SEE, parkeersymbool elektrische auto
 • Slim
 • Schoon
 • Sociaal

Rijden op fossiele brandstoffen? Dat is in de duurzame wereld van morgen passé. Maar hoe verminder je de CO2-uitstoot van bestaand vervoer precies? Wat zijn de schone vervoersalternatieven voor de toekomst? SEE - Schoon zet vol in op het thema Duurzame Mobiliteit om antwoord te krijgen op die vragen

Drastisch verminderen van CO2-uitstoot

Met het thema Duurzame Mobiliteit mikken we op het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot van ons vervoer. Dat bereik je alleen niet zomaar. Daar zijn allerlei aanpassingen en innovaties voor nodig. Die ontwikkelen we samen, in de zogenaamde driehoek van onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven. Onze regio leent zich daar goed voor. Er is namelijk al veel kennis en ervaring aanwezig op het gebied van duurzaam vervoer en elektrische energie.

 

Duurzame mobiliteit benaderen van alle kanten

Binnen SEE benaderen we duurzame mobiliteit van alle kanten. We maken ons huidige vervoer bijvoorbeeld efficiënter. De huidige fossiele brandstoffen proberen we te vervangen door brandstof uit hernieuwbare bronnen. We kijken hoe we vervoermiddelen zo licht mogelijk kunnen maken, zodat ze minder energie verbruiken. Ook onderzoeken we hoe we deelauto’s handiger in kunnen zetten. Het uiteindelijke doel? Dat is dat we straks allemaal rijden op duurzame energie als elektriciteit of waterstof.

SEE, waterstofmoleculen

Slim toepassen van elektrische energie

Op het gebied van elektrisch rijden gebeurt al veel. Toch zijn we binnen SEE voortdurend bezig om elektrische energie nog slimmer toe te passen. We elektrificeren bestaand vervoer zoals bussen en auto’s, maar ook voor een bakfiets draaien we onze hand niet om. Daarnaast werken we aan een slimme infrastructuur. Als straks iedereen een elektrische laadpaal voor de deur wil: waar laat je die dan? Waar komt al die stroom vandaan, en hoe houden we dat betaalbaar? En hoe koppelen we elektrisch rijden aan een uitdagende optie als waterstof?

 • De HAN Solarboot in actie
 • De H2-demonstrator die kan worden ingezet voor het onderwijs over waterstof
 • Eenpersoons waterstofvoertuig Boyle
 • De HAN Waterstofauto
 • De HAN Solarboot in actie
 • De H2-demonstrator die kan worden ingezet voor het onderwijs over waterstof
 • Eenpersoons waterstofvoertuig Boyle
 • De HAN Waterstofauto

Waterstof heeft de toekomst

Binnen SEE - Schoon zijn we ervan overtuigd dat waterstof de toekomst heeft. Niet voor niets staat sinds 2019 het HAN H2Lab op het IPKW. In ons speciale waterstoflab brengen we de technologie rondom waterstof verder. Samen met het bedrijfsleven. Zo werken we samen met bedrijven aan de toepassing van waterstof in het project EnoWatts.

Maar ook met individuele partners werken we samen. Bijvoorbeeld aan de kwaliteit van waterstof met HyGear in een TKI-project en met HyMatters aan een waterstoftrailer. Zo kunnen zij hun producten doelgerichter ontwikkelen.

H2 Demonstrator: onderwijs over waterstoftechniek

Met deze stoomgenerator bezoekt de HAN op afspraak bedrijven, scholen (non-profit) organisaties en andere geïnteresseerden om meer uitleg te geven over waterstoftechniek. Wil je meer weten, neem dan contact op met see@han.nl

362371 4 studenten van de zijkant bij de H2 demonstrator

Mobility Innovation Center

In ons Mobility Innovation Center (MIC) brengen we het bedrijfsleven dichterbij de werknemer van de toekomst: onze studenten. Vanuit de academie Engineering en Automotive, de lectoraten Automotive Research en Duurzame Energie  en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) werken we met onderwijs, onderzoekers en bedrijven multidisciplinair aan innovatieve mobiliteitsvraagstukken. Want alleen door directe samenwerking leer je écht van elkaar. Zo lossen we die schone mobiliteitsvraagstukken des te sneller met elkaar op en leiden we ook nog eens samen de professionals voor de wereld van morgen op.

Meer weten over duurzame mobiliteit

Nieuws en verdieping

32717 overzicht
Cheque Green Awards 2020
Samenwerking met Radboud Universiteit en ROC RijniIJselHAN Green Office kledingruil groot succes
189271 joep en daaf passen kleding
470292 installatie lector Thomas Lans Kansrijk Ondernemen Hogeschool Arnhem en Nijmegen
462596 Frans Tillema maakt korte metten met files en bereikbaarheid tijdens Kruispunt Brabant - Richting nieuwe mobiliteitsoplossingen
456516 Groepsfoto pilot duurzame brandstofketen waarin het Lectoraat Automotive Research een rol in heeft gespeeld

Focus van de HANSlim, schoon, sociaal

Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe, integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.

null