Carrièreswitcher dankzij leer-werktraject statushouders in energiesector

Bashar Aljanar kwam als statushouder in Nederland terecht. Hij werkt als winding engineer bij Royal SMIT Transformers en studeert Elektrotechniek bij de HAN University of Applied Sciences.

Bashar Aljanar aan het werk

De arbeidstekorten in de techniek-sector zijn de afgelopen jaren flink opgelopen; tot zo’n niveau dat reguliere afstudeerders het gat op de arbeidsmarkt niet kunnen vullen. Gelukkig zijn er statushouders die thuis zijn in de techniek of die uit een ander vakgebied komen en de overstap maken naar de techniek: carrière-switchers. Een van die personen is Bashar Aljanar.

Droom wordt werkelijkheid

Van jongs af aan was er een grote interesse in de techniek. Maar in Syrië kreeg Bashar niet de mogelijkheid om hiervoor te kiezen. Hij studeerde daar Bedrijfskunde. Eenmaal in Nederland biedt het leer-werktraject voor statushouders in de energiesector alsnog de kans om zijn droom te volgen.

Fijne kneepjes van het vak

In dit traject maakt hij kennis met de energiesector en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) helpt Bashar een baan te vinden. Royal SMIT Transformers neemt hem in dienst. Daar leert hij de fijne kneepjes van het vak en bij de HAN volgt hij daarnaast in deeltijd de opleiding Elektrotechniek.

Voordeel statushouders

Frank Verburg, teamleider bij Royal SMIT Transformers B.V., ziet de voordelen van zijn achtergrond: “Statushouders zijn enorm gemotiveerde mensen. Juist omdat ze in Nederland de kans krijgen om te doen wat ze altijd al wilden. Daarom werken wij met statushouders.”