Leerwerktraject voor statushouders in de energiesector

Wil jij werken in de energiesector en tegelijkertijd een hbo-studie volgen? Het UAF, de HAN en SEECE bieden statushouders een leerwerktraject aan. Dankzij dit traject kun je in tal van functies aan de slag, zoals: service engineer, technisch specialist of ontwerper.

bdd0d10c-0cf1-11ee-a27a-02565807075b man bezig met energiepanelen

Werken en leren met energie

George Shamoun werkte als Technisch Specialist bij Hager en studeerde Elektrotechniek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). In deze video deelt hij zijn ervaringen met studeren in deeltijd in combinatie met een baan.

Voorbereidend programma

Het leerwerktraject start met een voorbereidend programma waarbij je 3 dagen per week aan de slag bent. Je bereidt voor in 2 periodes op een deeltijdopleiding en een baan in de energiesector.

In de 1e periode staan de volgende zaken op het programma:

  • Je Nederlands-niveau stijgt van B1 naar minimaal B2 en je doet examen. 
  • Je frist je kennis over het vak Wiskunde op. 
  • Je ontwikkelt je vaardigheden, zoals presentatietechnieken, verslagen maken en solliciteren.
  • Je maakt kennis met een aantal bedrijven uit de energiesector.

In de 2e periode ga jij je intensief voorbereiden op het werken in de energietechniek:

  • Zo ga je meerdere dagdelen per week aan de slag met het de taal die in de techniek gesproken wordt (vaktaal).
  • Daarnaast bezoek je meerdere bedrijven (meeloopdagen en excursies).
  • Je frist je kennis over het vak Natuurkunde op.
  • Je gaat meedoen aan verschillende Meet & Matches met bedrijven.
  • En je maakt kennis met de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Gebouwgebonden Installatietechniek. Van deze opleidingen ga je er uiteindelijk één kiezen.

Deze 3 associate degree opleidingen worden gegeven door de HAN University of Applied Sciences en duren 2 jaar. Tijdens de opleiding krijg je 1 dag per week les en daarnaast werk je 3 of 4 dagen in de week.

Is het traject iets voor jou?

Het traject is voor jou geschikt als je: 

  • Diplomawaardering mbo-4 hebt of havo met Wiskunde en Natuurkunde (minimale eis) hebt afgerond 
  • Minimaal Nederlands op B1-niveau beheerst 
  • Passie voor en/of werkervaring in de Techniek hebt 
af00b324-0cf4-11ee-9757-02565807075b Anwar Manlusadoon bij het project Solarmeubel bij het MIC op het IPKW. Fabian van Dijk kijkt toe. SEE, SEECE, hybride leeromgeving, Powerlab, Engineering, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen

Waar en wanneer?

Op dit moment is nog niet bekend wanneer de volgende uitvoering van dit traject plaats vindt. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mail naar Mieke de Vries.

Inspirerende verhalen

Hoogspanningstechniek en specialist worden?

Orwa Al Bitar (31) studeerde Natuurkunde aan de universiteit van Damascus. Hij vluchtte 6 jaar geleden van Syrië naar Nederland om hier een toekomst op te bouwen. Nu zit hij in het 3e-studiejaar van de deeltijdopleiding Elektrotechniek aan de HAN. Hij wil zich verder specialiseren in zijn vakgebied met de Power Minor.

0743a1b8-0cf5-11ee-9646-02565807075b Orwa Al Bitar bij de knoppenkast.SEECE, SEE, HAN WATTS, Powerminor, deeltijd Elektrotechniek, Lectoraat Meet- en Regeltechniek, Lectoraat Duurzame Energie, Lectoraat Balanced Energy Systems.

Samenwerking leidt tot nieuwe energie

Van bodemspecialist in Syrië, naar energie-professional in Nederland. Koutaiba Alabdalla maakt carrière dankzij een samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen. En hij is niet de enige.

350451 Hoogspanningsmast

Nieuwe kans in de energiebranche

Je bent als statushouder in Nederland terechtgekomen. Je barst van het talent, maar je diploma’s zijn hier ongeldig. Wat doe je dan? Met een speciaal leerwerktraject geeft de HAN statushouders de kans om hun kwaliteiten voor de energietransitie in te zetten. “Het is een win-winsituatie.”

be473086-0cf1-11ee-9d0d-02565807075b man en vrouw bezig met energiepanelen

Statushouders baan via leerwerktraject

Om snelle veranderingen in de energievoorziening is er een gebrek aan vakmensen. Terwijl hoogopgeleide asielzoekers met een technische achtergrond vaak niet aan de bak komen. Daarom startten HAN SEECE en partners in januari 2020 een nieuw leerwerktraject in de energiesector. Twaalf statushouders namen de uitdaging aan. De piloot is geslaagd, ondank

413115 Hoogspanningsmast. SEECE

11 studenten klaargestoomd

Het voorbereidend halfjaar ‘leren en werken in de techniek’ voor gevluchte technici, een samenwerking tussen de HAN hogeschool, expertisecentrum SEECE en het UAF, zit erop. Vandaag kregen de deelnemers hun certificaat uitgereikt op het terrein van het Industriepark Kleefse Waard. We togen naar Arnhem en peilden de stemming.

306949 illustratie zwarte omslagmap met opdruk open up new horizons

Nieuw deeltijdtraject

Het Noord-Hollandse installatiebedrijf Schouten Techniek nam onlangs een statushouder in dienst, via een programma van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. ‘Ik ben gecharmeerd van de drive.’

413116 Laptop. SEECE. statushouders

Bardr begint met technisch leerwerktraject

Met een onafgemaakte studie Geologie in zijn zak vluchtte Badr Ali (30) voor de burgeroorlog in Syrië. Via Irak, waar hij kort werkte als operator in de energiesector, belandde hij in Nederland.

118571 zonnepanelen met zonsopgang

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer informatie? Neem contact op met Mieke.devries@han.nl (SEECE). 
 

Betrokken partijen

Het leer-werktraject voor statushouders in de energiesector is een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, HAN Talencentrum en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE).