Cursus Aan de slag met CSRD: rapporteren over duurzaamheid

343461 Foto van twee mensen in overleg met een tablet in kantoorruimte met planten voor projectpagina van het ass. lectoraat Sustianable Finance & Tax.
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start27 september 2022

Nieuw voor finance professionals! Leer in 6 bijeenkomsten hoe je kunt rapporteren over duurzaamheid. Unieke opzet door de combinatie van actuele theorie, praktische handvatten en praktijkopdrachten.

In het kort

  4 maanden6 bijeenkomsten27 september - 8 november 2022
  16.00-19.00Incl. luxe broodjesDinsdag
  hboStudiebelasting
  CertificaatResultaat
  € 1995Kosten

Rapporteren over CSRD (ESG) voor financieel professionals

ESG, CSRD, CSR, integrated reporting (IR), duurzaamheidsverslaggeving, sustainability reporting,TCFD, SFDR, taxonomie ... Ben jij de weg ook al kwijt in de wirwar aan standaarden als het gaat om duurzaamheidsrapportages? Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor financieel professionals die in korte tijd willen leren hoe een organisatie kan rapporteren over duurzaamheid. De training is uniek van opzet door de combinatie van de meest actuele theorie met praktische handvatten en praktijkopdrachten zodat je echt direct in de eigen praktijk aan de slag kunt gaan.

Voor wie is de cursus Aan de slag met CSRD?

De cursus is speciaal voor financials van de toekomst die betrokken zijn bij het rapporteren over duurzaamheid op basis van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive):

 • Financials die verantwoordelijk worden voor duurzaamheidsrapportages;
 • Financials die vrijwillig over duurzaamheidsprestaties willen rapporteren en willen weten op welke manieren dat kan;
 • Accountants die hun klanten willen adviseren over duurzaamheid en duurzaamheidsinformatie willen samenstellen of duurzaamheidsrapportages willen controleren.

Wat zijn de voordelen van de cursus?

 • Je kent de meest actuele ontwikkelingen rond duurzaamheidsverslaggeving;
 • Je kent de belangrijkste wet- en regelgeving rond duurzaamheidsverslaggeving;
 • Je kent de belangrijkste onderwerpen van een CSRD rapportage en weet hoe je deze meet en rapporteert;
 • Je weet hoe je de interne bedrijfsvoering moet inrichten om een goede duurzaamheidsrapportage op te zetten en te borgen.

Deze cursus past goed binnen het thema Continuïteit. 

Programma Aan de slag met CSRD

In 6 bijeenkomsten van 3 uur komen de onderwerpen aan bod van een CSRD- of duurzaamheidsrapportage. Je leert van elk aspect wat de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken zijn, welke kpi’s geschikt zijn, en hoe je die meet en in de rapportage verwerkt. We behandelen de theorie steeds aan de hand van een casus. Na elke bijeenkomst krijg je een opdracht mee om in de eigen praktijk met de meting aan de slag te gaan.

Duurzaamheidsverslaggeving verplicht vanaf 2023

Met de richtlijn CSRD verplicht de EU grote bedrijven in Nederland om over hun ESG-prestaties te rapporteren in het jaarverslag. Afhankelijk van de grootte van een organisatie geldt deze eis vanaf boekjaar 2023 of boekjaar 2026. Veel ondernemingen staan voor de taak om werk te maken van het opstellen of updaten van hun duurzaamheidsstrategie en het inrichten van processen en systemen om hier de juiste data voor te verzamelen en de kwaliteit van die data te borgen. De nieuwe richtlijn vraagt up-to-date kennis van finance professionals en het invullen van een nieuwe rol.

Training opgezet door:Usha Ganga: themaregisseur bij NBA

Usha is bij de NBA themaregisseur duurzaamheid en ondersteunt organisaties bij het rapporteren over duurzaamheid. Daarvoor heeft ze als accountant bij KPMG sustainability bij meerdere bedrijven duurzaamheidsinformatie van assurance voorzien. Als docent-onderzoeker bij de HAN ontwikkelde ze onderwijs om duurzaamheid in de financiële opleidingen te verankeren. Usha: "Ik geloof dat bedrijven alleen op lange termijn succesvol kunnen zijn als ze inzicht hebben op hun waardecreatie op financieel en niet-financieel gebied. Dit vraagt een omschakeling. Veel sturings- en beheersinformatie is in de kern financieel gedreven. Ik zet mijn kennis graag in om financials te helpen die transitie te maken." Lees ook het interview Verplicht rapporteren over duurzaamheid.

359403 portretfoto van Usha Ganga

Verdere informatie

Heb je een vraag?

Bekijk ons aanbodAlle accountancy en control opleidingen

De HAN is dé opleider voor accountancy en control. Bekijk welke deeltijdopleidingen wij aanbieden op post-hbo, master, associate degree en bachelor niveau.

eceonomie-management-recht

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor de cursus Aan de slag met CSRD? Dan kun je vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. 

31727 groep studenten tijdens hoorcollege