Cursus Aan de slag met CSRD: rapporteren over duurzaamheid

343461 Foto van twee mensen in overleg met een tablet in kantoorruimte met planten voor projectpagina van het ass. lectoraat Sustianable Finance & Tax.
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 3 oktober 2023 en 30 januari 2024

Met de komst van CSRD moeten steeds meer bedrijven rapporteren over duurzaamheid. Leer in 6 bijeenkomsten hoe een organisatie dat kan doen en wat belangrijk is om te weten. Speciaal voor financials. Unieke opzet door actuele theorie, praktische handvatten en praktijkopdrachten. 20 PE.

In het kort

  4 maanden6 bijeenkomsten
  16.00-19.30DinsdagIncl. luxe broodjes
  hboNiveau
  CertificaatPE: 20
  € 1995Kosten

Cursus CSRD-reporting (ESG) voor financieel professionals

Ben jij de weg ook kwijt in de wirwar aan standaarden als het gaat om duurzaamheidsverslaggeving? ESG, CSRD, CSR, integrated reporting (IR), sustainability reporting,TCFD, SFDR, taxonomie... De termen vliegen je om de oren. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor financieel professionals die in korte tijd willen leren hoe een organisatie kan rapporteren over duurzaamheid en wat de belangrijkste onderwerpen zijn. De training is uniek van opzet door de combinatie van de meest actuele theorie met praktische handvatten en praktijkopdrachten zodat je echt direct in de eigen praktijk aan de slag kunt gaan.

Voor welke financials is de cursus Aan de slag met CSRD?

De cursus is speciaal voor financials die betrokken zijn bij het rapporteren over duurzaamheid op basis van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive):

 • Financials die verantwoordelijk worden voor duurzaamheidsrapportages;
 • Financials die vrijwillig over duurzaamheidsprestaties willen rapporteren en willen weten op welke manieren dat kan;
 • Accountants die hun klanten willen adviseren over duurzaamheid en duurzaamheidsinformatie willen samenstellen of duurzaamheidsrapportages willen controleren.

Wat zijn de voordelen van de cursus?

 • Je kent de meest actuele ontwikkelingen rond duurzaamheidsverslaggeving
 • Je kent de belangrijkste wet- en regelgeving rond duurzaamheidsverslaggeving
 • Je kent de belangrijkste onderwerpen van CSRD-reporting en weet hoe je deze meet en rapporteert
 • Je weet hoe je de interne bedrijfsvoering moet inrichten om een goede duurzaamheidsrapportage op te zetten en te borgen

Deze cursus past goed binnen het thema Continuïteit: 20 PE.

De verplichting om integraal te rapporteren en de rol die wij als accountants daarin krijgen, komt veel eerder dan ik had verwacht. Ik ben blij met de basis die ik in deze cursus krijg!

Wat is de CSRD-richtlijn?

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Met de richtlijn CSRD verplicht de EU grote bedrijven in Nederland om over hun ESG-prestaties te rapporteren in het jaarverslag. Afhankelijk van de grootte van een organisatie geldt deze eis vanaf boekjaar 2024, 2025 of 2026. Veel ondernemingen staan voor de taak om werk te maken van het opstellen of updaten van hun duurzaamheidsstrategie en het inrichten van processen en systemen om hier de juiste data voor te verzamelen en de kwaliteit van die data te borgen. De nieuwe richtlijn vraagt up-to-date kennis van finance professionals en het invullen van een nieuwe rol.

 

Waarom worden financials hierbij betrokken?

De finance-afdeling kijkt nu al vaak mee met het jaarrapport. Zij weten hoe je betrouwbare informatie opstelt. Veel MKB-bedrijven hebben geen speciale duurzaamheidsmanager in huis en zullen hierin ondersteuning vragen van hun accountant. Die weten hoe bedrijfsprocessen werken, hoe je die zo inricht dat je doelen behaalt en hoe je daarover rapporteert. 

Programma Aan de slag met CSRD

In 6 bijeenkomsten van 3 uur komen de onderwerpen aan bod van een CSRD- of duurzaamheidsrapportage. Je leert van elk aspect wat de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken zijn, welke kpi’s geschikt zijn, en hoe je die meet en in de rapportage verwerkt. We behandelen de theorie steeds aan de hand van een casus. Na elke bijeenkomst krijg je een opdracht mee om in de eigen praktijk met de meting aan de slag te gaan.

Ik heb de cursus in maart gevolgd. Bijzonder fijn startpunt als je het mij vraagt. Kan hem van harte aanbevelen.

Een groot pluspunt vind ik dat de CSRD niet meer als een onoverzichtelijk en log pakket aan regels en criteria op mij overkomt. 't Is behapbaar geworden.

Veel sturings- en beheersinformatie is in de kern financieel gedreven. Ik zet mijn kennis graag in om financials te helpen de transitie te maken.

Verdere informatie

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Wij helpen je graag.

 • Opleidingscoördinator: info.finance@han.nl, tel 06 - 55240222 (gericht advies en aanmelden)
 • Mail voor incompanymogelijkheden naar: lilian.prevoo@han.nl
 • Algemene vragen: ASK HAN: 024 - 353 0500
 • Je kunt ons bereiken op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur
529062 LinkedIn-pagina Financieel Management op een smartphone

Misschien ook interessant voor jou

Door de ketenwerking krijgen wij te maken met CSRD

Dopper valt buiten de bedrijven voor wie de verplichting gaat gelden, maar onze ketenpartners gaan ons vragen stellen. Belangrijk om er wat meer over te weten dus!

e28cf348-5974-11ee-bdc5-024215b4a989 Chrissie van Heijningen, impactmanager bij Dopper, vult de Dopper bij een Doppertap.

2 deelnemers aan het woord

Een klas vol koplopers maakt zich klaar voor een totaal nieuwe tak van sport; het rapporteren over niet-financiële waarden.

729b3344-0d00-11ee-8b62-02565807075b Paul Brouwer geeft les aan professionals in de cursus Aan de slag met CSRD. Locatie R31.

Interview met Usha Ganga NBA

Waarom worden accountants en andere financieel professionals bij deze nieuwe rapportages betrokken?

298664 Foto van windmolens voor factsheet Stichting Wiek II ihkv onderzoeksproject minor Circulaire Economie S2 2020-2021.

Overzicht opleidingen financieel management

Bekijk welke deeltijdopleidingen wij aanbieden voor accountancy en controlling (post-hbo, master, associate degree en bachelor niveau).

d35644bc-0d00-11ee-8891-02565807075b Finance-Tax-And-Advice_studenten-roltrap-afem-muur-0308_2023