Cursus Aan de slag met CSRD: rapporteren over duurzaamheid

343461 Foto van twee mensen in overleg met een tablet in kantoorruimte met planten voor projectpagina van het ass. lectoraat Sustianable Finance & Tax.
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start11 april 2023 en 3 oktober 2023

Met de komst van CSRD moeten steeds meer bedrijven rapporteren over duurzaamheid. Leer in 6 bijeenkomsten hoe een organisatie dat kan doen en wat belangrijk is om te weten. Speciaal voor financials. Unieke opzet door actuele theorie, praktische handvatten en praktijkopdrachten. 20 PE-punten.

In het kort

    4 maanden6 bijeenkomsten
    16.00-19.00DinsdagIncl. luxe broodjes
    hboNiveau
    CertificaatPE: 20
    € 1995Kosten

Cursus rapporteren over CSRD (ESG) voor financieel professionals

Ben jij de weg ook kwijt in de wirwar aan standaarden als het gaat om duurzaamheidsrapportages? ESG, CSRD, CSR, integrated reporting (IR), duurzaamheidsverslaggeving, sustainability reporting,TCFD, SFDR, taxonomie... De termen vliegen je om de oren. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor financieel professionals die in korte tijd willen leren hoe een organisatie kan rapporteren over duurzaamheid en wat de belangrijkste onderwerpen zijn. De training is uniek van opzet door de combinatie van de meest actuele theorie met praktische handvatten en praktijkopdrachten zodat je echt direct in de eigen praktijk aan de slag kunt gaan.

Voor welke financials is de cursus Aan de slag met CSRD?

De cursus is speciaal voor financials die betrokken zijn bij het rapporteren over duurzaamheid op basis van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive):

  • Financials die verantwoordelijk worden voor duurzaamheidsrapportages;
  • Financials die vrijwillig over duurzaamheidsprestaties willen rapporteren en willen weten op welke manieren dat kan;
  • Accountants die hun klanten willen adviseren over duurzaamheid en duurzaamheidsinformatie willen samenstellen of duurzaamheidsrapportages willen controleren.

Wat zijn de voordelen van de cursus?

  • Je kent de meest actuele ontwikkelingen rond duurzaamheidsverslaggeving
  • Je kent de belangrijkste wet- en regelgeving rond duurzaamheidsverslaggeving
  • Je kent de belangrijkste onderwerpen van een CSRD rapportage en weet hoe je deze meet en rapporteert
  • Je weet hoe je de interne bedrijfsvoering moet inrichten om een goede duurzaamheidsrapportage op te zetten en te borgen

Deze cursus past goed binnen het thema Continuïteit. Met het certificaat van de cursus kunnen 20 PE-punten aangevraagd worden. Lees hier meer over PE-punten.

Ik heb de cursus in maart gevolgd. Bijzonder fijn startpunt als je het mij vraagt. Kan hem van harte aanbevelen.

Wat is de CSRD-richtlijn?

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Met de richtlijn CSRD verplicht de EU grote bedrijven in Nederland om over hun ESG-prestaties te rapporteren in het jaarverslag. Afhankelijk van de grootte van een organisatie geldt deze eis vanaf boekjaar 2024, 2025 of 2026. Veel ondernemingen staan voor de taak om werk te maken van het opstellen of updaten van hun duurzaamheidsstrategie en het inrichten van processen en systemen om hier de juiste data voor te verzamelen en de kwaliteit van die data te borgen. De nieuwe richtlijn vraagt up-to-date kennis van finance professionals en het invullen van een nieuwe rol.

Programma Aan de slag met CSRD

In 6 bijeenkomsten van 3 uur komen de onderwerpen aan bod van een CSRD- of duurzaamheidsrapportage. Je leert van elk aspect wat de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken zijn, welke kpi’s geschikt zijn, en hoe je die meet en in de rapportage verwerkt. We behandelen de theorie steeds aan de hand van een casus. Na elke bijeenkomst krijg je een opdracht mee om in de eigen praktijk met de meting aan de slag te gaan.

Training opgezet door:Usha Ganga: themaregisseur bij NBA

Ganga werkte eerder als accountant bij KPMG sustainability bij meerdere bedrijven om duurzaamheidsinformatie van assurance voorzien. Als docent-onderzoeker bij de HAN ontwikkelde ze onderwijs om duurzaamheid in de financiële opleidingen te verankeren. Usha: "Veel sturings- en beheersinformatie is in de kern financieel gedreven. Ik zet mijn kennis graag in om financials te helpen die transitie te maken."

359403 portretfoto van Usha Ganga

Verdere informatie

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor deze cursus? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. Er zijn 6 tijdvakken per jaar waarin je het STAP-budget aan kunt vragen. De ervaring leert dat het budget snel op is, dus wees er op tijd bij. Tip: meld je voor je aanvraag alvast aan bij de opleiding. Je hebt dit aanmeldbewijs nodig voor je STAP-aanvraag.

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Wij helpen je graag.

  • Opleidingscoördinator: info.finance@han.nl, tel 06 - 55240222 (gericht advies, aanmelden en vragen over STAP)
  • Download de brochure
  • Mail voor incompanymogelijkheden naar: lilian.prevoo@han.nl
  • Algemene vragen: ASK HAN: 024 - 353 0500
  • Je kunt ons bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur

Bekijk ons aanbodAlle accountancy en control opleidingen

De HAN is dé opleider voor accountancy en control. Bekijk welke deeltijdopleidingen wij aanbieden op post-hbo, master, associate degree en bachelor niveau.

eceonomie-management-recht