Financiële gezondheid

Zorgen over geldzaken en financiën hebben een negatief effect op je gezondheid. Wat kan een werkgever hierin betekenen? Welke mogelijkheden zijn er om medewerkers te ondersteunen? En hoe kan een financieel of fiscaal adviseur daarin faciliteren?

Foto van rekenmachine en stethoscoop voor projectpagina associate lectoraat Sustainable Finance & Tax

Snelle info

Onderzoeksthema:

Waarde van advies

Projectleider:

Ger Sluman

Start:

Februari 2022

Looptijd:

Doorlopend

Het belang van financiële gezondheid

In 2022 zijn er 1,2 miljoen kwetsbare huishoudens (CBS). Door toenemende prijzen en vaste lasten nemen financiële zorgen toe, ook bij mensen met een baan. Werknemers die financiële zorgen hebben zijn vaker ziek, minder productief en kosten een werkgever gemiddeld 13.000 euro per jaar (Nibud). Werkgevers in het MKB hebben een financieel en sociaal belang dat hun werknemers financieel gezond zijn. Nu maken de meeste MKB-ers gebruik van een financieel adviseur. In de vorm van een verzekerings-of financieringsadviseur, belastingadviseur, boekhouder en/of accountant. Gezien de financiële kennis en expertise van deze adviseurs kunnen zij in theorie een rol spelen bij het voorkomen dat werknemers in het MKB financieel ongezond worden. In dit project doet het associate lectoraat nader onderzoek.

Advies aan de HAN zelf

De HAN is een grote werkgever die goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast verzorgt de hogeschool onderwijs voor een grote groep studenten. Wat kan een organisatie als de HAN doen om de financiële gezondheid van medewerkers en studenten te bevorderen? In februari 2022 is een onderzoek gestart naar de aanknopingspunten. In dit onderzoek wordt nauw samengewerkt door studenten van de academie Financieel Economisch Management en de academie Social Work. De eerste bevindingen hebben geleid tot een advies aan de afdeling Human Resourcemanagement van de HAN over de aanpak van financiële gezondheidsbevordering.  

Vervolgonderzoek

Bij een grote bank heeft een student Bedrijfskunde van de HAN, onder begeleiding van onderzoekers van het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax, vervolgonderzoek gedaan naar de wijze waarop deze bank het thema financiële gezondheidsbevordering bij werkgevers (klanten van de bank) bespreekbaar kan maken. De resultaten zijn gepubliceerd in het artikel "Aandacht voor financiële gezondheid medewerkers in het MKB". 

Daarnaast is in april 2023 een student Finance Tax and Advice vanuit het associate lectoraat gestart met een verdiepende studie naar de bijdrage van financieel en fiscaal adviseurs bij het voorkomen van financiële ongezondheid van werknemers in het MKB. Het associate lectoraat werkt hiervoor samen met het NIBUD.

Meer weten?

Neem contact op met de projectleider.

Ger Sluman

Docent-onderzoeker
Foto Ger Sluman

Ger werkt als docent Bedrijfseconomie en is als docent-onderzoeker verbonden aan het associate lectoraat Sustainable Finance & Tax