Kritische noten kraken over de CSRD

Een klas vol koplopers – zo zou je de financieel professionals die deelnemen aan de HAN-cursus ‘Aan de slag met CSRD’ wel kunnen noemen. Ze maken zich klaar voor een totaal nieuwe tak van sport, namelijk het rapporteren over niet-financiële waarden, zoals ecologische en sociale waarde.

527998 Paul Brouwer geeft les aan professionals in de cursus Aan de slag met CSRD. Locatie R31.

De CSRD (de Corporate Sustainability Reporting Directive) is de Europese verplichting tot duurzaamheidsrapportage, die veel gevolgen heeft voor grote ondernemingen en uiteindelijk ook voor kleinere.

Woud aan standaarden

De financieel professionals zijn werkzaam in de meest uiteenlopende domeinen en op dinsdag 16 mei in de namiddag treffen ze elkaar op de Arnhemse HAN-campus voor de 5e bijeenkomst van de cursus. Docent Paul Brouwer loodst de groep vakkundig door het woud aan standaarden en bijbehorende codes. Het aantal is niet gering en elke onderneming zal zelf gaan vaststellen welke hiervan voor haar materieel zijn. De oefenopdracht wordt door de cursisten positief ontvangen: “Nu ga je echt ervaren hoe het werkt!”

Compliance-driven of purpose-driven?

Wat steeds terugkomt, is de vraag: waar gaat het nou eigenlijk om bij de CSRD? Volg je ‘m als onderneming op vanuit de verplichting om aan de regels te voldoen en wil je vervolgens aan de buitenwereld laten zien hoe goed je het doet op het vlak van duurzaam en sociaal ondernemen? Of werk je eraan vanuit het besef dat het nodig is, dat de maatschappij en de aarde erom vragen?

“Vanuit dat besef zal een onderneming zich beraden op haar purpose. Pas daarna komt de verantwoording”, vertelt Paul. “Waartoe sta ik als bedrijf eigenlijk opgesteld? Wat is mijn bijdrage aan de samenleving? Hoe komen we tot een bedrijfscultuur waarin we handelen volgens wie wij willen zijn? En wat voor leiderschap vraagt dat dan?” Vragen die resoneren, is te merken aan reacties in de klas.

De cursisten gaan daarna in groepen uiteen om aan een case te werken. We praten even na met twee van hen!

Wishal Baldew, interne accoutant bij TNO en Astrid Molenaar, accountant bij MRA en partner bij Talanton
Wishal Baldew en Astrid Molenaar

“Blij met de basis”

Wishal Baldew werkt als interne accountant bij TNO. Hij houdt zich vooral bezig met het opstellen van jaarrekeningen. “Al een tijdlang ving ik geregeld iets op over een rapportageverplichting die eraan komt, en de rol die wij accountants daarin krijgen. Maar het klonk mij steeds in de oren als iets wat nog ver weg is. Uitgesproken verwachtingen had ik daarom niet bij deze cursus. Intussen zie ik dat dat het allemaal vlugger komt dan ik had verwacht en ik ben blij met de basis die ik krijg.”

“Ik ben kritisch, hoor!”

Astrid Molenaar werkt als accountant bij MRA, Ook voert ze bedrijfswaarderingen uit als partner bij Talanton. “Ik ben kritisch, hoor”, lacht ze. “De bedoeling van de CSRD is zeker goed. Toch zie ik voor me dat deze wetgeving juist uitlokt dat zaken mooier voorgesteld worden dan ze echt zijn. Het kán een verdienmodel worden. Slimme jongens kunnen hier een slaatje uitslaan."

"Zo jammer, want als het met de intentie van je bedrijf in orde is, als je oprecht bent in je bijdrage aan de samenleving, wat maakt het dan uit of je dit heel goed weet te verwoorden en te verantwoorden. Dan doe je wat nodig is in een wereld die met grote uitdagingen kampt en op een aarde waar we de grenzen van haar draagkracht nog steeds overschrijden.”

Bewustwording

Paul besluit het gesprek. “Precies hierom belicht ik in deze les het verschil tussen compliance-driven en purpose-driven. Vaak zijn het trouwens mengvormen die je aantreft bij ondernemingen. De tijd zal leren wat de CSRD ons brengt. Ik zie het als een groot leerproces voor onze samenleving, een proces van bewustwording en ontdekking. En ja, het zal met vallen en opstaan zijn. Maar de beweging is goed en noodzakelijk. Erg mooi om hiermee bezig te zijn!”

Ook de cursus volgen?

De cursus is ontwikkeld in samenwerking met het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie (Usha Ganga van de NBA stond aan de basis) en wordt gegeven door Paul Brouwer, Peter Fransen, Arnold Wijbenga en Gerhard Schuil.

​By the way: binnenkort organiseren we twee events. Toegang kostenloos, wel even aanmelden: