SEE, parkeersymbool elektrische auto

Rijden op fossiele brandstoffen? Dat is in de duurzame wereld van morgen passé. Maar hoe verminder je de CO2-uitstoot van bestaand vervoer precies? Wat zijn de schone vervoersalternatieven voor de toekomst? SEE zet vol in op het thema Duurzame Mobiliteit om antwoord te krijgen op die vragen.

Drastisch verminderen van CO2-uitstoot

Met het thema Duurzame Mobiliteit mikken we op het drastisch verminderen van de CO2-uitstoot van ons vervoer. Dat bereik je alleen niet zomaar. Daar zijn allerlei aanpassingen en innovaties voor nodig. Die ontwikkelen we samen, in de zogenaamde driehoek van onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven. Onze regio leent zich daar goed voor. Er is namelijk al veel kennis en ervaring aanwezig op het gebied van duurzaam vervoer en elektrische energie.

 

Duurzame mobiliteit benaderen van alle kanten

Binnen SEE benaderen we duurzame mobiliteit van alle kanten. We maken ons huidige vervoer bijvoorbeeld efficiënter. De huidige fossiele brandstoffen proberen we te vervangen door brandstof uit hernieuwbare bronnen. We kijken hoe we vervoermiddelen zo licht mogelijk kunnen maken, zodat ze minder energie verbruiken. Ook onderzoeken we hoe we deelauto’s handiger in kunnen zetten. Het uiteindelijke doel? Dat is dat we straks allemaal rijden op duurzame energie als elektriciteit of waterstof.

SEE, waterstofmoleculen

Slim toepassen van elektrische energie

Op het gebied van elektrisch rijden gebeurt al veel. Toch zijn we binnen SEE voortdurend bezig om elektrische energie nog slimmer toe te passen. We elektrificeren bestaand vervoer zoals bussen en auto’s, maar ook voor een bakfiets draaien we onze hand niet om. Daarnaast werken we aan een slimme infrastructuur. Als straks iedereen een elektrische laadpaal voor de deur wil: waar laat je die dan? Waar komt al die stroom vandaan, en hoe houden we dat betaalbaar? En hoe koppelen we elektrisch rijden aan een uitdagende optie als waterstof?

  • Werken aan een waterstofstep op de HAN
  • De HAN Solarboot in actie
  • De HAN Waterstofauto
  • Werken aan een waterstofstep op de HAN
  • De HAN Solarboot in actie
  • De HAN Waterstofauto

Waterstof heeft de toekomst

Binnen SEE zijn we ervan overtuigd dat waterstof de toekomst heeft. Niet voor niets staat sinds 2019 het HAN H2Lab op het IPKW. In ons speciale waterstoflab brengen we de technologie rondom waterstof verder. Samen met het bedrijfsleven. We zijn druk bezig met onze eigen waterstofauto, die in 2021 gaat rijden. Maar we bedenken en produceren ook primeurs. Wat dacht je bijvoorbeeld van ’s werelds eerste waterstofstep? Daarnaast is er ons prijswinnende project Hydrova, waarin we samen met het MKB werken aan specifieke waterstoftoepassingen. Zo kunnen zij hun producten doelgerichter ontwikkelen.

Mobility Innovation Center

In ons Mobility Innovation Center (MIC) brengen we het bedrijfsleven dichterbij de werknemer van de toekomst: onze studenten. Vanuit de lectoraten Automotive Research en Duurzame Energie werken we met onderwijs, onderzoekers en bedrijven multidisciplinair aan innovatieve mobiliteitsvraagstukken. Want alleen door directe samenwerking leer je écht van elkaar. En lossen we die schone mobiliteitsvraagstukken des te sneller met elkaar op.

Meer weten over duurzame mobiliteit

Nieuws en verdieping

426349 Nieuwsbericht HAN past temperatuur in haar gebouwen aan
421159 groep eerste certificaat themaroute waterstoftechniek
362337 Leon Bunthof bij scherm H2lab Waterstoflab IPKW
401012 Deeltijdstudent Bram vertelt over zijn ervaring met de bachelor Elektrotechniek en het omscholen naar de Technische Sector
415424 Dag van de droogte. Droge grond met bloem.
405775 Een foto bij het agenda-item over een symposium over het energiesysteem in 2050. Geplaatst door HB.
371780 Man is geel hesje bij zonnepanelen. Bouwkunde. Open Avond.

Focus van de HANSlim, schoon, sociaal

Klimaatverandering, sociale ongelijkheid en de nieuwe economie vragen om nieuwe, integrale antwoorden. Via drie programma's werkt de HAN aan oplossingen die slim, schoon & sociaal zijn. Hier houden we je op de hoogte over het programma.

null