflab brengen we de technologie rondom waterstof verder. Samen met het bedrijfsleven. We zijn druk bezig met onze eigen waterstofauto, die in 2021 gaat rijden. Maar we bedenken en produceren ook primeurs. Wat dacht je bijvoorbeeld van ’s werelds eerste waterstofstep? Daarnaast is er ons prijswinnende project Hydrova, waarin we samen met het MKB werken aan specifieke waterstoftoepassingen. Zo kunnen zij hun producten doelgerichter ontwikkelen.

Mobility Innovation Center

In ons Mobility Innovation Center (MIC) brengen we het bedrijfsleven dichterbij de werknemer van de toekomst: onze studenten. Vanuit de lectoraten Automotive Research en Duurzame Energie werken we met onderwijs, onderzoekers en bedrijven multidisciplinair aan innovatieve mobiliteitsvraagstukken. Want alleen door directe samenwerking leer je écht van elkaar. En lossen we die schone mobiliteitsvraagstukken des te sneller met elkaar op.

Meer weten over schone mobiliteit

Nieuws en verdieping

186302 centrum meervoudige waardecreatie, compilatie van stockbeelden 2020
322739 Waterstofbakfiets met Eusebiuskerk in Arnhem op de achtergrond
317669 Smart Production Centre workflow getekend door studenten. Dit SPC is onderdeel van het Lectoraat HAN Automotive Research
235947 null
Slim, schoon en sociaalOok binnen de muren van de HAN
235947 null
291011 Eerste Duurzame Brandstofketen in Renkum (fotop geplaatst door Erik Rijpstra)
Gedeputeerden op bezoekTrots op de HAN in Gelderland
306703 Christianne van der Wal en Peter Kerris op bezoek bij het MIC Infrawall en fiat doblo range extender en op het H2lab
100968 Opstelling waterstof meting in Lab-1
Studenten slepen 1e én 2e prijs binnenHAN Infrawall wint Cleantech battle
300454 Winnaars Cleantech Battle 2021 (Nico Hoeijmans)

Focus van de HANSlim, schoon, sociaal

Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe, integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.

null