Associate Lectoraat Sustainable Finance & Tax

twee handen met wereldbol en glas met geld en-plant

Ondernemend Nederland staat voor een belangrijke opgave: sustainable (duurzaam) worden en blijven. Welke invloed hebben financieel specialisten op deze transitie? Hoe kunnen zij de transitie aanjagen? En hoe duurzaam is het businessmodel van deze financieel adviseurs zelf?

Nieuws

Associate lectoraat Sustainable Finance & TaxInstrumenten voor duurzaam belastingadvies
343395 Foto van rekenmachine, vier handen en een laptop voor projectpagina Associate lectoraat Sustainable Finance & Tax
317486 Stockfoto met laptop, papieren en financiën voor publicatie van het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax van AFEM.
Ruitenberglaan 31
gesprek-studeren-gebouw

Meervoudige waarde voor klanten

Ons associate lectoraat Sustainable Finance & Tax richt zich op kennisontwikkeling door middel van onderzoek. Kennis ten behoeve van financieel adviseurs voor het MKB van de toekomst. Onze focus ligt hierbij op belastingadviseurs, assurantieadviseurs, accountants en financieel planners.

Deze adviseurs hebben bestaansrecht als ze meervoudige waarde toevoegen voor hun klanten. MKB-ers hebben te maken met veel en impactvolle ontwikkelingen. Denk aan vraagstukken rond verduurzaming, digitalisering, arbeidsmarkt en innovatie. Dat vraagt om goede financiële begeleiding van een adviseur waar je op kunt vertrouwen. 

 • Onderzoek

  We helpen de financiële adviesmarkt en de bedrijven die zij adviseren op weg naar sustainable ondernemerschap. We voeren daarvoor toekomstgericht en toegepast onderzoek uit. De kennis die we ontwikkelen brengen we in het onderwijs voor financieel adviseurs van de toekomst in. 
 • Onze kennis

  Ons lectoraat initieert en werkt mee aan praktijkgericht(e) onderzoek en projecten. We delen graag de (tussentijdse) resultaten hiervan.

Expertises

 • Financieel adviesmarkt

 • Waarde van advies

 • Zorgambitie

 • MKB-advisering

 • Sociaalwetenschappelijke en bedrijfseconomische kennis

 • Onderzoek

 • Meervoudige waardecreatie

 • Sustainable finance & tax

Associate lectorFred de Jong

"De maatschappelijke rol van de financieel adviseur gaat mij aan het hart. Sterker nog: ik zie ook juist daar de toekomst, het bestaansrecht van de bedrijfstak. Als we kijken naar het MKB, dan zien we dat daar geleidelijk het bewustzijn ontstaat: als ik toekomstbestendig wil ondernemen, dan kan het niet meer zijn dat ik winst maak ten koste van het milieu of ten koste van mensen die betrokken zijn bij de productie. Dan komt de vraag: hoe dan wel? Hoe doe ik op basis van ‘meer waarden dan alleen de financiële’ mijn investeringen, hoe komt het risicomanagement eruit te zien, kortom: hoe ziet mijn nieuwe businessmodel eruit?"

346530 Profielfoto van associate lector Sustainable Finance & Tax Fred de Jong.

Lectoraten in het financieel economisch domein

Het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax valt, samen met het associate lectoraat Financial Ethics, onder het lectoraat Financial Control.

Kenniskringleden

De volgende kenniskringleden zijn verbonden aan de lectoraten in het financieel economisch domein:

Meer leren over dit onderwerp

Accountancy

Voltijd Bachelor opleiding

In je opleiding Accountancy puzzel je natuurlijk veel met cijfers. Daarnaast - en dat is net zo belangrijk - train je je talent voor communicatie. Na je hbo Accountancy ben je steunpilaar en vertrouwenspersoon. Behalve financiële en fiscale kennis heb je dus inlevingsvermogen en mensenkennis nodig!

hoorcollege, instituut finance and management, FEM

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij dol op cijfers? Hou je van overzicht? Als business controller overzie je alle geld- en informatiestromen van een bedrijf. Jij weet hoe de organisatie er financieel voor staat. Je adviseert de directie wat beter kan. Hou je van rekenen en puzzelen dan is deze opleiding iets voor jou!

studeren docent ifm finance & control

AcademieFinancieel Economisch Management

In de Academie Financieel Economisch Management werken we vanuit de driehoek onderwijs – onderzoek – werkveld aan talentontwikkeling en ontplooiing van studenten en cursisten in het financieel-economisch domein, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan welvaart en welzijn. We dagen ze uit om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste professionals, die willen blijven leren.

lessituatie klaslokaal studenten, FEM Commerciele Economie

ExpertisecentrumCentrum Meervoudige Waardecreatie

Het associate lectoraat werkt nauw samen met het Centrum Meervoudige Waardecreatie. 

Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie, waarin een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde creëert, maar ook expliciet aanstuurt op de realisatie van sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde.

In de praktijk leidt een dergelijke strategie tot een ‘triple win’: winst voor de aandeelhouders, winst voor de andere stakeholders en winst voor het natuurlijk ecosysteem. Een strategie van meervoudige waardecreatie draagt bovendien bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving.

Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Bij meervoudig waardedenken kunnen zes waardesoorten onderscheiden worden:

 • Financiële waarde
 • Natuurlijke waarde
 • Sociaal relationele waarde
 • Intellectuele waarde
 • Menselijke waarde
 • Materiële waarde

Een balans in deze zes waardesoorten zorgt voor toekomstbestendigheid.

186302 centrum meervoudige waardecreatie, compilatie van stockbeelden 2020

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax heeft een nauwe samenwerking met het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie (CMW). Schrijf je in op de maandelijkse CMW nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen van het associate lectoraat.