362337 Leon Bunthof bij scherm H2lab Waterstoflab IPKW

Het Lectoraat Balanced Energy Systems onderzoekt en ontwikkelt oplossingen binnen de energietransitie. We werken hierin nauw samen met SEECE. De kennis hiervoor verkrijgen we via eigen test- en ontwikkelfaciliteiten gericht op duurzame elektrische energie, zonne-energie en waterstoftechnologie.

Doel van het Lectoraat Balanced Energy Systems is de duurzaamheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de energiesystemen tijdens de transitie te onderzoeken en te verbeteren.

De bijdrage van het lectoraatscluster is vertaald naar een verzameling van doelen die samenhangen met de volgende overwegingen:

 • Er zijn verschillende niveaus van decentraal tot nationaal niveau.
 • Er zijn verschillende energiedragers van fossiel tot waterstof en elektriciteit.
 • Er zijn verschillende toepassingen, stationair en mobiel, voor warmte, beweging en industriële processen.

Programmalijnen

Lectoraat Balanced Energy Systems heeft zijn kennis opgedeeld in 3 programmalijnen die ook samenwerken binnen verschillende onderwerpen:

1. Grote invloeden op het energiesysteem
2. Decentrale stationaire waterstof toepassingen
3. Toekomstbestendige elektrische infrastructuur

 • 1. Grote invloeden op het energiesysteem

  Programmalijn 1 biedt meerwaarde in Nederland door onze publieke taak op het gebied van kennisdisseminatie en valorisatie breed neer te zetten. Uitdagend is het ontwikkelen van een werkwijze die aansluit bij het kennisniveau van burgers/bestuurders.

 • 2. Systeemintegratie van stationaire decentrale waterstof toepassingen

  Door de toename van decentrale fluctuerende energiebronnen in combinatie met het uitfaseren van aardgas, biedt waterstof kansen als energiedrager, opslagmedium en brandstof. Er is vraag naar kennis en vaardigheden in de waterstofindustrie. 

   

 • 3. Toekomstbestendige elektrische infrastructuur

  Met de toenemende duurzame elektriciteitsproductie en de eveneens toenemende vraag naar elektriciteit, lopen we tegen de grenzen van het huidige netwerk aan. Er is behoefte aan kennis en innovatie om de bestaande infrastructuur zo effectief mogelijk te gebruiken en om de uitbreiding van de capaciteit te versnellen. Het onderzoek richt zich op component niveau, systeemniveau en systeemkoppeling niveau.

100972 Opstelling waterstof meting in Lab-5

Coördinatie

Carolien Kattenbelt

453385 Portretfoto van jonge breed glimlachtende vrouw met rood haar. Ze draagt een shirtje met print en een donkerblauw jasje. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Hoofddocent/Onderzoeker / Programmalijn 2

Ballard Asare-Bediako

453386 Portretfoto van kalende man met bril, dun zwart montuur ronde brillenglazen. Hij draagt een lichtblauw overhemd. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Hoofddocent/Onderzoeker / Programmalijn 3

P2: Systeemintegratie van stationaire decentrale waterstof toepassingen

Cristiaan Boudri

453387 Portretfoto van man met bril, grijsblauw montuur. Hi draagt een grijze-V-hals trui met lichtblauw geruite kraag eronder. Locatie hal R26. Medewerkers Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Docent/Onderzoeker

Jan Geurts van Kessel

453389 Portretfoto van veertig+ jarige man met bril, vierkante glazen en dun montuur. Hi draagt een lichtgroen overhemd en donkergrijs jasje. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Hoofddocent / Liaison regio Oost Nederland Groenvermogen.nl

Leo Polak

453392 Portretfoto van veertigjarige man met bruine ogen en snor met baard. Hij draagt een zwart t-shirt met logo van een pandabeer. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker

Nikola Pozderovic

453397 Portretfoto van twintiger, man met bruine ogen en snor met baardje. Hij draagt een zachtgroen shirt. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker

Paul van Kan

453399 Portreftfoto van man, vijtiger met bruine ogen en bril met rechthoekige glazen en groen montuur. Hi draagt een donkerblauwe V-hals trui en daaronder een lichtblauw overhemd. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker

Rik Catau

453400 Portretfoto van man, veertiger met blauwe ogen en rossig grijze baard en snor. Hij draagt een blauw colbert en overhemd met blauw werkje. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Hoofddocent

Robert Steennis

453403 Portretfoto van jongeman. Dertiger met bruine ogen en bril met dun brons montuur en vierkante glazen. Hij draagt een donkerblauwe trui. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Hoofddocent

