Nicole den Hartigh

Financiële professionals hebben te maken met beroepsregels en verwachtingen. Soms schuren professionele waarden, zoals eerlijkheid en betrouwbaarheid, met het eigen karakter, of lijkt een klantvoorstel onverenigbaar met algemeen geldende waarden, normen en beroepscodes.

met kompas

Wanneer een financieel professional zich geconfronteerd ziet deze 'schurende waarden en verwachtingen', is moreel beraad aan de orde: wat is in een bepaalde context juist en integer handelen? Hoe ziet het persoonlijke morele kompas eruit? En dat van de gesprekspartner? Wat kunnen motivaties en overtuigingen zijn om gedrag aan te passen?

En - kijkend naar de langere termijn - hoe kan de financieel professional meer duurzaam en effectief zijn of haar belanghebbende van dienst zijn?

Beschermende paraplu en fundament

Nicole: "In mijn werk als senior researcher bij de HAN richt ik mij op ontwikkelingen in het integriteitmanagement als beschermende paraplu boven het bedrijfsethisch fundament. Denk aan thema’s als: good governance (deugdelijk bestuur), fraudebeheersing, effectieve(re) communicatie en competentiemanagement in de context van bedrijfsethiek."

Welke route inspireert?

"Integriteit kent een negatieve connotatie gebaseerd op het toenemende aantal en soorten schendingen die er bestaan. En ook de term 'ethiek' heeft voor sommigen een wat zure bijsmaak. Soms wordt ethiek bezien vanuit wettelijke verplichtingen (‘het moet’) of vanuit meer egoïstische grondslagen (‘niet ethisch gedrag levert mij sneller meer op’). Zowel wetenschappelijk onderzoek als de dagelijkse praktijk hebben echter uitgewezen dat positief integriteitsmanagement meer duurzaam haar vruchten kan afwerpen.

Werkplezier is daarin een belangrijke factor. Ga maar na: als je meer plezier hebt in wat je zakelijk doet, ben je minder makkelijk bereid om de organisatie waarvoor je werkt en ook je collega’s te schaden. In de context van preventie is dit daarom een meer inspirerende route om te bewandelen dan alleen vanuit wet- en regelgeving beschouwd."

Portretfoto van Nicole den Hartigh, onderzoeker bij het lectoraat Futurerproof Control van de academie Financieel Economisch Management.

Competentiemanagement

"Competentiemanagement is ook een prachtig instrument in dit kader. Als je niet alleen inzicht hebt in jouw eigen competenties, maar ook in die van je teamgenoten, dan kun je samen tot betere prestaties komen. Juist door het optimaal benutten van elkaars verschillen. Teamprestaties leiden dan tevens tot individuele, persoonlijke groei.

Een ander interessant onderwerp dat wij in onderzoek hebben, is de verwachtingskloof die het maatschappelijke verkeer al jaren ervaart met betrekking tot de rol van accountants bij fraudebeheersing. Hoe mooi is het om samen met studenten, onderzoekers, docenten en mensen uit het werkveld een bijdrage te leveren aan het overbruggen van die kloof? En zo zijn er vele maatschappelijke puzzels die een oplossing verdienen vanuit dergelijke co-creaties. Er ligt een zee aan verbeterpotentieel daar waar het ethiek, integriteit, de mens, gedrag en communicatie in de context van onderzoek en kennisdeling betreft."

Over Nicole

Expertises

  • Bedrijfsethiek
  • Integriteitmanagement (o.a. soft- en hard controls)
  • Fraudebeheersing (Frauditing): persoonsgericht onderzoek, advies en training
  • Profiling: lichaamstaal & gedrag, voorspellend analyseren, veiligheid
  • Governance (cultuur en leiderschap)
  • Riskmanagement
  • Internal auditing
  • Wetenschappelijk onderzoek
  • Schrijven en doceren

Publicaties en boeken

  • Frauditing & profiling: de mens maakt het verschil - MAB (2022)
  • Waarheidsvinders: doelgericht en met open vizier - Audit Magazine (2022)
  • Frauditing 2.0 (2018) Boom Amsterdam
  • Werkplezier en integere gedragingen (2014) Tovision Sassenheim
  • Frauditing roadmap to fraud investigation (2010) Kluwer Deventer
  • Frauditing routeboek bij fraudeonderzoek (2007) Kluwer Deventer

Nicole den Hartigh

Het associate lectoraat Business Ethics

Wat is in een bedrijfsorganisatorische context ethisch verantwoord handelen? Welke feiten en ficties zijn in dashboards, jaarverslagen, algoritmes en control systemen verwerkt en waarom is dat? Wat zijn de voordelen van een integere bedrijfsvoering?

Als associate lectoraat Business Ethics doen we onderzoek naar kansen voor een meer duurzame bedrijfsvoering op de lange termijn. De resultaten van ons onderzoek vinden hun weg bij werkveldpartners, de HAN, andere hogescholen en universiteiten.

drie collegas overleggen aan ovale tafel

Nieuws

In gesprek met Nicole den HartighKennis - oh, dat kostbare goed
Portretfoto van Nicole den Hartigh, onderzoeker bij het lectoraat Futurerproof Control van de academie Financieel Economisch Management.
Publiek bij HAN-symposium Als alleen geld niet meer leidend is. Locatie aula Ruitenberglaan 26 te Arnhem.
Paul Brouwer geeft les aan professionals in de cursus Aan de slag met CSRD. Locatie R31.
Paul van der Lecq geeft college aan propedeusestudenten van de Academie Financieel Economisch Management. Locatie auditorium R31.
Associate lectoraat Sustainable Finance & TaxGreenwashing is een aansprakelijkheidsrisico
Greenwashing is een nieuw aansprakelijkheidsrisico.
Aandacht voor financiële gezondheid loont
Transitie naar een circulaire economieDuurzaamheid en belastingen: Jouw stem doet er toe!
Nieuwsbericht Online Verkiezingsdebat
Kwartiermaker Paul van der Lecq aan het woordWat hebben CSRD en taal met elkaar te maken?
Portretfoto van kwartiermaker Morele Economie Paul van der Lecq. Genomen in de hal van Ruitenberglaan 31.
Joosten ass lector

Nevenfuncties Nicole

Nicole bekleedt op dit moment - naast haar werk bij de HAN - de volgende (neven)functies:

  • Eigenaar denhartigh&partners bv | waarheidsvinders & profilers (integriteit gerelateerd onderzoek, advies en training)

  • Lecturer bij de Executive MSc of Internal Auditing en het Executive Program of Digital Auditing aan de UvA/Amsterdam Business School

  • Lecturer bij de Post Master Internal Auditing & Advisory aan de Erasmus School of Accounting and Assurance

  • Trainer en lid van de taakgroep ‘Fraud risks & the internal auditor' van het Institute of Internal Auditing

  • Gecertificeerd trainer t.b.v. de Koninklijke Nederlandse orde van Beroeps Accountants (o.a. Professioneel Kritische Instelling en Frauderisicofactoren)

Expertisecentrum

Centrum Meervoudige Waardecreatie

Het associate lectoraat Business Ethics heeft een nauwe samenwerking met het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie (CMW).