Onderzoek van ons associate lectoraat

Wij ondersteunen organisaties, docenten en studenten met praktijkgericht onderzoek, advies en instrumenten. De reikwijdte van ons onderzoek betreft bedrijfsethiek (als fundament) en integriteitsmanagement (als beschermde paraplu). Ook stimuleren wij het publieke gesprek over ethische vraagstukken die zich afspelen in het bedrijfsleven. Geregeld publiceren wij in vakbladen en via andere mediakanalen.

met kompas

Programmalijnen Business Ethics

Het associate lectoraat Business Ethics kent drie programmalijnen

I. Moreel kompas en ethische bedrijfsvoering (2017-2023)

II. Eenduidig fundament (business ethics) en duurzaam beschermende paraplu (integriteitmanagement) (2024)

III. Duurzame succesfactoren in fraudebeheersing en integriteitsadvies (2024-e.v.)

 

I. Moreel kompas & Ethische bedrijfsvoering

Financiële professionals hebben te maken met beroepsregels en verwachtingen. Soms schuren professionele waarden, zoals eerlijkheid en betrouwbaarheid, met het eigen karakter, of lijkt een klantvoorstel onverenigbaar met algemeen geldende waarden, normen en beroepscodes.

Wanneer een financieel professional zich geconfronteerd ziet met deze 'schurende waarden en verwachtingen', is moreel beraad aan de orde: wat is in een bepaalde context juist en integer handelen? Hoe ziet het persoonlijke morele kompas eruit? En dat van de gesprekspartner? Wat kunnen motivaties en overtuigingen zijn om gedrag aan te passen?

En - kijkend naar de langere termijn - hoe kan de financieel professional meer duurzaam en effectief zijn of haar belanghebbende van dienst zijn?

Moral Scan

Ook kan een organisatie een moreel kompas ontwikkelen. Waar sta je als organisatie voor? Welke waarden geven richting aan de bedrijfsvoering?

Om een tot een breed gedragen moreel organisatiekompas te kunnen komen, heeft ons associate lectoraat samen met werkveldpartners een MoralScan ontwikkeld (2017-2019). We voerden bij organisaties waar we de MoralScan toepasten eerst een nulmeting uit, waarbij we waarden als rechtvaardigheid, stakeholderbelangen, legitimiteit en risico & rendement onder de loep namen. Op basis van de resultaten brachten we gericht advies uit over verbetermogelijkheden en de onderliggende vraagstukken.

II. Eenduidig fundament en duurzaam beschermende paraplu

Dit associate lectoraat richt zich op integriteitmanagement als beschermende paraplu boven het ethische fundament waarop een organisatie idealiter steuntFraudebeheersing is een belangrijk onderdeel van het integriteitmanagement, ook bezien vanuit de verwachtingskloof die er bestaat ten aanzien van financieel professionals.

Deze tweede programmalijn raakt aan duurzame bedrijfsvoering, duurzaam advies en een financieel gezond mkb. En ook aan Slim Schoon Sociaal en de daaronder liggende drie P’s (People, Planet en Profit)

Docenten kunnen met onze ondersteuning verder werken aan de integratie van bedrijfsethiek en integriteitmanagement in het onderwijs. Op die manier draagt het associate lectoraat op praktische wijze bij aan de opleiding van financieel professionals die hun vak op een maatschappelijke verantwoorde manier willen en kunnen uitoefenen.

Venndiagram Slim Schoon Sociaal

III. Duurzame succesfactoren in fraudebeheersing en integriteitsadvies

Welke invloed hebben financieel professionals (in spé) zoals (studenten) accountancy, audit en belastingadvies bij de telkens veranderende organisatiebehoeften? Zijn ze überhaupt bestand tegen een niet zo integere tone at the top? Hoe kunnen zij hun eigen invloed ontdekken en vergroten? Dus, hoe duurzaam is het businessmodel van deze professionals zelf? Dat zijn enkele actuele kernvragen van dit associate lectoraat.

Welke gedrag bezigt een duurzaam en op de toekomst toegerust adviseur? Welke vaardigheden zijn er bijvoorbeeld nodig om als financieel/fiscaal adviseur impact te kunnen hebben op het gedrag van ondernemers, leidinggevenden en collega adviseurs? Hoe ver reikt de invloed die met financieel/fiscaal advies kan worden uitgeoefend om duurzaam good governance aan te jagen? En hoe kan die invloed duurzaam vergroot worden?

In dat zicht is onderzoek naar de invloeden van profiling-technieken (zoals 3D-Communicatie) en competentiemanagement in samenhang met preferente gedragsvoorkeuren van financieel professionals als mogelijke succesfactoren in fraudebeheersing en integriteitsadvies, een interessant onderwerp voor verdere uitdieping door middel van wetenschappelijk onderzoek.

Samen werken en samen leren 

Wij helpen de adviesmarkt en de organisaties die zij dient graag op praktische wijze. Dat doen wij met onderzoek, advies, publicaties en de ontwikkeling van concrete hulpmiddelen.

Wij leveren ook een praktische bijdrage aan het onderwijs van de financiële opleidingen, daar waar het ethiek en integriteit raakt. Studenten worden betrokken bij actueel praktijkgericht onderzoek. Omgekeerd verrijken we hun onderwijsprogramma met kennis die uit ons onderzoek voortkomt. Zo gaan onze studenten uiteindelijk meer zelfbewust en praktisch onderlegd de financiële arbeidsmarkt op.

Projecten

Het Integriteitsatelier

Integriteit en duurzaamheid zijn thema’s die steeds vaker opduiken in het maatschappelijk debat. De blik is daarbij vaak gericht op de rol van grote ondernemingen zoals Shell en Unilever. Maar hoe kunnen middelgrote organisaties dit thema aanpakken?

Afbeelding voor artikel over het Integriteitsatelier voor de lectoratenpagina van Financial Ethics

Kunnen wij je helpen?

Het associate lectoraat Business Ethics valt onder het lectoraat Futureproof Control. Ben je benieuwd wat deze lectoraten voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee. 

Transitie in woord en daad
 

Centrum Meervoudige Waardecreatie

Het associate lectoraat is nauw verbonden aan het HAN Centrum Meervoudige waardecreatie (CMW). Vanuit het CMW wordt in co-creatie met werkveldpartners en studenten gewerkt aan de toekomstbestendigheid van de regio.

Meervoudige Waardecreatie 2020