Resultaten

Ons lectoraat initieert en werkt mee aan praktijkgericht(e) onderzoek en projecten. We delen graag informatie en (tussentijdse) resultaten hiervan.

handen met wereldbol en glas met geld en-plant

Producten en publicaties zijn beschikbaar voor iedereen op onze site. Organisaties, managers, beleidsmedewerkers of opleiders kunnen deze gebruiken. Dit uiteraard met in achtneming van de creative commons licentie: met naamsversmelding en niet commercieel.

Lezen

Evaluatie fiscale wetgeving en duurzaamheid

Docent-onderzoeker Johan Roest doet onderzoek naar duurzaam belastingadvies. In zijn artikel 'Duurzaam belastingadvies een inventarisatie' brengt hij de verschillende aspecten in kaart, zet hij wijzigingen op een rij en staat hij stil bij de beschikbare instrumenten.

Profielfoto van docent-onderzoeker Johan Roest.

Het belang van duurzaam advies

Welke rol en impact hebben financieel en fiscaal adviseurs bij het thema duurzaamheid? In 2022 is vanuit het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax een onderzoek gestart. De eerste stap was een nulmeting onder leden van de brancheorganisaties Adfiz en het Register Belastingadviseurs. Het rapport over deze nulmeting is hier te lezen.

Hand die groene plant vasthoudt. Duurzaam en sustainable

Doorontwikkeling model Waarde van advies

Het model de 'Waarde van financieel en fiscaal advies' hebben we doorontwikkeld naar het model 'Meervoudige waarde van financieel en fiscaal advies'. Door de positie van het kwadrant "individuele materiële waarde" te wijzigen, kunnen we beter duiden dat de aandacht van ons onderwijs en die van de financieel en fiscaal adviesmarkt zich meer zouden moeten focussen op de collectieve immateriële waarde die financieel advies heeft.

Het model Waarde van Advies is doorontwikkeld naar het model Meervoudige waarde van Advies en zo de financieel en fiscaal adviesmarkt beter te ondersteunen in de transitie naar een toekomstbestendig businessmodel.

Financieel Advieswiel

Tijdens het symposium van het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax in mei 2022 presenteerde Fred de Jong een nieuw model om financieel en fiscaal adviseurs te helpen duurzaamheidsadvies concreet te maken. Het Financieel Advieswiel MKB biedt de adviseur inzicht om hun mkb-klanten te helpen verduurzamen. Daarbij moet ook worden gedacht aan sociale leefbaarheid, gezondheid en economische groei. In het magazine InFinance verscheen hierover een artikel.

Model Financieel Advieswiel van het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax.

Publicatie Naar meervoudige waarde van financieel en fiscaal advies

Kunnen fiscaal en financieel adviseurs de helden worden van het mkb? "Ja, dat kunnen ze!", zegt dr. Fred de Jong op 16 mei 2022. Als ze duurzaamheid omarmen en met meervoudige waarde aan de slag gaan. Dit was de boodschap van associate lector dr. Fred de Jong tijdens het HAN-symposium ‘Naar meervoudige waarde van financieel en fiscaal advies’.

twee handen met wereldbol en glas met geld en-plant

Onderzoekspaper Sustainable Finance & Tax

Een centraal thema binnen het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax is de vraag hoe financieel en fiscaal adviseurs via meervoudige waardecreatie een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van het MKB. Op basis van recent onderzoek is over deze vraag een eerste onderzoekspaper verschenen.

Foto van rekenmachine en stethoscoop voor projectpagina associate lectoraat Sustainable Finance & Tax

Luisteren

Podcast Duurzaamheid in hypotheekadvies: veel meer dan een groene saus

Die 'zak met geld' is ontzettend belangrijk voor wie een huis wil kopen of een hypotheek wil oversluiten om lagere lasten te krijgen. Maar wat als de hypotheekadviseur samen met de klant verder en breder kijkt dan die zak met geld? In deze podcast gaan Fred de Jong, Vera Smeeman (HAN student - nu alumnus) en Robert van den Broek (directeur Financieel Zeker) hierover met elkaar in gesprek.

Beeld tbv cursus podcast ontwikkelen en lanceren

Kijken

De rol van het financiële systeem bij de duurzaamheidstransitie

Tijdens het webinar Sustainable Financieel Advies op 22 maart 2021 deelde Heidi Leenaarts, initiatiefnemer United Economy, haar inzichten over de rol van het financiële systeem bij de transitie naar een meer duurzame maatschappij en wat er beter kan.

youtube icoon voor in card

De bijdrage van de financiële sector aan de sustainability doelen

Tijdens het webinar Sustainable Financieel Advies op 22 maart 2021 deelde dr. Rens van Tilburg, directeur Sustainable Finance Lab, zijn inzichten over de bijdrage van de financiële sector aan het behalen van de sustainability doelen en wat er beter kan.

youtube icoon voor in card

De rol van de financieel en fiscaal adviseur in de duurzaamheidstransitie

Tijdens het webinar Sustainable Financieel Advies op 22 maart 2021 deelde dr. Fred de Jong, associate lector Sustainable Finance & Tax aan de HAN University of Applied Sciences, zijn inzichten over de rol van de financieel en fiscaal adviseur in de duurzaamheidstransitie.

youtube icoon voor in card

Publicaties

Vanuit de lectoraten in het financieel economisch domein zijn vele publicaties verschenen. Via deze link vind je de publicaties die vanuit het Associate Lectoraat Sustainable Finance en Tax zijn verschenen op ResearchGate.

docenten vergaderen met laptop