Engineering Hydrogen Systems

- Slim
- Schoon
- Sociaal
- Slim
- Schoon
- Sociaal
In deze programmalijn ligt de focus op engineering-vraagstukken in waterstofsystemen, zoals het testen en integreren van nieuwe componenten en het optimaliseren van de aansturing in relatie tot efficiëntie en levensduur. Daarnaast worden ook techno-economische analyses van decentrale waterstof toepassingen gedaan. Veiligheid en wet- en regelgeving spelen hierbij altijd een belangrijke rol.
Projecten Engineering Hydrogen Systems
Groene Methanol uit Zon
Volta Energy verhuurt zonne-aggregaten, maar 10% van hun 250 units staan stil, wat 100 kWp verloren energie betekent. De aggregaten hebben een duurzame backup indien de zon onvoldoende schijnt. Het project onderzoekt de haalbaarheid van pv naar electrolyser naar methanol naar gebruik in aggregaat.

HyTROS
HyTROS is een R&D-project van GroenvermogenNL met als primaire doelstelling om bij te dragen aan een veilige en betrouwbare waterstofinfrastructuur, het potentieel voor hergebruik van offshore pijpleidingen te beoordelen en de risico's van grootschalige waterstofopslag te verminderen.

FlexElec
FlexElec is een KIEM-project met als doel het ontwerp van een Balanced of Plant (BOP)-systeem, met Process Flow Diagram (PFD)- en Piping & Instrumentation Diagram (P&ID)-elementen, naast waterstofzuiveringssystemen en gas-vloeistofscheiders, voor een testopstelling waarbij AEM-stapels op 200 bar worden gebruikt.

Decentrale Waterstoftoepassingen SPRONG (DWS)
Waterstof als energiedrager wordt onderdeel van ons toekomstig energiesysteem, op centrale en op decentrale schaal. Op deze thematiek willen HAN en Saxion met regionale partners een krachtige onderzoeksgroep neerzetten, met als focus de decentrale inzet van waterstof in de energietrasitie van de gebouwde omgeving en de mobiliteit.

GroenvermogenNL
De HAN en SEECE bouwen een grootschalig waterstofnetwerk in Oost-Nederland. Een netwerk van mensen en organisaties, wel te verstaan. Dit gebeurt in het kader van GroenvermogenNL, een investeringsprogramma dat een slinger geeft aan de Nederlandse waterstofeconomie.

ENOWATTS
Hoe kan waterstoftechnologie worden toegepast op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) om lokaal geproduceerde elektriciteit uit wind en zon op te slaan en in te zetten voor de bedrijven? Aan dit vraagstuk werkte het lectoraat met 26 bedrijven en andere instellingen in het project ENOWATTS

Ons team
Engineering Hydrogen Systems
Leo Polak
Associated Lector
Ruben Bruins
Onderzoeker / Beheerder H2Lab
Roel Jansen
Hoofddocent / Onderzoeker
Christiaan Boudri
Docent / Onderzoeker
Saskia Bouwman
Proces-coördinator
Faciliteiten / hybride leeromgeving
H2Lab
Het H2Lab is een shared facility test- en ontwikkelomgeving voor waterstofsystemen. Deze omgeving en de bijbehorende faciliteiten zijn beschikbaar voor allerlei partijen die onderzoek willen doen en/of willen samenwerken. Het lab wordt beheerd door de HAN en functioneert als hybride leeromgeving.
