Onderzoek
We helpen de financiële adviesmarkt en de bedrijven die zij adviseren op weg naar sustainable ondernemerschap. We voeren daarvoor toekomstgericht en toegepast onderzoek uit. De kennis die we ontwikkelen brengen we in het onderwijs voor financieel adviseurs van de toekomst in.

Onze onderzoeksthema's
We richten ons met onderzoek en advies op de volgende thema’s:
- Waarde van advies
- Adviesrol
- Verandering van businessmodellen
Meervoudige waardecreatie
Sustainability gaat over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen door meervoudige waardecreatie. Er ontstaan nieuwe businessmodellen, waarin duurzaamheid centraal staat. En waarin je niet alleen stuurt op economische waarde, maar ook op sociale en ecologische waarden. We gaan richting een circulaire economie. Het vraagt een andere mindset om de transitie naar sustainability vorm te geven.
Waarde van advies
Wat is de waarde van financieel advies bij de transitie naar sustainability binnen het MKB? Het is een van de vragen waar het associate lectoraat aan werkt. Zo willen we ook weten wat de waarde van financieel adviseurs in een circulaire economie is. Om dat te kunnen meten doen we onder andere onderzoek naar het kwantificeren van de waarde van advies. En hoe vertaalt zich dat naar meervoudige waardecreatie? Een belangrijke uitdaging voor de adviesmarkt is het tastbaar maken van het advies. En het aansluiten bij de behoefte van het MKB. Die behoefte op financieel gebied verandert voor ondernemers door de transitie naar sustainability. De waarde die adviseurs nu toevoegen is waarschijnlijk onvoldoende voor MKB-ers in de toekomst. De adviseur zal meer integraal en multidisciplinair naar een klant moeten kijken om hem goed te kunnen adviseren. Dat geldt zowel voor de fiscalist, de assurantie-en hypotheekadviseur als de accountant.
Verandering van businessmodellen
Welke nieuwe businessmodellen zijn er nodig voor financieel advies binnen het MKB om als adviesmarkt sustainable te kunnen zijn? Dat is de vraag waar dit lectoraat zich over buigt. Belangrijk daarbij is: hoe sustainable is het businessmodel van de financieel adviseur zelf? Leiderschap van adviseurs in de transitie naar sustainability vraagt om een voorbeeldfunctie. Het businessmodel van de financieel adviseur staat onder druk. Dit door onder meer regelgeving, digitalisering, veranderend klantgedrag en concurrentie. Verouderde business – en verdienmodellen vragen om innovatie. Als associate lectoraat willen we met onderzoek een bijdrage leveren aan het sustainable maken van de financieel adviseur als ondernemer.
Kunnen wij je helpen?
We willen met de inzichten uit het onderzoek kennis ontwikkelen. Kennis waarmee het onderwijs voor financieel adviseurs vernieuwd kan worden. We kunnen studenten en docenten ondersteunen in de ontwikkeling van hun vak en het onderwijs. Dit doen we door toekomstgericht maar ook toegepast onderzoek te doen. Daarnaast willen we met onze kennis en onderzoeken het bedrijfsleven (werkveld) helpen te innoveren naar duurzaam ondernemerschap.
Het Associate Lectoraat Sustainable Finance & Tax valt onder het Lectoraat Financial Control. Ben je benieuwd wat deze lectoraten voor je kunnen betekenen? Wil je praten over samenwerking? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.
Transitie in woord en daad: Centrum Meervoudige Waardecreatie
Het associate lectoraat is nauw verbonden aan het HAN Centrum Meervoudige waardecreatie (CMW). Vanuit het CMW wordt in co-creatie met werkveldpartners en studenten gewerkt aan de toekomstbestendigheid van de regio.
