Project Enowatts
Langs de N325 in Arnhem komen 4 windmolens te staan. In de loop van 2021 voorzien deze turbines Arnhemse huishoudens en bedrijven van duurzame elektriciteit. Maar ze bieden ook een waardevolle onderzoekcase voor kennisinstellingen en bedrijven. Hoe sla je energie op om later te gebruiken?
Aanleiding van het project
Het opwekken van windenergie heeft een uitdaging: het aanbod van energie afstemmen op de vraag. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar een mogelijke waterstofcentrale gekoppeld aan de windmolens. Elektriciteit kan dan worden omgezet in waterstof en pas later worden gedistribueerd en gebruikt.
Doel
Enowatts is een RAAK-mkb-project. Het doel hiervan is kennisuitwisseling bevorderen om het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen te vergroten. In Enowatts wordt onderzoek gedaan naar een waterstofcentrale in Arnhem, voor de opslag van windenergie en een scala aan andere toepassingen.
Resultaten
Arnhem is een echte waterstofstad; er wordt veel onderzoek naar gedaan. De resultaten daarvan (dus niet specifiek van Enowatts):
-
Het eerste openbare waterstofstation stond in Arnhem.
-
De eerste waterstofbus met Nederlandse aandrijftechnologie was gemaakt in Arnhem.
-
De eerste waterstofbestelbus op kenteken reed in Arnhem.
Ons projectteam
Mascha Smit
ProjectleiderLeo Polak
OnderzoekerWouter Dalhuijsen
OnderzoekerNikola Pozderovic
OnderzoekerRoel Jansen
Docent/OnderzoekerOnze partners
Saxion
TU Delft
Prowind
QConcepts
XINTC
HyMatters Research & Consultancy B.V.
Hymove
H2Trac B.V.
Alles over Waterstof
HyET
Hygear
MTSA Technopower
Nedstack
IPKW
Liander
Hencon Hyster Yale
Toyota Materials Handling
Wintersol Energy
Publicaties
Vanuit het Lectoraat Duurzame Energie verschijnen regelmatig publicaties. Bekijk ze hier.
Zwaartepunt: Sustainable energy and environment
Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe, integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.