overlegtafel met kompas

Wat is in een bepaalde context moreel verantwoord handelen? Welke waarden en aannames zijn in dashboards, jaarverslagen, algoritmes en control systemen verwerkt en kan het ook anders? Het associate lectoraat stimuleert het gesprek over beide vragen. Binnen organisaties én in de publieke ruimte.

Business en financiële ethiek

Deugdelijk handelen, betrokkenheid bij de organisatie en vertrouwen van stakeholders. De beroepspraktijk van financiële professionals kent talloze ethische aspecten. Hoe bevorder je financieel ethisch gedrag? Welke waarden en aannames zijn in zaken als dashboards, jaarverslagen, algoritmes en control systemen verwerkt? En hoe maak je financieel ethische vraagstukken bespreekbaar in de publieke ruimte?

We ondersteunen bedrijven en organisaties met onderzoek, advies en instrumenten als de MoralScan. Ook stimuleren we het publieke gesprek over financieel ethische vraagstukken met bedrijfsleven, overheid en burgers. Tevens leveren we een bijdrage aan het ethiekonderwijs binnen financiële opleidingen.

KwartiermakerPaul van der Lecq

Paul van de Lecq is docent Morele economie binnen de academie Financieel Economisch Management. Hij neemt sinds 1 januari 2022 het associate lectoraat waar als kwartiermaker, na het vertrek van Henriëtta Joosten. Hij richt zich in die rol op de toepassing van de eerder ontwikkelde MoralScan. Daarnaast kijkt hij naar het prioriteren op haalbaarheid van eerdere onderzoeksinitiatieven. Ook start hij waar mogelijk met de voorbereidingen en de doorontwikkeling van ethiekonderwijs (morele economie). 

Van zijn hand is recent het drieluik Morele Economie verschenen.

379333 Foto van Paul van der Lecq t.b.v. de lectoratenpagina Financial Ethics.

Nieuws

527998 Paul Brouwer geeft les aan professionals in de cursus Aan de slag met CSRD. Locatie R31.
521701 Paul van der Lecq geeft college aan propedeusestudenten van de Academie Financieel Economisch Management. Locatie auditorium R31.
Associate lectoraat Sustainable Finance & TaxGreenwashing is een aansprakelijkheidsrisico
512964 Greenwashing is een nieuw aansprakelijkheidsrisico.
510419 Aandacht voor financiële gezondheid loont
Transitie naar een circulaire economieDuurzaamheid en belastingen: Jouw stem doet er toe!
262252 Nieuwsbericht Online Verkiezingsdebat
Kwartiermaker Paul van der Lecq aan het woordWat hebben CSRD en taal met elkaar te maken?
441318 Portretfoto van kwartiermaker Morele Economie Paul van der Lecq. Genomen in de hal van Ruitenberglaan 31.
Henrietta Joosten ass lector
282299 Afbeelding van het boek dat associate lector Henriëtta Joosten gaat lezen met een op te richten leesclub met in- en externe deelnemers.
 • Onderzoek over business en financiële ethiek

  Ons associate lectoraat ondersteunt bedrijven en organisaties met onderzoek, advies en (bedrijfsspecifieke) instrumenten. We buigen ons daarbij over financieel ethische vraagstukken en stimuleren het publieke gesprek erover. 

 • Resultaten van ons onderzoek

  Ons lectoraat deelt graag de resultaten van onze onderzoeken en projecten. Dat doen we bijvoorbeeld in de vorm van rapportages, publicaties en tools.

Expertises van het lectoraat

 • Financiële ethiek
 • Publieke sfeer
 • Filosofie van technologie
 • Filosofie en hoger onderwijs

 • Socratische gespreksvoering
 • Friedrich Nietzsche
 • Praktische wijsheid

Andere lectoraten in het financieel economisch domein

Lectoraat Futureproof Control

239067 Gespiegeld. man in pak met verrekijker.

Associate lectoraat Sustainable Finance & Tax

237747 twee handen met wereldbol en glas met geld en-plant

Kenniskringleden

De volgende kenniskringleden zijn verbonden aan de lectoraten in het financieel economisch domein:

Marieke Wittenhorst

Docent-onderzoeker
346536 Profielfoto van docent-onderzoeker Marieke Wittenhorst

Johan Roest

Docent-onderzoeker
346534 Profielfoto van docent-onderzoeker Johan Roest.

