Futureproof Control
Een duurzame wereld waarin welvaart eerlijk is verdeeld – dááraan bij te dragen, wat vraagt dat van de financieel professional? Hoe kunnen we studenten hiertoe opleiden en het werkveld hierbij ondersteunen? Dit vormt de kern van het praktijkgerichte onderzoek van het lectoraat Futureproof Control.
Meervoudige waardecreatie
In zijn nieuwe rol is de financieel professional niet meer uitsluitend gericht op het creëren van financiële waarde. De futureproof financial denkt en handelt integraal vanuit het perspectief van economische, ecologische én sociale waarde. Zo wordt hij aanjager van een economie gericht op meervoudige waardecreatie - ten dienste van een eerlijke en duurzame wereld.
CSRD
Het niet meer uitsluitend gericht zijn op financiële waarde, is precies datgene wat de nieuwe Europese richtlijn voor duurzaamheidsverslaglegging, de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), van ondernemingen vraagt. En het is ook precies datgene waar wij vanuit het hart van ons lectoraat achter staan.
Maar hoe geef je hier als onderneming uitvoering aan? Hoe krijg je deze thema’s geworteld in je strategie? Hoe betrek je de stakeholders? Wat is de rol van ketenpartners? Veel vragen! In ons onderzoek gaan wij, samen met het werkveld en waar het past samen met studenten, op zoek naar antwoorden.
In onderstaande video komen achtereenvolgens aan het woord:
- Egbert Willes, lector Futureproof Control
- Paul Brouwer, docent-onderzoeker (en cursusleider 'Aan de slag met CSRD')
- Arnold Wijbenga, projectleider (onder andere van het incompanytraject 'DMA Samen uitvoeren')
-
Onderzoek
Ons lectoraat wil zowel op eigen initiatief als vraaggestuurd bijdragen aan de ontwikkeling van toekomstbestendige organisaties. Dit door onderzoek, kennisdeling en kennisontwikkeling op gebied van innovatie en samenwerking.
-
Resultaten
Ons lectoraat deelt graag de resultaten van onze onderzoeken en projecten. Bijvoorbeeld in de vorm van rapportages, publicaties en tools.
Egbert Willekes
“Finance speelt een belangrijke rol bij de keuze waar een bedrijf wel en niet in investeert. Andere vormen van waarden moeten door hen echt worden gezien en gewaardeerd. Daar is nog een hoop te halen. Alle kennis die we in het lectoraat opdoen wil ik gebruiken om het onderwijs voor toekomstige finance professionals te vernieuwen en ten dienste te stellen voor organisaties in het beroepenveld."
Ons team
We doen ons onderzoek met een team van betrokken lectoren, senior onderzoekers en docent-onderzoekers.
Financieel Economisch Management
In de academie Financieel Economisch Management werken we vanuit de driehoek onderwijs – onderzoek – werkveld aan talentontwikkeling en ontplooiing van studenten en cursisten in het financieel-economisch domein, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan welvaart en welzijn. We dagen ze uit om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste professionals, die willen blijven leren.
Centrum Meervoudige Waardecreatie
Het lectoraat werkt nauw samen met het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie, waarin een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde creëert, maar ook expliciet aanstuurt op de realisatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde. In de praktijk leidt een dergelijke strategie tot een ‘triple win’: winst voor de aandeelhouders, winst voor de andere stakeholders en winst voor het natuurlijk ecosysteem. Een strategie van meervoudige waardecreatie draagt bovendien bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving.
Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Bij meervoudig waardedenken kunnen 6 waardesoorten onderscheiden worden:
- Financiële waarde
- Natuurlijke waarde
- Sociaal relationele waarde
- Intellectuele waarde
- Menselijke waarde
- Materiële waarde
Een balans in deze 6 waardesoorten zorgt voor toekomstbestendigheid.