9 juli 2020 Nieuw deeltijdtraject win-winsituatie voor statushouder en installatiebedrijf

413115 Hoogspanningsmast. SEECE

Het Noord-Hollandse installatiebedrijf Schouten Techniek nam onlangs een statushouder in dienst, via een programma van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. ‘Ik ben gecharmeerd van de drive.’

‘We zijn een totaalinstallateur, dat betekent dat we alle takken van sport binnen de installatietechniek beheersen’, zegt Mike Groot, Hoofd Smart Building Solutions bij Schouten Techniek. Het bedrijf heeft zo’n 240 medewerkers met uiteenlopende disciplines in dienst, van regeltechnici tot warmtepompmonteurs.

Het is niet gemakkelijk om arbeidskrachten te vinden. In Nederland is een grote vraag naar technisch personeel. In 2017 luidde de vakvereniging voor de installatiebranche, Techniek Nederland (destijds UNETO VNI genaamd), de noodklok. Voorzitter Doekle Terpstra waarschuwde voor een tekort aan 15.000 vakmensen in vier jaar tijd.

ALTERNATIEVE OPLEIDINGSROUTES

Sindsdien ontstaan nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om aan technisch personeel te komen. Een van die mogelijkheden is een traject dat SEECE, UAF en HAN-Talencentrum in het leven riepen; statushouders kunnen een associate degree-opleiding Elektrotechniek volgen in combinatie met een baan.

Schouten Techniek staat open voor alternatieve opleidingsroutes. ‘We zijn op alle punten wat creatiever aan het worden met het werven van personeel. Er komen weinig techneuten van school af, waardoor we andere manieren moeten verzinnen om nieuwe medewerkers voor ons te winnen.’

MEELOPEN OP DE WERKVLOER

Groot las over het statushouderstraject en raakte enthousiast. ‘Dat zijn mensen die in het verleden dingen hebben meegemaakt, werkervaring hebben en weten hoe het bedrijfsleven werkt. En omdat ik gecharmeerd ben van de drive die deze mensen hebben, heb ik contact opgenomen met de HAN. Vervolgens werd ik benaderd omdat er een kandidaat was.’

De kandidaat liep drie dagen mee op de werkvloer en kwam terecht in een innovatieve werkomgeving; Schouten Techniek is geen doorsnee installatiebedrijf. Zo bouwde het onlangs mee aan een Amsterdams hotel met volledig prefab hotelkamers. Deze kamers kwamen behangen, beschilderd en betegeld uit de fabriek; inclusief installatietechniek. 

EEN KLIK MET HET BEDRIJF

‘Dat is een typisch Schouten Techniek-project. Alle disciplines komen aan bod. We hebben alles, qua regel- en beveiligingstechniek, aan elkaar gekoppeld. En het project is all electric, er staat geen gasketel. Alles wordt met warmtepompen en een bronsysteem, dus met energieopslag in de bodem, op temperatuur gebracht.’

De meeloopdagen van de deeltijdstudent bevielen goed; na de bouwvak gaat hij bij Schouten Techniek aan de slag. ‘Ik zie is dat het iemand is met veel enthousiasme, en het is een heel sociaal persoon. Ik denk dat die goed binnen ons team past en misschien een frisse blik heeft op hoe wij werken en hoe dat wellicht anders kan.’

KENNIS VAN ZAKEN

De deeltijdstudent moet de fijne kneepjes van het vak nog leren, maar brengt desondanks waardevolle kennis mee. De man deed in Iran werkervaring op met beveiligingssystemen. ‘Dat merk je meteen. Hij begrijpt de basis goed en kan technische tekeningen lezen. Ik denk dat hij heel snel zelfstandig werkzaamheden voor ons kan oppakken’, zegt Groot.

De deeltijdstudent gaat bij Schouten Techniek aan de slag met beveiligingsprojecten. ‘Hij gaat materialen bestellen, misschien ontwerpen voor een project uitwerken, zorgen dat het tekenwerk goed is. Hij loopt straks mee als volwaardig werkvoorbereider en we gaan hem stapje voor stapje klussen geven, zodat hij kennis kan maken met het vakgebied.’

Het onderwijstraject helpt statushouders met het opbouwen van een bestaan in Nederland. Als het aan Groot ligt, mondt het deeltijdtraject van zijn nieuwe medewerker uit in een langdurig dienstverband. ‘We moeten hierin investeren, voornamelijk in tijd. Het zou zonde zijn als we dat voor de korte termijn doen. Daar is niemand bij gebaat.’

MAAK OOK KENNIS MET DEELTIJDSTUDENTEN

Ook op zoek naar technisch talent? Neem contact op met Mieke de Vries (Mieke.devries@han.nl).