Roel Jansen

453404 Portretfoto van man, veertiger met blauwe ogen en zeer korte baard. Hij draagt een grijs t-shirt met ronde-hals. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Hoofddocent

Ruben Bruins

453405 Portretfoto van twintiger met bruine ogen en rossige baard en snor. Hij draagt een bordeaux rood overhemd. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker / Beheerder H2Lab

P3: Toekomstbestendige elektrische infrastructuur

Hatim Mala

453390 Portretfoto van glimlachtende jongeman met zwart omrande bril met rechthoekige glazen. Hij heeft een baardje en donkergroene polo. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker

Joke Westra

453391 Portretfoto van jonge vrouw met bril, donker montuur en ronde glazen. Ze draagt een felblauw colbert en blouse met print. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Hoofddocent

Leon Bunthof

453393 Portretfoto van veertig+ jarige man, breed glimlachend met rossige snor en baard. Hij draagt wit overhemd en zwart colbert, rode stropdas en pochet met witte stippen.Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker

Maarten van den Berg

453394 Portretfoto_dertigjarige-man_rossige-snor-en-baard_blauwe-ogen_fel-donkerblauw-overhemd-met-witte-bies-in-kraag_locatie-hal-R26

Onderzoeker

Marijn Jongerden

453395 Portretfoto van veertig+ jarige man, breed glimlachend en een beetje kalend. Hij draagt een blauw overhemd met grove ruit en een wit onderhemd. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Docent/Onderzoeker

Miel Stapel

Onderzoeker

Patricia Boogaard

453398 Portretfoto van vrouw, veertiger met blond warrig haar en bril met ronde glazen en groenig montuur. Ze draagt een lichtblauwe blouse met stipjes.Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker

Rob ter Steeg

453401 Portretfoto van man, vijftiger met grijs kort haar. Hij draagt een blauw-wit-rood geblokt overhemd. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker

Ronald van Buuren

Docent/Onderzoeker

Trung Nguyen

453408 Portretfoto van man dertiger. Aziatisch met bruine ogen en zwart haar. Lichtblauwe blouse zonder kraag. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Onderzoeker

Ondersteuning/procescoördinatie

Saskia Bouwman

453406 Portretfoto van vrouw met blond haar en goudomrande bril, gouden oorbellen en kettinkjes.Ze draagt een blauwe V-hals met witte bloemetjes en daaronder een wit shirtje. Locatie hal R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Procescoödinator programmalijn 2

Tanja Vermeulen-Schoots

453407 Portretfoto van vrouw van middelbare leeftijd met blond rossig haar en blauwe-ogen. Ze draagt een lichtblauwe blouse en een jasje met print. Locatie-hal-R26. Medewerker Lectoraat Balanced Energy Systems (BES)

Procescoödinator programmalijn 3

Wendy Pleket

453409 Portretfoto van blond rossige jonge vrouw. Glimlachend met donkergroen jasje en shirtje. Locatie hal R26

Procescoödinator programmalijn 3

Nieuws

529628 Beeldmerk van het event Acces to Energy Dialogue op 1 juni 2023.
524193 Sporters in fitnesscentrum HAN Seneca nemen deel aan de duurzaamheidschallenge
521007 Vuilniswagen op waterstof is project binnen HECTOR.
519515 Foto van de winnaars van de Sensor Data Challenge 2023. Van links naar rechts Thomas Lautenbach, Jordi Pluk, András Ligeti en Vincent de Man.
Christien Lokman verlaat na 20 jaar de HAN"Trots vind ik een lastig woord"
475177 Lector SEECE en medewerker HAN BioCentre Christien Lokman
514890 AI for Energy koburg bijeenkomst Luuk Wiehink EARN-E op 22 maart 2023 vanuit learning community ASGARD van focus Slim - Smart Region.
Circulaire economie op internationaal filmfestival'Plastic wordt niet gemaakt om het ecosysteem te vernielen'
512860 Frank Kroes vertelt op Wetenschapsfilmfestival InScience over de Circulaire Economie.

AcademieEngineering en Automotive

Het Lectoraat Balanced Energy Systems is onderdeel van de Academie Engineering en Automotive. Binnen deze academie bieden we onderwijs op het gebied van duurzame energie, de energietransitie, lean, duurzame mobiliteit en autonoom vervoer. We onderzoeken ook actuele maatschappelijke vraagstukken.

362343 3 studenten werken aan Boyle, eenpersoonswaterstofvoertuig H2lab Waterstoflab IPKW