Theo van Houten

Docent-onderzoeker
346533 Profielfoto van docent-onderzoeker Theo van Houten.

Gerelateerde opleidingen

Accountancy

Voltijd Bachelor opleiding

In je opleiding Accountancy puzzel je natuurlijk veel met cijfers. Daarnaast - en dat is net zo belangrijk - train je je talent voor communicatie. Na je hbo Accountancy ben je steunpilaar en vertrouwenspersoon. Behalve financiële en fiscale kennis heb je dus inlevingsvermogen en mensenkennis nodig!

hoorcollege, instituut finance and management, FEM

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Voltijd Bachelor opleiding

Ben jij dol op cijfers? Hou je van overzicht? Als business controller overzie je alle geld- en informatiestromen van een bedrijf. Jij weet hoe de organisatie er financieel voor staat. Je adviseert de directie wat beter kan. Hou je van rekenen en puzzelen dan is deze opleiding iets voor jou!

studeren docent ifm finance & control

Finance, Tax and Advice

Voltijd Bachelor opleiding

Een financieel plan maken. Hypotheekadvies geven of een financieringsadvies maken voor een bedrijf. Belastingvoordelen uitzoeken. Dat kun je als financieel of fiscaal adviseur bent. Ben je goed met cijfers én kun je goed met mensen omgaan? Dan is de opleiding Finance, Tax and Advice iets voor jou!

basecamp

Circulaire Economie

Voltijd Master opleiding

De economie waarin het gaat om winstmaximalisatie is voorbij. We moeten anders werken en produceren, met oog voor mens en milieu. Maar hoe? Met de Master Circulaire Economie voltijd leer jij hoe je succesvol organisaties helpt om duurzamer te ondernemen. Jij bent een change agent!

Overleg

Finance & Control (Bedrijfseconomie)

Deeltijd Bachelor opleiding

Met Finance & Control word je een belangrijke sparringpartner voor het management bij financiële beslissingen. Je overziet geldstromen in de organisatie, maakt slimme analyses waarmee het management de koers kan bepalen en controleert processen. Klaar voor een carrièresprong?

lessituatie klaslokaal studenten, FEM Commerciele Economie

Accountancy

Deeltijd Bachelor opleiding

Zie jij jezelf jaarrekeningen opstellen of controleren? Risico's inschatten en bedrijven financieel advies geven? Bij Accountancy deeltijd ga je bedrijfsprocessen doorgronden. Je wordt de adviseur waar ondernemers op kunnen bouwen.

Overlegen en samenwerken

AcademieFinancieel Economisch Management

In de Academie Financieel Economisch Management werken we vanuit de driehoek onderwijs – onderzoek – werkveld aan talentontwikkeling en ontplooiing van studenten en cursisten in het financieel-economisch domein, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan welvaart en welzijn. We dagen ze uit om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste professionals, die willen blijven leren.

lessituatie klaslokaal studenten, FEM Commerciele Economie

ExpertisecentrumCentrum Meervoudige Waardecreatie

Het associate lectoraat werkt nauw samen met het Centrum Meervoudige Waardecreatie. Meervoudige waardecreatie is een organisatiestrategie. waarin een organisatie met haar activiteiten niet uitsluitend financieel-economische waarde creëert. De organisatie stuurt ook aan op sociaal-maatschappelijke en ecologische waarde. De strategie draagt ook bij aan de toekomstbestendigheid van een organisatie en de samenleving. Het meervoudig waardedenken is de inhoudelijke drijver van het Centrum Meervoudige Waardecreatie. We onderscheiden 6 waardesoorten:

 • Financiële waarde
 • Natuurlijke waarde
 • Sociaal relationele waarde
 • Intellectuele waarde
 • Menselijke waarde
 • Materiële waarde
186302 centrum meervoudige waardecreatie, compilatie van stockbeelden 2020

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Het associate lectoraat Financial Ethics heeft een nauwe samenwerking met het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie (CMW). Schrijf je in op de maandelijkse CMW nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van actuele ontwikkelingen van het associate lectoraat.